Η οικονομία της Κίνας παραπαίει. Η αγορά ακινήτων της καταρρέει, οι αποπληθωριστικές πιέσεις εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα και η χρηματιστηριακή αγορά της έχει περάσει μια ταραχώδη πορεία μέχρι στιγμής φέτος, με τον δείκτη CSI 300 της χώρας να έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας του από τα υψηλά του 2021.

Παράλληλα, τα στοιχεία PMI του Ιανουαρίου που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, λόγω της μείωσης της ζήτησης.

Το πλήθος των δυσμενών στοιχείων έχει κατά συνέπεια προκαλέσει ένα κύμα σκεπτικισμού όσον αφορά την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Η Allianz, για παράδειγμα, ανέστρεψε την αισιόδοξη προοπτική της για την Κίνα, προβλέποντας τώρα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά μέσο όρο κατά 3,9% μεταξύ 2025 και 2029. Αυτό είναι χαμηλότερο από την προ-πανδημική πρόβλεψη του 5%.

Ο πρώην αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Εσγουάρ Πρασάντ, από την πλευρά του δήλωσε ότι «η πιθανότητα ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα ξεπεράσει μια μέρα αυτό των ΗΠΑ μειώνεται».

Εν τω μεταξύ, ο κορυφαίος οικονομολόγος και σύμβουλος της Allianz, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, ανέδειξε τις θλιβερές επιδόσεις του χρηματιστηρίου της Κίνας σε σύγκριση με εκείνες των ΗΠΑ και της Ευρώπης σε ένα διάγραμμα στην πλατφόρμα X, επισημαίνοντας ότι αυτό αποδεικνύει τη μεγάλη απόκλιση μεταξύ των τριών αγορών.

Η ίδια η Κίνα, ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένη να ομολογήσει ότι η οικονομία της αντιμετωπίζει πρόβλημα. Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ δήλωσε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ότι η οικονομία της χώρας έγινε «πιο ανθεκτική και δυναμική φέτος», βασιζόμενος προφανώς σε στοιχεία όπως για παράδειγμα, το γεγονός πως η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Κίνα επεκτάθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, ενώ ο τομέας πολυτελείας της χώρας φαίνεται να ανακάμπτει.

Τέτοια στοιχεία έχουν προκαλέσει μία αισιόδοξη «φλυαρία» μεταξύ των επενδυτών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η συναίνεση για την Κίνα σαφώς δεν χαρακτηρίζεται από ομοιομορφία.

Στασιμότητα

Ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν αποτελούσε έναν από τους πιο απαισιόδοξους αναλυτές όσον αφορά την Κίνα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα εισέρχεται σε μια εποχή στασιμότητας και απογοήτευσης.

«Η κινεζική οικονομία υποτίθεται ότι θα σημείωνε άνθηση μετά την άρση των αυστηρών μέτρων κατά της πανδημίας αλλά έκανε ακριβώς το αντίθετο», ανέφερε ο Κρούγκμαν, σε πρόσφατο άρθρο του στους New York Times.

Από την κακή ηγεσία μέχρι την υψηλή ανεργία των νέων, η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα από όλες τις πλευρές, όπως υποστήριξε ο Κρούγκμαν, προσθέτοντας πως το κινεζικό πρόβλημα μπορεί εύκολα να επεκταθεί και στον υπόλοιπο πλανήτη. 

Αγορά ακινήτων

Τα γνωστά προβλήματα της κινεζικής αγοράς ακινήτων αποτέλεσαν το επίκεντρο της απαισιοδοξίας των επενδυτών απέναντι στο ασιατικό έθνος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι αναμένει μείωση της ζήτησης κατοικιών κατά 50% στην Κίνα την επόμενη δεκαετία.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τον περασμένο μήνα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι ο τομέας των ακινήτων της Κίνας χρειάζεται «διόρθωση», ενώ το Πεκίνο χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αποφύγει τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, ο διάσημος διαχειριστής hedge fund και ιδρυτής της Hayman Capital, Κάιλ Μπας, δήλωσε ότι η υπερχρεωμένη αγορά ακινήτων της χώρας έχει προκαλέσει κύμα αθετήσεων πληρωμών των κατασκευαστικών, κάτι το οποίο αποτελεί πρόβλημα, δεδομένου ότι η αγορά ακινήτων της Κίνας αντιπροσωπεύει έως και το ένα πέμπτο του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.

«Η κατάσταση παρομοιάζεται με την χρηματοπιστωτική κρίση των ΗΠΑ αλλά πολύ μεγαλύτερη», δήλωσε ο Μπας, αναφερόμενος στην υπερχρεωμένη αγορά ακινήτων της Κίνας. «Η κατάσταση θα επιδεινωθεί, όσο κι αν οι ρυθμιστικές αρχές ισχυρίζονται πως θα προστατεύσουν τους ιδιώτες», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «οι βασικές αρχές της κινεζικής οικονομίας είναι σαθρές».

Ελπίδα

Τη ζοφερή αυτή εικόνα για την Κίνα, όμως, φαίνεται πως δεν τη συμμερίζονται όλοι οι αναλυτές. Το Institute of International Finance δήλωσε ότι το Πεκίνο έχει την ικανότητα να επαναφέρει την αναπτυξιακή δυναμική της κινεζικής οικονομίας και επέμεινε στην πρόβλεψή του για ανάπτυξη της τάξης του 5% το 2024. Η άποψη αυτή, ωστόσο, εξαρτάται από την επαρκή τόνωση της ζήτησης. Οι πρόσφατες εκτιμήσεις του ΑΕΠ της χώρας τους τρεις τελευταίους μήνες του 2023 έπεσαν έξω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με ποσοστό 5,2%.

Παράλληλα, το στέλεχος και επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Clocktower Group, Μάρκο Πάπιτς, διατύπωσε αισιόδοξη βραχυπρόθεσμη εκτίμηση για τις κινεζικές μετοχές. Σε συνέντευξή του στο CNBC στις 7 Φεβρουαρίου, ο Πάπιτς δήλωσε πως προβλέπει ότι οι κινεζικές μετοχές θα σημειώσουν άλμα τουλάχιστον 10% τις επόμενες ημέρες, καθώς οι αξιωματούχοι σηματοδοτούν περαιτέρω προσπάθειες ενίσχυσης της παραπαίουσας χρηματιστηριακής αγοράς της.

«Ένα ράλι 10% έως 15% στις κινεζικές μετοχές είναι πιθανό τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Πάπιτς.

Η JPMorgan Private Bank περιέγραψε επίσης σε πρόσφατη έρευνά της τα σενάρια ανάκαμψης της Κίνας: «Παρά την μειωμένη αισιοδοξία της αγοράς και τα επίμονα προβλήματα όσον αφορά την αγορά ακινήτων, ορισμένα τμήματα της κινεζικής οικονομίας έχουν επίσης αποδείξει την ανθεκτικότητά τους».

Η τράπεζα ανέφερε ότι ο κρίσιμος ρόλος της Κίνας ως παγκόσμιο βιομηχανικό επίκεντρο είναι απίθανο να μειωθεί, προσθέτοντας ότι η κυκλική ζήτηση για τις εξαγωγές της θα μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστη.

Το μόνο σίγουρο παρά τις διφορούμενες απόψεις των αναλυτών είναι το γεγονός πως η Κίνα έχει πολλά εμπόδια τα οποία καλείται να ξεπεράσει. Ωστόσο, μένει να φανεί αν έχει τη δύναμη και την ικανότητα να το κάνει.

Διαβάστε ακόμη

Τραγωδία στη Γλυφάδα – Οικογένεια Καρνέση: Οι ενδοοικογενειακές κόντρες και η «κατάρα» των Πεταλιών 

Gov.gr Wallet: Έτσι βγαίνει η φωτοτυπία για την ταυτότητα

Η μετακόμιση του Μπέζος θα κοστίσει στο αμερικανικό δημόσιο 610 εκατ. δολάρια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ