Με την κρίση να σοβεί γύρω από την Credit Suisse η όρεξη των επενδυτών για πιο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις σε περιουσιακά στοιχεία αυξημένου κινδύνου περιορίζεται. Ως επιστέγασμα οι τελευταίες εξελίξεις για αίτημα συνδρομής της ελβετικής τράπεζας στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας επιτείνουν τους φόβους για τον ευρύτερο τραπεζικό τομέα.

Ο χρυσός σποτ σημειώνει άνοδο 1,1% στα 1.923,29 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν κατά 0,9% στα 1.928 δολάρια.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών δέχθηκαν ξανά πιέσεις, με τις μετοχές της Credit Suisse να υποχωρούν αφού ο μεγαλύτερος μέτοχός της δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παράσχει στην ελβετική τράπεζα περισσότερη οικονομική βοήθεια.

Όπως δήλωσε ο Ricardo Evangelista, στρατηγικός αναλυτής στην ActivTrades στο CNBC «Μετά από αυτό που συνέβη με την SVB, οι αγορές είναι υπερευαίσθητες σε αρνητικές ειδήσεις που σχετίζονται με τις τράπεζες» και πρόσθεσε ότι τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην Credit Suisse ωφελούν πλέον τον χρυσό, καθώς επιβεβαιώνει τον χαρακτήρα του ως ασφαλές καταφύγιο.

Σύμφωνα με τον Evangelista το εύρος διακύμανσης για τον χρυσό αναμένεται μεταξύ των $1.915 ως αντίσταση και των $1.809 ως στήριξη.

Όσον αφορά το σποτ ασήμι σημείωνε άνοδο 2,1% στα 22,13 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα και το παλλάδιο υποχωρούν κατά  2,4% (στα 958,64 δολάρια) και  2,4% (στα 1.471,15 δολάρια) αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι ο χρυσός σημείωνε άνοδο και πριν τις εξελίξεις με την Credit Suisse αλλά για διαφορετικούς λόγους. Τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό καθώς και η κατάρρευση των δύο περιθφερειακών τραπεζών είχε δημιουργήσει προσδοκίες στους αναλυτές ότι η Fed θα «πατήσει φρένο» στην επόμενη συνεδρίασή της όσον αφορά τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής με την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων .

Πλέον οι αγορές δίνουν πιθανότητα 57,9% στη Fed να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της και 42,1% πιθανότητα να διατηρηθούν τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη

Credit Suisse: Zητεί στήριξη από την ελβετική κεντρική τράπεζα και την ΕΚΤ

Βουτιά άνω του 4,5% στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Η Credit Suisse «έσβησε» 3 δισ. ευρώ μέσα σε λίγες ώρες

Red alert στην ΕΚΤ: Επικοινωνία με ευρωπαϊκές τράπεζες για τα ανοίγματα στην Credit Suisse