Οι μετοχές οδεύουν προς μια εξαιρετική εβδομάδα, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είμαστε επιφυλακτικοί, προειδοποίησε την Παρασκευή ο Salman Ahmed, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικής και στρατηγικής κατανομής περιουσιακών στοιχείων της Fidelity International.

«Εν ολίγοις, δεν πιστεύουμε σε αυτό το ράλι», δήλωσε ο Ahmed στην εκπομπή «Squawk Box Europe» του CNBC.

«Είχαμε ένα δύσκολο τελευταίο μέρος του καλοκαιριού, εστιάσαμε στη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, σε ό,τι προερχόταν από τις βασικές κεντρικές τράπεζες».

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει θεμελιωδώς. Έτσι, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα δούμε περισσότερα προβλήματα μπροστά μας, καθώς αυτό το προφίλ των υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων θα εδραιωθεί και θα αρχίσει να επηρεάζει την πραγματική οικονομία», δήλωσε ο Ahmed.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600

δείκτης βρίσκεται σε πορεία για την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Αυτό έρχεται μετά από έναν άσχημο Οκτώβριο, ο οποίος ήταν ο χειρότερος μήνας του έτους, ενώ απώλειες καταγράφηκαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Στις ΗΠΑ, ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones σημείωσε την Πέμπτη την καλύτερη ημέρα του από τον Ιούνιο.

Μαζί με τις μετοχές, τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα σημείωσαν επίσης ράλι αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές ερμήνευσαν τη διατήρηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τα σχετικά σχόλια ως σημάδι ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει στο ζενίθ και ότι οι μειώσεις είναι ορατές. Αυτό συνέβη παρά την επιμονή του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι περαιτέρω αυξήσεις δεν έχουν φύγει από το τραπέζι – σύμφωνα με τους επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αγορές εστιάζουν στην απότομη αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, η οποία βοηθά τη Fed να σφίξει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες – αλλά μια καυτή εκτύπωση θέσεων εργασίας την Παρασκευή και μια άλλη κολλώδης εκτύπωση στον πληθωρισμό θα μπορούσαν κάλλιστα να την αναγκάσουν να εφαρμόσει μια ακόμη αύξηση, πρόσθεσε ο Ahmed.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλου: «Με πιστωτική επέκταση €1,6 δισ. και κέρδη ανά μετοχή €0,70 θα κλείσει το 2023»

AXIA: Πώς «διαβάζει» την εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ

Πού οφείλεται ο νέος «πυρετός του χρυσού» των κεντρικών τραπεζών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ