Υπό πίεση βρίσκονται οι διεθνείς αγορές μετοχών, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν τον κίνδυνο επιθετικής αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια περιορισμού του κύματος ανατιμήσεων, η οποία ωστόσο δύναται να υπονομεύει έτι περισσότερο τις προοπτικές ανάπτυξης των οικονομιών. 

Πιο συγκεκριμένα, στη Wall Street, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ξεκίνησε με απώλειες κατά 0,82% ή κατά σχεδόν 300 μονάδες, ενώ αυτή την ώρα καταγράφει πτώσει 200 μονάδων. Κατά 2,5% και πάνω από 350 μονάδες διολισθαίνει και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος είναι αρκετά πιο «ευαίσθητος» στην αύξηση των επιτοκίων. Από την πλευρά του, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 βρίσκεται στο -1% και τις 4.476 μονάδες.  

Οι επενδυτές, μεταξύ άλλων, έχουν στραμμένο το βλέμμα στην αποψινή δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve, αναζητώντας ενδείξεις για τα επόμενα βήμα της νομισματικής σύσφιγξης. Κύριο ερώτημα αποτελεί το πόσο γρήγορα θα συνεχιστεί ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων και μείωσης του ισολογισμού. 

Ο υψηλός πληθωρισμός, άλλωστε, δεν αφήνει πολλά περιθώρια δράσης στις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες καλούνται να δράσουν προτού είναι αργά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υφίστανται νέο γύρο ανοδικών πιέσεων, κάτι που επιδρά αρνητικά στις αγορές μετοχών. 

Κι αυτό, διότι η αύξηση των επιτοκίων επί της ουσίας σημαίνει υπονόμευση των προοπτικών ανάπτυξης της οικονομίας, η οποία ήδη δοκιμάζεται από μια σειρά κινδύνων, όπως οι γεωπολιτικές προκλήσεις, τα προβλήματα στα logistics, οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά και μέταλλα κ.α.  Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες σπεύδουν να υποβαθμίσουν τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης. 

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκεται και ο νέος γύρος κυρώσεων της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακοινώσει την υποχρεωτική μείωση των εισαγωγών άνθρακα, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων μέτρων στο μέλλον, «φωτογραφίζοντας» την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου.  

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί αισθητά στο -1,7% και τις 454 μονάδες, καθώς οι δείκτες σε Φρανκφούρτη (-2,1%), Παρίσι (-2,3%) και Μιλάνο (-2,4%) χάνουν άνω του 2%. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 μειώνεται ελαφρώς στο -0,5% και τις 7.573 μονάδες.  

Στο ταμπλό, η μετοχή της OSRAM διολισθαίνει άνω του 8%, δίνοντας συνέχεια στις απώλειες της Τρίτης, καθώς το νέο επιχειρηματικό σχέδιο δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει τους επενδυτές. Την ίδια ώρα, ο κλάδος των αυτοκινήτων σημειώνει κάμψη κατά 3,5%, ηγούμενος των απωλειών σε όλους τους επιμέρους δείκτες. 

Διαβάστε επίσης:

Ο καβγάς ΟΤΕ – Vodafone, η Marie Tragas de Monaco, το νέο ομόλογο του ΟΔΔΗΧ και το μέρισμα της Quest

14η αξιολόγηση: Γιατί διακυβεύονται πολλά παραπάνω από 750 εκατ. ευρώ