Η JP Morgan προτείνει trade στα ελληνικά ομόλογα και συστήνει αυξημένες θέσεις στους εγχώριους τίτλους (overweight) διάρκειας από 7 έως 10 ετών σε σχέση με τα ιταλικά ομόλογα αντίστοιχης διάρκειας. Η JPM εκτιμά ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν υποαποδώσει σε σχέση με τα ιταλικά  κατά την πρόσφατη κίνηση μείωσης των περιθωρίων έναντι των γερμανικών, πιθανότατα λόγω της προσφοράς του νέου κοινοπρακτικού δεκαετούς την προηγούμενη εβδομάδα.

Η αμερικανική τράπεζα θεωρεί ότι μετά την τελευταία έξοδο στην αγορά των ομολόγων της προηγούμενης εβδομάδας, η χώρα έχει καλύψει περισσότερο από το 40% των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της για έκδοση ομολόγων το 2023, σύμφωνα με την εκτίμησή της ή 3,5 δισ. ευρώ ήδη έναντι στόχου 8 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2023, οπότε αναμένει ότι η Ελλάδα θα μείνει εκτός της πρωτογενούς αγοράς για το υπόλοιπο του πρώτου τριμήνου φέτος. 

Η JPM στο report με τις προοπτικές της φετινής χρονιάς επεσήμανε ότι παραμένει σε γενικές γραμμές εποικοδομητική για τα ελληνικά ομόλογα (GGBs) και προβλέπει ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται σταθερά έως ελαφρώς στενότερα από την Ιταλία μέχρι το τέλος του 2023. 

«Δεδομένων των περιορισμένων πιέσεων προσφοράς στα GGBs κατά το προσεχές διάστημα και τις και ελκυστικές αποτιμήσεις, συνιστούμε τοποθετήσεις σε θέσεις αγοράς στην Ελλάδα έναντι της Ιταλίας με προτίμηση στον ενδιάμεσο τομέα, καθώς διαπραγματεύεται με την υψηλότερη άνοδο σε σχέση με την υπόλοιπη».

Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας θα διαμορφωθεί σε 224 δισ. ευρώ φέτος, με πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1%, ο πληθωρισμός στο 6% σε μέσα επίπεδα, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα προσεγγίσει το 1,8%.

Βλέπει σημαντική πτώση στο ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ στο 162%, εξαιτίας και του υψηλού πληθωρισμού, ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, της τάξεως του 8,6%.

Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι τα ελληνικά spreads θα κινηθούν ανοδικά από τις 210 μονάδες βάσης στις 225 μ.β. τον Μάρτιο φέτος, 235 μ.β. τον Ιούνιο και έπειτα πτώση στις 200 μ.β. τον Σεπτέμβριο και, τέλος, 185 μ.β. τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας.

Η JPM τοποθετεί την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024 στο report με τις προοπτικές της φετινής χρόνιας και δεν αλλάζει την εκτίμησή της. «Βλέπουμε υψηλή πιθανότητα περαιτέρω αναβαθμίσεων χωρών με χαμηλή αξιολόγηση, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα. Εκτός από αυτές, βλέπουμε περιορισμένα περιθώρια για αναβαθμίσεις σε άλλες χώρες», εξηγεί η JPM.

Διαβάστε ακόμη:

Καταπατημένα: Τίτλοι κυριότητος από 100 ευρώ τον μήνα και 20% της αντικειμενικής

Πλειστηριασμοί: Βγαίνουν στο σφυρί 300+1 αντικείμενα εταιρείας του Δημήτρη Κοντομηνά

H τελετουργία και τα μυστικά πίσω από τα πιο εμβληματικά υποδήματα του κόσμου