(Last upd 22.00) Νέες απώλειες εμφανίζει την Τετάρτη το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τις συζητήσεις για το χρέος να εντείνουν τη νευρικότητα των επενδυτών, οι οποίες στρέφουν το βλέμμα και στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας.

Η δήλωση του προέδρου της Βουλής, Κέβιν ΜακΚάρθι, πως οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμη… μακριά στα όρια των δαπανών ήταν αρκετή για να διευρύνει την πτώση στους δείκτες, ωστόσο οι απώλειες περιορίστηκαν λίγο μετά το θετικό σήμα από το περιεχόμενο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας παύσης του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 0,83% στις 32.780 μονάδες, αν και πρόσκαιρα οι απώλειες του είχαν ξεπεράσει τις 300 μονάδες. Αντιστοίχως, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει κάμψη ύψους 0,88% και τις 4.109 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq περιορίζεται κατά 0,88% στις 12.449 μονάδες.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει στραμμένο στις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους, ενόσω στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την αποφυγή μιας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου μέσα στην ημέρα, προκειμένου να καταβάλλουν προσπάθειες σύγκλισης. Το κύριο «αγκάθι» συνίσταται στην αξίωση της Βουλής των Αντιπροσώπων (ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους) για μείωση των κρατικών δαπανών ως αντάλλαγμα για την έγκριση της αύξησης ή της αναστολής του ορίου χρέους.

Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς, θέτει σε κίνδυνο την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, καθώς η δημοσιονομική σύσφιγξη θα οδηγήσει σε επιβράδυνση ή και ύφεση της οικονομίας. Και μην ξεχνάμε ότι το 2024 είναι έτος προεδρικών εκλογών.

Από την άλλη πλευρά, όλοι συμφωνούν ότι η κατάσταση θα είναι σαφώς χειρότερη, σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία και τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντληθούν. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αυτό είναι πιθανό να συμβεί στις αρχές Ιουνίου.

Ακόμη κι αν υπάρξει αύξηση του ορίου χρέους, ο αγορές θα υποφέρουν, εκτιμά ο Μπιλ Μερζ, αναλυτής της US Bank Wealth Management. Κι αυτό, διότι το δημόσιο θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση πολλών ομολόγων, προκειμένου να καλύψει την απαιτούμενη ρευστότητα.

Στο μέτωπο της οικονομίας, απόψε η κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) θα δημοσιεύσει τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Μαΐου, στην οποία οι τραπεζίτες αποφάσισαν να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες, στο 5% – 5,25%.

Τα πρακτικά αναμένεται να ρίξουν «φως» στις επόμενες κινήσεις της Fed, με τους επενδυτές να προσδοκούν ότι η κεντρική τράπεζα θα «παγώσει» τα επιτόκια και θα ξεκινήσει την σταδιακή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Είναι ενδεικτικό ότι οι πιθανότητες νέας παρέμβασης ανέρχονται μόλις στο 25%.

Διαβάστε ακόμα

Η νέα καμπάνια Μητσοτάκη, η γραμμή Ανδρουλάκη, το ιταλικό φλερτ Κοπελούζου, το One & Only και η εξαγορά στα ψάρια

Tο εντυπωσιακό ράλι στις τραπεζικές μετοχές – Πώς φθάσαμε σε αποδόσεις έως και 95%

Αγγελίνα Τερλάκη (Red Dot Analytics): H Ελληνίδα από τη λίστα “30 Under 30 Asia” του Forbes μιλάει στο newmoney (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ