(last update: 15.25) Στο άρμα της διεθνούς ανάκαμψης προσδένεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δίνει συνέχεια στο ανοδικό momentum της νέας εβδομάδας, υπερβαίνοντας αισίως τις 820 μονάδες. Το εξαιρετικό κλίμα στο εξωτερικό, αναμφίβολα, παρέχει ισχυρά στηρίγματα, τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 3.30 το απόγευμα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ισχυρή άνοδο κατά 2,25% και διαμορφώνεται στις 822,29 μονάδες, κερδίζοντας τουλάχιστον 18 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (804,19 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες (από 810 έως 823,66 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 34,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος τίθεται στο επίκεντρο των αγοραστικών επιλογών, καθώς ενισχύεται δυναμικά στο +3,81% και τις 534 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ανακάμπτει στο +4,6% και το 0,86 ευρώ. Κατά 4,1% διευρύνεται και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,08 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται στο +3,9% και τα 3,13 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για το ενδιαφέρον του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Σαουδικής Αραβίας. Τέλος, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +3% και το 0,88 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank +4,58% και 0,868 ευρώ 
  • Eurobank +2,97% και 0,8814 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +3,94% και 3,139 ευρώ 
  • Πειραιώς +4,13% και 1,083 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,60% και 1.984 μονάδες), η μετοχή της Aegean εκτινάσσεται στο +5% και επιχειρεί να προσεγγίσει εκ νέου τα 5 ευρώ, με τη μετοχή της Coca – Cola να ακολουθεί στο +3,7% και τα 22 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σημειώνει άνοδο κατά 1,6%, ενώ η μετοχή της θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακή βρίσκεται στο +2,4% εν μέσω των εξελίξεων για το deal πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου. Κέρδη τουλάχιστον 2% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των ΕΛΠΕ, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Mytilineos και ΟΤΕ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Lamda Development παρουσιάζει άνοδο κοντά στο +3%, ενώ στο +1,5% καθορίζεται η αύξηση για τις μετοχές των Motor Oil, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Τιτάνα.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,20% και 1.267 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει θετικά στο +4,1% και τo 1,6 ευρώ, ανακάμπτοντας από τη χθεσινή καθίζηση. Η μετοχή της IDEAL διευρύνεται στο +3% και τα 3,4 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 77 μετοχές κινούνται ανοδικά, 31 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 59,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 1,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Πρόσκαιρη βελτίωση στην ψυχολογία των επενδυτών

Η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει για τρίτη διαδοχική ημέρα την προσπάθεια… αντεπίθεσης, η οποία εδράζεται κατά κύριο ρόλο στην ανάκαμψη των διεθνών αγορών -τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ. Τα χρηματιστήρια στο εξωτερικό, άλλωστε, λαμβάνουν ώθηση από τα στοιχήματα επί της νέας επιτοκιακής αύξησης της Federal Reserve, δηλαδή της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Οι traders δίνουν πλέον λιγότερες πιθανότητες στο σενάριο για μια mega παρέμβαση των 75 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση του Νοεμβρίου (1-2/11). Κι αυτό εύλογα συμβάλλει στην επάνοδο της επενδυτικής ψυχολογίας, δεδομένου ότι τα υψηλότερα επιτόκια ναι μεν αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν το κόστος δανεισμού και υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης.  

Από το εσωτερικό μέτωπο, ταυτόχρονα, οι πολύ χαμηλές αποτιμήσεις μια σειράς εισηγμένων, οι οποίες δέχθηκαν έντονες πιέσεις κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, προσφέρουν πληθώρα αγοραστικών ευκαιριών για τους πιο ριψοκίνδυνους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν μεγάλες αποδόσεις. Επίσης, ας μην ξεχνάμε και τα ιδιαιτέρως θετικά οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου, τα οποία αποδεικνύουν ότι οι ελληνικές εταιρείες είναι σαφώς πιο ανθεκτικές σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 και το ξέσπασμα της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, ώθηση παρέχεται κι από τις ομολογιακές αποδόσεις, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε καθοδική τροχιά. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας κατέρχεται κατά 23 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 4,59% (από 5% την προηγούμενη εβδομάδα). Παρόμοιο σκηνικό και στις υπόλοιπες χώρες, με την απόδοση του γερμανικού τίτλου να υποχωρεί στο 1,81%, του ιταλικού τίτλου στο 4,19% και του αμερικανικού τίτλου στο 3,57%.

Όλα αυτά δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε οι αγοραστές να επιστρέψουν δειλά – δειλά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να απομακρύνεται προς ώρας από τα χαμηλά έτους των 779 μονάδων. Ωστόσο, είναι σαφές ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερα καύσιμα, προκειμένου να ανακάμψει προς τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200).

Κι αυτό καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο, αν αναλογιστούμε τις προκλήσεις που ακολουθούν. Ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, γεωπολιτικά ρίσκα στην Ουκρανία, σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και αισίως, φόβοι για επιβράδυνση ή και ύφεση της ευρωπαϊκής και αμερικανικής οικονομίας.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +2,48% και τις 400 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 3,15%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,88%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 3,49% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 2,69%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν κέρδη κατά τουλάχιστον 450 μονάδες, δίνοντας συνέχεια στο ράλι του Οκτωβρίου.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές διατηρούν την ανοδική ορμή, χάρη στα σενάρια περί περαιτέρω μείωσης της παραγωγής από τις χώρες του OPEC. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +0,96% και τα 84,43 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο +1,10% και τα 89,84 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, κυμαίνεται στο +1,09% και τα 1.720 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Η Εθνική ένα βήμα πριν από την… κελεμπία, οι Μπάκοι βγάζουν Flash, τα αυθαίρετα της Ωκεανίδας και τα σπίτια της Βούλας 

Motor Oil: Μεγαλώνει η πλωτή δεξαμενή LNG στην Κόρινθο – Δύο νέα τερματικά από Κοπελούζο και Elpedison

Beat: Η αλλαγή σε Free Νow, η άνοδος λόγω τουρισμού και οι… χαμένες κούρσες (pics)