Ο φόβος των επενδυτών για το συνεχιζόμενο θρίλερ του αμερικανικού χρέους, που πλέον έχει μεταφερθεί στα έδρανα του Κογκρέσου, οδήγησαν σε νέες απώλειες σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία εύλογα ακολούθησαν και το λίαν επιφυλακτικό κλίμα στη Wall Street.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,07% στις 451 μονάδες και σχεδόν το σύνολο των επιμέρους κλάδων σε αρνητικό έδαφος. Αν και ξεχώρισαν δυσάρεστα οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των χημικών με απώλειες 2,7% και 2% αντιστοίχως.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στις μεγάλες αγορές της περιοχής, με τον γερμανικό DΑΧ να υποχωρεί κατά 1,54% στις 15.664 μονάδες, το γαλλικό CAC 40 να σημειώνει πτώση κατά 1,54% στις 7.098 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να περιορίζεται κατά 1,01% στις 7.446 μονάδες.

Σε ανάλογο κλίμα και η περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να δέχεται σημαντικές πιέσεις σε ποσοστό 1,97% και να προσγειώνεται στις 26.051 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 9.050 μονάδες μειωμένος κατά 1,28%.

Μέσα σε τεταμένο κλίμα και με ένα οριακό αποτέλεσμα με ψήφους 7 προς 6 που φανερώνει πολλά για τα επίπεδα διχασμού κυρίως στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το περίφημο νομοσχέδιο για την αύξηση του «ταβανιού» του χρέους πέρασε το πρώτο προπαρασκευαστικό βήμα από την αρμόδια επιτροπή κανονισμών της Βουλής ανοίγοντας το δρόμο για μια πρώτη ψηφοφορία στην ολομέλεια, απόψε.

Αν και ο πρόεδρος του Σώματος, Κέβιν ΜακΚάρθι, δηλώνει αισιόδοξος πως το απαιτούμενο νούμερο έχει συγκεντρωθεί, η αγωνία όλων των πλευρών και των αγορών μαζί είναι εύλογο. Προφανώς δε, για πολιτικούς λόγους για το σκηνικό της Ουάσιγκτον έχει τεράστια σημασία το ποσοστό αποδοχής από το Σώμα και ο όγκος των διαρροών καθώς, ακόμη κι αν το νομοσχέδιο περάσει, μπορεί να σταθεί αφορμή για εσωκομματικές αναταράξεις.

Πάντως, αν η διαδικασία ολοκληρωθεί στη Βουλή, η σκυτάλη μεταφέρεται στη Γερουσία, όπου η διαδικασία αναμένεται να είναι πιο εύκολη, καθώς η πλειοψηφία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς. Έτσι, αν όλα πάνε καλά, το… ματς θα λήξει πριν την εκπνοή του άτυπου χρονικού τελεσιγράφου της 5ης Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα του αμερικανικού χρέους μονοπώλησε το ενδιαφέρον των επενδυτών κόντρα στα θετικά μάκρο της ημέρας για τα επίπεδα του πληθωρισμού που μπορεί να λειτουργήσουν ενθαρρυντικά για την ΕΚΤ και την παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων. Στη Γαλλία ο πληθωρισμός έπεσε από το 6,9% στο 6% στα χαμηλότερα επίπεδα τον τελευταίο χρόνο, ενώ και στη Γερμανία ο δείκτης περιορίστηκε από το 7,6% στο 6,3% πέρα και από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Τα στοιχεία αυτά μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για την συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη συνολικά, όπως ελπίζεται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η Eurostat, την Πέμπτη.

Πάντως, η ΕΚΤ, στη νέα εξαμηνιαία έκθεση της για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη επεσήμανε πως μπορεί οι οικονομικές συνθήκες να έχουν κάπως βελτιωθεί, όμως ο συνδυασμός της αύξησης του πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων και των πιο σφικτών πιστωτικών συνθηκών μπορεί να επιβαρύνουν τα οικονομικά των κρατών, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Διαβάστε ακόμα

Το ΠΑΣΟΚ παίζει με τους φόρους (μη, τζιζ), οι… προλήψεις του Μητσοτάκη, ο Γρύλλος παίρνει πλοία της Attica Group και η μάχη της ακτοπλοΐας

Νέες εξαγορές χωρίς βιασύνη για την Ideal Holdings – «Άνοιγμα» σε Μ.Ανατολή, θυγατρική σε Μπαχρέιν (pics)

Πώς αξιολογεί η Moody’s τις τέσσερις τράπεζες μετά τις εκλογές (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ