(upd) Σήμα οπισθοχώρησης στη θέα των 900 μονάδων δίνουν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διατηρείται στη ζώνη των 890 μονάδων, διστάζοντας να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα και χάνοντας τα πρωινά στηρίγματα σε τράπεζες και blue chips. Έτσι, για ακόμη μία συνεδρίαση, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης δείχνει ανήμπορος να διασπάσει τις επόμενες σημαντικές αντιστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή πτώση κατά 0,14% και διαμορφώνεται στις 892,25 μονάδες, χάνοντας μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (893,47 μονάδες) και υποχωρώντας κατά εννέα μονάδες σε σχέση με το υψηλό ημέρας. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 890,72 έως 901,29 μονάδες), ενώ ο τζίρος των συναλλαγών διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 30,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η αντιστροφή του πρωινού ανοδικού momentum συνιστά απόρροια της απώλειας των τραπεζικών στηριγμάτων, καθώς ο κλαδικός δείκτης χάνει όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη και υποχωρεί στο -0,26% και τις 653,84 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία μειώνεται κατά 1,5% και φθάνει το 1,13 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται κατά σχεδόν 0,6%, ενώ οι μετοχές των Eurobank και Πειραιώς παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank -1,48% 1,133 ευρώ    
  • Eurobank +0,09% 1,061 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα +0,57% 3,529 ευρώ   
  • Πειραιώς +0,18% 1,42 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,09% και τις 2.164 μονάδες), η μετοχή της Aegean βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθώς υποχωρεί κατά 2,8% και διολισθαίνει στα 5,5 ευρώ. Απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Jumbo, Lamda Development, Sarantis, Mytilineos και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Quest Συμμετοχών ενισχύεται κατά 1,1%, με τη μετοχή του ΟΤΕ να έπεται στο +0,9% και τα 17,1 ευρώ. Η μετοχή της ΔΕΗ αυξάνεται κατά 0,5% εν όψει της δημοσίευσης των εταιρικών μεγεθών του 2021. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,05% και τις 1.527 μονάδες), οι μετοχές των BriQ, Entersoft και Τεχνική Ολυμπιακή παρουσιάζουν κέρδη άνω του 1%, ενώ η μετοχή της Reds διολισθαίνει κατά 3%. ΑΒΑΞ και Profile ακολουθούν στο -2%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 39 μετοχές κινούνται ανοδικά, 53 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 20 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση τη αγοράς κυμαίνεται στα 64,1 εκατ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Συνεχίζονται οι επιλεκτικές τοποθετήσεις

Οι επενδυτές, όπως φαίνεται και σήμερα, παραμένουν εγκλωβισμένοι στη στασιμότητα και τη νευρικότητα, αδυνατώντας να διασπάσουν τις αντιστάσεις των 900 μονάδων και να βρεθούν στο υψηλότερο επίπεδο από τις 25 Φεβρουαρίου, δηλαδή λίγο μετά το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Πόσο μάλλον, να ανακτήσουν τα προ-κρίσης επίπεδα των 950 μονάδων, για τα οποία απαιτούνται ακόμη περισσότερα καύσιμα.

Η προσοχή στρέφεται, σε κάθε περίπτωση, στα εταιρικά αποτελέσματα του 2021 (ΔΕΗ, Epsilon) αλλά και τις προοπτικές του 2022, προσφέροντας την ευκαιρία στους αγοραστές να τοποθετηθούν εκ νέου, αξιοποιώντας και τις σχετικά φθηνές τιμές των ελληνικών εισηγμένων. Στα «συν» θα πρέπει να προστεθεί και ο θετικός αντίκτυπος των πρώτων δηλώσεων του νέου «αφεντικού» της ΕΧΑΕ, οι οποίες ικανοποίησαν απόλυτα τους αναλυτές.

Από την άλλη πλευρά όμως, το περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά προβληματικό. Η γεωπολιτική αβεβαιότητα, ο υψηλός πληθωρισμός, η ανησυχία για ύφεση στο β’ τρίμηνο, καθώς και η ενεργειακή κρίση αποτελούν ένα κράμα αρνητικών παραγόντων, το οποίο εξακολουθεί να υπονομεύει τις προοπτικές ανάκαμψης της αγοράς.

Το επενδυτικό κλίμα δε, επηρεάζεται δυσμενώς κι από την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, πλήττοντας αυτή τη φορά και τον κλάδο του άνθρακα , κάτι το οποίο -εφόσον γίνει πραγματικότητα- αναμένεται να εντείνει το πρόβλημα των υψηλών ενεργειακών τιμών.

Μικρές απώλειες στο εξωτερικό

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,17%, με τους δείκτες σε Παρίσι και Μιλάνο να χάνουν άνω του 1%. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX μειώνεται κατά 0,6%, ενώ ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο βρίσκεται στο -0,2%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα πτωτικό άνοιγμα της Wall Street.  

Όσον αφορά την αγορά του πετρελαίου, η τιμή των συμβολαίων WTI ενισχύεται κατά 1% και φθάνει τα 104 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή των συμβολαίων Brent αυξάνεται κατά 1,1% και καθορίζεται στα 108,6 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, είναι σταθερή στα 1930 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης:

Τα φρέσκα γκάλοπ, το «κοφτήρι» του ΔΕΔΔΗΕ, το σφυρί της Raxevsky και οι βόλτες της Βικτόρια στην Αθήνα

Eurogroup: Βουτηγμένη στην ύφεση η Ευρώπη στο β΄τρίμηνο – Πότε ελπίζουν σε ανάπτυξη  

Κοντόπουλος: Οι τρεις άξονες και οι στόχοι για το Χρηματιστήριο Αθηνών