Για πιθανό μπαράζ εταιρικών πτωχεύσεων προειδοποιεί σε νέα ανάλυση της η Τράπεζα της Αγγλίας, λόγω κυρίως της πίεσης στα οικονομικά δεδομένα που φέρνει η συνεχιζόμενη άνοδος των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα η κεντρική τράπεζα υποστηρίζει ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις βρίσκονται ενώπιον ενός αυξημένου ρίσκου πτώχευσης που μπορεί να αποτελέσει νέα απειλή για τις επενδύσεις, την αγορά εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα.

Στην ανάλυση που δημοσιεύει στο blog της, εκτιμά ότι το ποσοστό των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρή δυσκολία εξυπηρέτησης των χρεών τους θα αυξηθεί περαιτέρω φέτος, στο 50% μέχρι τα τέλη της χρονιάς, από το 45% που ήταν το 2022.

Το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται έως και στο 70% για την κατηγορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ετήσιο τζίρο από 10 έως 500 εκατ. στερλίνες.

Στο δυσμενέστερο από τα σενάρια, οι εταιρικές πτωχεύσεις θα μπορούσαν να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο τους από την μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009.

«Τα αυξημένα επιτόκια ασκούν μεγαλύτερη πίεση στις χρεωμένες επιχειρήσεις λόγω της αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης των χρεών τους. Τέτοιου είδους πιέσεις αυξάνουν την πιθανότητα χρεοκοπιών και μπορεί να οδηγήσουν κάποιες επιχειρήσεις να μειώσουν τις επενδύσεις και το προσωπικό τους δραστικά» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάλυση της BoE.

Είναι εύλογο δε, πως τυχόν εκτίναξη των εταιρικών πτωχεύσεων μπορεί να απειλήσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα ευρύτερα, αλλά και την οικονομία, καθώς θα επηρεάσουν και τις αντοχές των τραπεζικών ομίλων.

Θυμίζουμε ότι μετά από συνολικά 14 αυξήσεις από τον Νοέμβριο του 2021, τα βρετανικά επιτόκια έχουν ανέβει από το 0,1% στο 5,25% σήμερα. Είναι δε, βέβαιο ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά, με τις προβλέψεις να τοποθετούν το «ταβάνι» των βρετανικών επιτοκίων στο 6,1%.

Πρόσφατα στοιχεία της κρατικής υπηρεσίας του Insolvency Service έδειξαν πως, κατά το δεύτερο τρίμηνο, καταγράφηκαν 6.342 εταιρικές χρεοκοπίες στην Αγγλία και την Ουαλία, που είναι το μεγαλύτερο νούμερο για δεύτερο τρίμηνο από το 2009.

Διαβάστε ακόμα

Συνεχίζεται η μεταβλητότητα στα ομόλογα – Οι αγορές δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη (πίνακες)

Ακίνητα: Ποιοι ξένοι ψάχνουν να αγοράσουν στην Αττική – Οι τέσσερις τοπ εθνικότητες

Deutsche Bank: Οι τιμές στόχοι και οι συστάσεις για τις ελληνικές τράπεζες – Η Alpha Bank κορυφαία επιλογή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ