Με ήπια ανοδικές τάσεις, αλλά και έκδηλη νευρικότητα, άνοιξαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η επενδυτική κοινότητα παραμένει προσηλωμένη στις ραγδαίες και συχνά αντικρουόμενες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Οι εύθραυστες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, σε συνδυασμό με νέες εμπορικές απειλές από την Ουάσιγκτον, συνθέτουν ένα γεμάτο προκλήσεις σκηνικό για τις αγορές.
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 4 Ιουνίου, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,21% και διαπραγματεύεται στις 622,48 μονάδες. Ο γερμανικός DAX σημειώνει κέρδη 0,33% στις 24.894 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,17% στις 10.350 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,49% στις 8.190,41 μονάδες. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,26% στις 50.167,50 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 0,77% στις 18.316,47 μονάδες.
Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στο εκρηκτικό κλίμα μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, το οποίο θέτει σε άμεση αμφισβήτηση την έκβαση των ειρηνευτικών προσπαθειών. Οι πρόσφατες συγκρούσεις -με το Ιράν να πλήττει το διεθνές αεροδρόμιο του Κουβέιτ και τις ΗΠΑ να απαντούν με πλήγματα στο νησί Κεσμ του Περσικού Κόλπου- προκάλεσαν ισχυρούς κραδασμούς στις ασιατικές αγορές, παρασύροντας και τα ευρωπαϊκά ταμπλό. Επιπλέον, οι νέες αψιμαχίες μεταξύ του Ιράν και των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.
Σε μια προσπάθεια να στείλει αυστηρό μήνυμα αποτροπής, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ότι τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ είναι έτοιμοι για νέα πλήγματα κατά του Ιράν αν χρειαστεί, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Τεχεράνη «παίζει με τη φωτιά».
Στον αντίποδα, μια αχτίδα εκτόνωσης ήρθε από το μέτωπο Λιβάνου-Ισραήλ, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για την εφαρμογή εκεχειρίας, έπειτα από διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον. Η συμφωνία αυτή, η οποία προβλέπει την πλήρη παύση των πυρών από τη Χεζμπολάχ και την απομάκρυνση των δυνάμεών της από τον Νότιο Λίβανο, έφερε μια μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου.
Πέρα από τα γεωπολιτικά, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχονται πιέσεις και από το μέτωπο του διεθνούς εμπορίου. Η αμερικανική κυβέρνηση απειλεί με την επιβολή πρόσθετων δασμών έως και 12,5% σε εμπορικούς της εταίρους -συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ- με την αιτιολογία ότι απέτυχαν να απαγορεύσουν προϊόντα που παράγονται με καταναγκαστική εργασία, αναζωπυρώνοντας έτσι τις εμπορικές εντάσεις.
Τέλος, στον τομέα των μακροοικονομικών δεδομένων, η Ελβετία ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός για τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 0,6%, παραμένοντας αμετάβλητος σε σχέση με τα επίπεδα του Απριλίου, προσφέροντας μια «νησίδα» σταθερότητας στο γενικότερο κλίμα ανησυχίας για τις πληθωριστικές πιέσεις.
Διαβάστε ακόμη
Στο «στόχαστρο» της Κομισιόν 1.236 φοροαπαλλαγές, ακίνητα, ΙΧ και diesel
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.