Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα διατηρεί τη θετική της άποψη για τα ελληνικά ομόλογα δεδομένων των ελκυστικών αποτιμήσεων τους, της ευνοϊκής προσφοράς που διαθέτουν έναντι της ζήτησης της αγοράς, τις εποικοδομητικές μακροοικονομικές προοπτικές και το σταθερό πολιτικό τοπίο της χώρας.

Η JP Morgan προχωρά σε μια εκτίμηση ότι η χώρα θα ξαναβγεί στην αγορές ομολόγων μέχρι τέλος του έτους για μία ακόμη φορά με πιθανή κοινοπρακτική χρηματοδότηση αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ και αναμένει την καθαρή προσφορά των εγχώριων ομολόγων, μετά τις καθαρές αγορές της ΕΚΤ, να συνεχίζει να είναι αρνητική για το υπόλοιπο του 2021 και οι συνθήκες εξαιρετικά ευνοϊκές.

Αναφορικά με τις αποτιμήσεις των εγχώριων ομολογων, ακόμη και μετά την πρόσφατη σχετική υπεραπόδοση το spread Ελλάδας-Γερμανίας στο δεκαετές ομόλογο διαπραγματεύεται περίπου 15 μ.β. από τα χαμηλότερα επίπεδα που έφτασε το καλοκαίρι και αναμένει ότι τα spreads θα υποχωρήσουν σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες.

Συνολικά, η JP Morgan εξηγεί ότι τα ελληνικά ομόλογα ευνοήθηκαν από την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις άλλες περιφερειακές χώρες, ειδικά μετά τη συνέντευξη.

Το σημείο που εστιάζει η αμερικανική τράπεζα είναι ότι η Λαγκάρντ ανέφερε, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις σκέψεις της ΕΚΤ για την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων στις κανονικές αγορές του QE (ΑΡΡ) μετά το πρόγραμμα αγορών για την πανδημία (PEPP) ότι σίγουρα η κατάσταση της Ελλάδας θα ληφθεί υπόψη και θα αντιμετωπιστεί, αλλά είναι πρόωρο προς το παρόν να γίνει κάτι τέτοιο.

Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι με αυτό το σχόλιο η ΕΚΤ κράτησε την πόρτα ανοιχτή για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς μετά το πρόγραμμα PEPP, κάτι που κατά την άποψή τους είναι πιθανότατα πίσω από την πρόσφατη σχετική υπεραπόδοση των εγχώριων ομολόγων.

Διαβάστε ακόμα:

Το μεγάλο δίλημμα: Χρεοκοπία ή διάσωση του κολοσσού Evergrande – Πώς επηρεάζονται τα assets παγκοσμίως

Ολυμπιακή Αεροπορία: Ξανά «στο σφυρί» ακίνητα και γραφεία του Αλέξανδρου Ωνάση

Γκριμάλντι: «Έχουμε ενδιαφέρον για την Attica Group»