(Last upd 22.00) Νευρικότητα επικρατεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους traders να στρέφουν το βλέμμα στις επαφές Λευκού Οίκου – Κογκρέσου για το όριο χρέους, ενόσω στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την αποφυγής μιας πιθανής στάσης πληρωμών.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 0,20% στις 33.359 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 αυξάνεται ελαφρά κατά 0,26% στις 4.202 μονάδες. Από την πλευρά του, ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,65% στις 12.742 μονάδες.

Οι σημερινές μεταβολές λαμβάνουν χώρα, ενόσω οι επενδυτές περιμένουν τις νέες διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους. Ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜαΚάρθι, θα συναντηθούν εντός της ημέρας, προκειμένου να διαπιστώσουν τα περιθώρια ελιγμών των δύο πλευρών.

«Αγκάθι» στις διμερείς συζητήσεις αποτελεί η πάγια αξίωση των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι ελέγχουν το Κοινοβούλιο, για μείωση των δαπανών του 2024 ως αντάλλαγμα για την αύξηση ή την αναστολή του υπάρχοντος ορίου χρέους.

Ανεξαρτήτως της έκβασης των συνομιλιών, τα ταμειακά διαθέσιμα του αμερικανικού δημοσίου φαίνεται ότι επαρκούν έως την 1η Ιουνίου. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε σημαίνει ότι εκείνη την ημέρα το κράτος θα κηρύξει μερική στάση πληρωμών.

Παρ’ όλους τους κινδύνους, πάντως, η αμερικανική αγορά συνέχισε την ανοδική πορεία την προηγούμενη εβδομάδα, με τον S&P 500 να εμφανίζει τα υψηλότερα κέρδη πενθημέρου από τον Μάρτιο. Η δε, Bank of America έσπευσε την Κυριακή να αυξήσει στις 4.300 μονάδες τον στόχο για τον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street.

Την ίδια ώρα, μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να δημοσιευθούν τα τριμηνιαία οικονομικά μεγέθη των Zoom Video, Lowe’s και Dick’s Sporting Goods, ενώ την Πέμπτη θα έχουμε τη δεύτερη εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης του α’ τριμήνου (+1,1% η α’ εκτίμηση).

Μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή την Τετάρτη, θα γίνουν γνωστά τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας (Federal Reserve), τα οποία θα μας δείξουν πώς ακριβώς σκέφτονται οι τραπεζίτες να διαχειριστούν τα επιτόκια. Θα προχωρήσουν σε νέα αύξηση τον Ιούνιο ή θα τα «παγώσουν» στα τρέχοντα επίπεδα;

Πριν λίγες ημέρες, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, υπέδειξε ότι η πίεση στο τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να περιορίσει την ανάγκη για υψηλότερα επιτόκια. Μια δήλωση, η οποία «ανάγκασε» τους traders να τοποθετήσουν στο 75% την πιθανότητα διατήρησης των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα του 5% – 5,25%.

Διαβάστε ακόμη

Ο Μητσοτάκης, η νέα σελίδα, ο σκουπιδοτενεκές της Ιστορίας και μια δεύτερη ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ

Εκλογές 2023 – Αποτελέσματα: Tι οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στη συντριπτική ήττα – Με τον Τσίπρα στις επόμενες εκλογές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πώς διαβάζει το αποτέλεσμα της κάλπης – Η επόμενη ημέρα, τα νέα ρεκόρ και ο αστερίσκος

Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ