(Τελευταία ενημέρωση: 22:00)

Να ξεπεράσει τη νευρικότητα στην οποία είχε περιέλθει τις προηγούμενες ώρες επιχειρεί η Wall Street, με τους δείκτες να έχουν γυρίσει σε θετικό πρόσημο και τον Dow Jones να κερδίζει ένα σημαντικό προβάδισμα.

Αυτή την ώρα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο 236 μονάδων ή 0,77% και καθορίζεται στις 31.012 μονάδες. Σε θετικό έδαφος έχει εισέλθει ο S&P 500 περιορίζοντας απώλειες 0,33%, με τον δείκτη βαρόμετρο να ενισχύεται κατά 0,72% στις 3.812 μονάδες. Σημαντικά κέρδη καταγράφει και ο Nasdaq αφού περιόρισε απώλειες της τάξεως του 0,65% που κατέγραφε νωρίτερα και ενισχύεται κατά 0,47%, ενώ διαπραγματεύεται στις 11.078 μονάδες. 

Η σημερινή συνεδρίαση έρχεται να αποδείξει ότι και το β’ εξάμηνο του 2022 προμηνύεται αρκετά δύσκολο για τις αγορές, οι οποίες στο πρώτο μισό εμφάνισαν απώλειες – ρεκόρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο α’ μισό του έτους, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 20,6%, στις χειρότερες απώλειες από το 1970, ενώ ο Dow Jones έχασε 15% και ο Nasdaq 29,5%. 

Εξίσου αρνητικές ήταν οι επιδόσεις του β’ τριμήνου, με τον S&P 500 να συρρικνώνεται κατά τουλάχιστον 16%, στις μεγαλύτερες απώλειες από το 2020. Dow Jones και Nasdaq απώλεσαν 11,3% και 22,4% αντίστοιχα, με τον τεχνολογικό δείκτη να παρουσιάζει τη δυσμενέστερη τριμηνιαία επίδοση από το 2008.  

Ο υψηλός πληθωρισμός και τα αυξημένα επιτόκια αποτελούν τους δύο βασικούς κινδύνους των αγορών, οι οποίες ανησυχούν για την πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης λόγω της σφιχτής νομισματικής πολιτικής και της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. 

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια στο 1,5%, ενώ τον Ιούλιο αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αναθεώρηση της τάξης ακόμη και των 75 μονάδων βάσης. Κι όλα αυτά, ενώ η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,6% στο α’ τρίμηνο.  

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού. 

Διαβάστε επίσης:

Οι επενδυτές απομακρύνονται από τα κρυπτονομίσματα – Στο επίκεντρο οι fintech

Homm: Από το διαμέρισμα στη Φωκίωνος Νέγρη, πρωταθλήτρια του Αirbnb (pics)

FBI για 10 most wanted: Η Cryptoqueen ίσως βρίσκεται στην Ελλάδα