Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Ένας ακόμη μήνας εκροών για τους αλλοδαπούς επενδυτές στο ΧΑ ήταν ο Απρίλιος 2026. Συγκεκριμένα, ήταν ο τρίτος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο οι ξένοι επενδυτές εμφανίστηκαν ως καθαροί πωλητές, με τις εκροές να διαμορφώνονται στα 80,9 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο τετραμήνου, οι συνολικές εκροές ανέρχονται πλέον στα 100 εκατ. ευρώ. Οι εκροές αφορούν κυρίως μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, τόσο σε μηνιαία βάση (-53,9 εκατ. ευρώ) όσο και στο σύνολο του τετραμήνου (-85,1 εκατ. ευρώ).Οι μεγαλύτεροι καθαροί πωλητές του μήνα προήλθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, με εκροές 106,9 εκατ. ευρώ, ακολουθούμενοι από τη Γαλλία με 17,9 εκατ. ευρώ και την Ιρλανδία με 10 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, οι σημαντικότεροι καθαροί αγοραστές —μέσω δύο κωδικών— προήλθαν από τη Νορβηγία, με εισροές 11,4 εκατ. ευρώ, και την Τσεχία, με 8,4 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα των εκροών από τους αλλοδαπούς επενδυτές συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό ήδη από το περυσινό καλοκαίρι. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε, στα τέλη Ιουνίου του 2025, η προοπτική ένταξης της ελληνικής αγοράς στις ώριμες αγορές, μόνο ο φετινός Ιανουάριος κατέγραψε καθαρές εισροές, ύψους 137 εκατ. ευρώ. Συνολικά, στο δεκάμηνο που ακολούθησε, οι εκροές διαμορφώθηκαν στα 537,6 εκατ. ευρώ. Παρά τις εκροές, η παρουσία των ξένων επενδυτών στις συναλλαγές παρέμεινε ιδιαίτερα ισχυρή και τον Απρίλιο, με το ποσοστό συμμετοχής τους να διαμορφώνεται στο 68,8%, κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί τον Ιανουάριο (73,8%).

Αντίθετα, η συμμετοχή του εγχώριου επενδυτικού κοινού παρέμεινε υποτονική, καθώς οι ενεργοί κωδικοί διαμορφώθηκαν σε 24.386, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση τόσο σε σχέση με τον Μάρτιο (-34%) όσο και σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2025 (-24%). Σε σύνολο 992.209 ενεργών κωδικών, το ποσοστό συμμετοχής περιορίστηκε μόλις στο 2,45%. Στα θετικά στοιχεία του μήνα ξεχωρίζει η αύξηση των νέων μερίδων, οι οποίες ανήλθαν στις 2.799. Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο Απρίλιος περιλάμβανε μόλις 18 συνεδριάσεις λόγω των αργιών του Καθολικού και του Ορθόδοξου Πάσχα, αναδείχθηκε ως ο καλύτερος μήνας του 2026 έως σήμερα σε όρους ανοίγματος νέων κωδικών.

Οι λιγότερες συνεδριάσεις και οι αργίες επηρέασαν αισθητά τη συναλλακτική δραστηριότητα, με τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 292,6 εκατ. ευρώ, έναντι 337,5 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο. Ο Μάιος, ωστόσο, εμφανίζει από το ξεκίνημά του προϋποθέσεις ενίσχυσης της συναλλακτικής δραστηριότητας, καθώς περιλαμβάνει σειρά εταιρικών πράξεων ειδικού ενδιαφέροντος, όπως αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (ΔΕΗ, Trastor), δημόσιες προσφορές νέων εταιρειών (Αττικά Πολυκαταστήματα), αλλά και την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Ειδικά για τον MSCI, η αγορά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις που θα γίνουν αύριο το βράδυ, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από την προσθήκη δύο νέων εταιρειών έως και τη διατήρηση της υφιστάμενης σύνθεσης, συνοδευόμενη όμως από μείωση της στάθμισης της Ελλάδας στον βασικό δείκτη αναφοράς. Το βέβαιο είναι ότι η πορεία του ΧΑ έως το τέλος του μήνα συγκεντρώνει αυξημένο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο γεωπολιτικό πεδίο.

Από σήμερα, το Newmoney γίνεται ο νέος καθημερινός μας χώρος συνάντησης, ένα φιλόξενο περιβάλλον όπου θα μοιραζόμαστε ειδήσεις, αναλύσεις και απόψεις για όλα όσα κινούν τις αγορές και την οικονομία.

Του Μάνου Χατζηδάκη της Beta Securities

Διαβάστε ακόμη

Ετσι έγινε η απόδραση από τα Στενά του Ορμούζ (pics)

Η Trastor ΑΕΕΑΠ στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο 1,2 δισ. ευρώ

Πλειστηριασμοί: Το 5άστερο resort, το εμβληματικό Λίμπερτυ και μια…ιστορική Λίρα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα