(τελευταία ενημέρωση: 22:44)

Μικρές μεταβολές καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street την Τρίτη, με την αβεβαιότητα στο μέτωπο της οικονομίας να μετριάζει τις κινήσεις των επενδυτών, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί 275 μονάδες ή 0,88% στις 30.898 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 καταγράφει απώλειες 1,18% και κινείται στις 3.809 μονάδες. Σε αρνητικό πρόσημο διαπραγματεύεται και ο Nasdaq ο οποίος σημειώνει πτώση 1,3% στις 11.225 μονάδες.

Το σημερινό άνοιγμα έρχεται να επιβεβαιώσει την περιορισμένη διάθεση των επενδυτών για την ανάληψη ρίσκου, αλλά και τη στροφή προς ασφαλέστερα καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα και το αμερικανικό νόμισμα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το ευρώ -για πρώτη φορά από το 2002- άγγιξε την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο (1 προς 1), το οποίο μετράει κέρδη 13% από τις αρχές του έτους. Φυσικά, πέραν της ανάδειξης του αμερικανικού νομίσματος ως «επενδυτικού καταφυγίου», ρόλο σ΄ αυτές τις διακυμάνσεις διαδραματίζει και η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, η οποία απειλεί την οικονομία και επηρεάζει δυσμενώς το ευρώ. 

«Η αύξηση του δολαρίου αποτελεί σύμπτωμα της παγκόσμιας ανησυχίας, καθιστώντας πιο δύσκολη τη ζωή για τις αμερικανικές επιχειρήσεις (υψηλότερο κόστος εισαγωγής) και τις κεντρικές τράπεζες (των υπόλοιπων χωρών)» εκτιμά ο Adam Crisafulli της Vital Knowledge, μιλώντας στο CNBC 

Την ίδια στιγμή, όπως προαναφέρθηκε, η προσοχή εστιάζει και στα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς άνοιξε η αυλαία δημοσίευσης των μεγεθών του β’ τριμήνου. Η PepsiCo έκανε την αρχή, ανακοινώνοντας καλύτερα του αναμενομένου κέρδη και έσοδα. Ακολουθεί η σειρά των Delta Air Lines και JP Morgan.    

Στο επίκεντρο, επίσης, βρίσκονται τα σενάρια για τον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, ως απόρροια των διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων και του υψηλού πληθωρισμού. Την Τετάρτη, μάλιστα, θα ανακοινωθεί η πρώτη εκτίμηση για τον δείκτη τιμών του Ιουνίου (8,6% τον Μάιο). Μια εξέλιξη που αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το εύρος αναθεώρησης των επιτοκίων της Federal Reserve για τον Ιούλιο.   

Το ερώτημα είναι 50 ή 75 μονάδες βάσης (σήμερα βρίσκεται στο 1,5%). Εάν ο πληθωρισμός διατηρηθεί σε ανοδική τροχιά (τον Μάιο έφθασε το 8,6%), τότε είναι βέβαιο ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε επιθετική αύξηση των 75 μονάδων. Εάν υπάρξει αποκλιμάκωση, τότε είναι πιθανή μια παρέμβαση των 50 μονάδων. 

Όσον αφορά το πετρέλαιο, η τιμή των συμβολαίων WTI υποχωρεί κάτω του ψυχολογικού ορίου των 100 δολαρίων, καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες για την επιβολή lockdown στην Κίνα, ένα σενάριο που αυξάνει τις πιθανότητες μείωσης της διεθνούς ζήτησης. Κι αυτό, παρά τις προκλήσεις σε επίπεδο προσφοράς. 

Διαβάστε επίσης:

Coinbase: Τι συμβαίνει με τον «τιτάνα των κρυπτονομισμάτων;» (pic)

Μια ανάσα από την απόλυτη ισοτιμία ευρώ/δολάριο – Οι απόψεις των αναλυτών (upd)

Business Ιnsider: Δύσκολη η μάχη με τον πληθωρισμό – Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών