Ισχυρές πιέσεις δέχεται και σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, ακολουθώντας τις διεθνείς πιέσεις στους δείκτες, το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, τη δεδομένη ανησυχία των ΗΠΑ για τον πληθωρισμό και φυσικά την πολυναναμενόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την DBRS, την Παρασκευή 8/9.

Η ανησυχία για τον πληθωρισμό και γενικότερα την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τα επιτόκια, επηρεάζουν το ελληνικό Χρηματιστήριο που συνεχίζει να βρίσκεται «εγκλωβισμένο» κάτω από τις 1.250 μονάδες, με αδύναμο τζίρο και πτώση άνω του 2% στις τράπεζες.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις οκτώ μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο, ενώ μεγάλες απώλειες καταγράφηκαν σε όλα σχεδόν τα blue chips. Παρότι η αγορά κινείται σε ρυθμούς… DBRS, με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην αυριανή πολυπόθητη αναβάθμιση, στο Χρηματιστήριο οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται αμείωτες και από τα τέλη Αυγούστου, σε επτά μόλις συνεδριάσεις, ο ΓΔ έχει χάσει πάνω από 5%.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι ανανεώνουν την «ψήφο εμπιστοσύνης» προς το ελληνικό χρηματιστήριο και τις ελληνικές τράπεζες, αρχής γενομένης από αύριο (εάν δεν υπάρχουν βέβαια αρνητικές εκπλήξεις.)

Σε αυτό το πλαίσιο και σήμερα Πέμπτη, οι τιμές των μετοχών βρέθηκαν σε κλοιό πιέσεων, καθώς εντάθηκαν ξαφνικά οι αρχικές ρευστοποιήσεις, οδηγώντας την αγορά προς τα επίπεδα των 1.250 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε εν τέλει με πτώση 2,04% στις 1.247,51 μονάδες, ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.275.81 μονάδες (+0,18%) και κατώτερη στις 1.241,66μονάδες (-2,50%).

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 1,61 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 108,35 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 29.720.498 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,86%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,37%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψε μόνο η μετοχή της Jumbo (+1,25%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-6,10%), της Aegean (-4,25%), της ΔΕΗ (-3,85%), της Πειραιώς (-3,85%), της Alpha Bank (-3,84%) και της Lamda Development (-3,73%).

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημείωσε μόνο ο δείκτης των Προσωπικών προϊόντων (+1,07%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες του Εμπορίου(-4,26%), των Πρώτων Υλών (-3,48%), των Κατασκευών (-2,95%). Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,44%.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όπου σημείωσαν πτώση σήμερα Πέμπτη, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ και τα στοιχεία για την Ευρωζώνη.

Νωρίτερα, παρότι γύρισαν σε θετικό έδαφος μετά τη νέα εκτίμηση της Eurostat για την ανάπτυξη Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο, η αγορά αξιολογεί ακόμη τα αδύναμα στοιχεία από την Κίνα, τις υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και τις  ανησυχίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Είναι βέβαιον ότι τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, επιβεβαίωσαν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει περάσει σε στασιμότητα καθώς οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για περισσότερο από ένα χρόνο πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα.

Διαβάστε ακόμη

Eurostat: Υποβαθμίζεται στο 0,1% η ανάπτυξη ευρωζώνης το β’ τρίμηνο

Το όνειδος και οι ευθύνες για τον φόνο στο πλοίο, Μητσοτάκης στη ΔΕΘ μόνο ομιλία και συνέντευξη, ο Αντρέα, η Κλαούντια και η Avramar

Αν. Ανδρεάδης (Sani/ Ikos): Η πρόβλεψη για πάνω από 20 δισ. τουριστικές εισπράξεις φέτος και το στρατηγικό ρίσκο για το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ