ΑΓΟΡΕΣ

Λαγκάρντ: Εκτός συζήτησης μια πιθανή μείωση στα επιτόκια της ΕΚΤ

«Δεν έχουμε αποφασίσει, συζητήσει ή προαναγγείλει κάποια μείωση» στο ύψος των επιτοκίων - Aξιωματούχοι ΕΚΤ: Το 4% στα επιτόκια ίσως είναι αρκετό για να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό - Η νέα αύξηση από την ΕΚΤ σφίγγει κι άλλο τη θηλιά στους δανειολήπτες

Τη θέση ότι δεν συζητά ακόμα πιθανές μειώσεις στα επιτόκια επανέλαβε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μία ημέρα μετά την αύξηση των επιτοκίων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, η Γαλλίδα οικονομολόγος ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε αποφασίσει, συζητήσει ή προαναγγείλει κάποια μείωση» στο ύψος των επιτοκίων.

Την Πέμπτη, η ΕΚΤ προχώρησε στην 10η συνεχόμενη παρέμβαση, αναθεωρώντας στο 4% το επιτόκιο καταθέσεων και στο 4,5% το βασικό επιτόκιο -το υψηλότερο επίπεδο από την ίδρυση του ευρώ.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια βρίσκονται πλέον στην κορύφωσή τους και ότι δεν θα υπάρξει νέα αύξηση στο μέλλον, κάτι που σταδιακά ανοίγει τη συζήτηση για το πότε ακριβώς η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής (μειώσεις επιτοκίων).

Την παραπάνω εκτίμηση ενίσχυσαν και οι δηλώσεις του Ισπανού Λουίς ντε Γκουίντος και του Εσθονού Μάντι Μιούλερ, οι οποίοι υποστήριξαν ότι τα τρέχοντα επίπεδα επιτοκίων ενδεχομένως αρκούν για την αναχαίτιση του πληθωριστικού προβλήματος.

«Οι κεντρικοί τραπεζίτες ξεκαθάρισαν, απ΄ όσο γνωρίζω, ότι δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Μιούλερ την Παρασκευή.

Η κορύφωση της καμπύλης των επιτοκίων, αναμφίβολα, αποτελεί θετική είδηση για την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία βρίσκεται αιχμάλωτη των αρνητικών επιπτώσεων των σφιχτών νομισματικών και πιστωτικών συνθηκών.

Κομισόν και ΕΚΤ έσπευσαν να υποβαθμίσουν στο +0,8% και στο +0,7%, αντίστοιχα, τον πήχη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2023, προβλέποντας παράλληλα ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου, δηλαδή η γερμανική, θα διολισθήσει σε ύφεση.

Πάντως, εντός των κόλπων της Φρανκφούρτης εξακολουθούν να υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές.

Ο Λετονός Μάρτινς Κάζακς προειδοποίησε ότι υπάρχει πιθανότητα να απαιτηθεί ακόμη μία αύξηση επιτοκίων. «Εάν τα στοιχεία μάς πουν ότι χρειαζόμαστε ακόμη μία αύξηση, θα το κάνουμε» τόνισε, μιλώντας στο Reuters.

Διαβάστε ακόμα

Το “disruption Stefanos” πιάνει τόπο στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αγοραστός και ο Χαρδαλιάς, η λυπητερή στις ασφαλιστικές και το λιμάνι του Βόλου

HSBC: Ποιους είδαν, τι άκουσαν οι ξένοι επενδυτές που έφερε στην Αθήνα (γραφήματα)

Παμίνος Κυρκίνης: Σε τροχιά νέων επιδόσεων ρεκόρ φέτος το efood – Δίνει προμέρισμα στην Delivery Hero

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ