(last update 16.20) Έντονη ανησυχία καταγράφεται την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, εν μέσω της γενικευμένης αναταραχής για το μέλλον της Credit Suisse. Οι εντολές πώλησης έρχονται με μορφή χιονοστιβάδας, με την ελληνική αγορά να ετοιμάζεται για το χειρότερο sell off των τελευταίων πολλών μηνών (από τον Ιούλιο του 2022).

Ο τραπεζικός κλάδος, αναμφίβολα, τίθεται στο επίκεντρο της προσοχής, με τις Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς να χάνουν έως 10%. Στα υπόλοιπα blue chips, η Mytilineos διορθώνει αισθητά (-3,7%) μετά το χθεσινό ράλι, ενώ σε έντονα αρνητικό έδαφος βρίσκονται και οι Lamda, Sarantis, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Autohellas, ΕΛΠΕ, Titan, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Motor Oil.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ισχυρή πτώση κατά 4,23% και διαμορφώνεται στις 1.028,60 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 45 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.074,07 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 54 μονάδες (από 1.024,64 έως 1.078,96 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 133,2 εκατ. ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται εκ νέου στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων, καθώς κατακρημνίζεται στο -8,32% και τις 764 μονάδες. Κι αυτό οφείλεται στο αβέβαιο μέλλον της Credit Suisse, το οποίο παρασέρνει πτωτικά το σύνολο των ευρωπαϊκών τίτλων.

Η μετοχή της Alpha Bank, παρά τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα, βουλιάζει στο -10,2% και το 1,13 ευρώ. Κατά 9,9% μειώνεται και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία επανέρχεται κάτω του ορίου των 2 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της  Eurobank εμφανίζει απώλειες στο -8,4% και το 1,24 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να έπεται στο -6,3% και τα 4,5 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -10,19% 1,1325 ευρώ
  • Eurobank -8,45% 1,24 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -6,33% 4,54 ευρώ
  • Πειραιώς -9,95% 1,882 ευρώ

Βαριές απώλειες σ’ όλο τo ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-4,96% και 2.486 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos περιορίζεται στο -3,7% και τα 23,8 ευρώ, διορθώνοντας μετά τα ισχυρά κέρδη της Τρίτης (+5,3%). Η μετοχή της Lamda Development, παράλληλα, υποχωρεί κατά -3,5% και χάνει τα 6 ευρώ, ενώ άνω του 4% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις Sarantis, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Σε τουλάχιστον 3% ανέρχεται η κάμψη και στις Autohellas, ΕΛΠΕ, Titan, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Motor OilΗ μοναδική διασωθείσα μετοχή είναι αυτή της Aegean, η οποία προσπαθεί να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-4,13% και 1.498 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει αρνητικά στο -5,1% και τα 4 ευρώ, με τις Cenergy, ΑΒΑΞ, Αλουμύλ, Intracom και Πλαστικά Θράκης να διολισθαίνουν άνω του 3%. ΑΔΜΗΕ, IDEAL και Intrakat χάνουν έως 2,5%. Η Attica Bank, δε, ετοιμάζεται για το 3ο διαδοχικό limit down (-9,9%), εν μέσω των σεναρίων για την είσοδο της Thrinvest.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 11 μετοχές κινούνται ανοδικά, 112 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ έξι  μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 70,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 3,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν

  • Η μετοχή της Alpha Bank κατρακυλάει στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του Ιανουαρίου, δεχόμενη το μεγαλύτερο κύμα αναταράξεων. Άνω των 19,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος των συναλλαγών. Μέρισμα από το 2024 προανήγγειλε ο CEO.
  • Η μετοχή της Πειραιώς «πέφτει» ξανά κάτω του ορίου των 2 ευρώ, με τους πωλητές να οδηγούν τον τίτλο στο 1,9 ευρώ. Κοντά στα 14 εκατ. ευρώ ο ημερήσιος τζίρος. Περιορίζονται τα κέρδη του 2023.
  • Η μετοχή της ΔΕΗ χάνει το ψυχολογικό όριο των 8 ευρώ, καθώς διολισθαίνει στα 7,8 ευρώ. Πέρασαν πακέτα 7,7 εκατ. ευρώ, με τον όγκο των συναλλαγών να υπερβαίνει τα 800.000 τεμάχια.
  • Η μετοχή της Mytilineos χάνει τα στηρίγματα των 24 ευρώ, διολισθαίνοντας κατά περίπου 1 ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. Κάτω του 20% τα σωρευτικά κέρδη από τις αρχές του έτους.
  • Η μετοχή της ΕΧΑΕ κατακρημνίζεται στα όρια των 4 ευρώ, καθώς οι διεθνείς ανησυχίες υπονομεύουν το ανοδικό story της ελληνικής αγοράς. Στα 735.000 ευρώ ο ημερήσιος τζίρος.

Τα απόνερα «χτυπούν» την Αθήνα

Η Λεωφόρος Αθηνών παραμένει έρμαιο των διεθνών αναταράξεων, καθώς οι νέες ανησυχίες για το μέλλον της Credit Suisse οδηγούν σ’ ένα από τα χειρότερα sell off των τελευταίων πολλών μηνών, επαναφέροντας τους πωλητές σε θέση οδηγού.

Η δήλωση του βασικού μετόχου της ελβετικής τράπεζας, δηλαδή της Saudi National Bank, ότι δεν πρόκειται να «ρίξει» περισσότερα χρήματα, πυροδοτεί ένα μπαράζ ρευστοποιήσεων σ’ όλη την Ευρώπη, με τον τραπεζικό κλάδο να βουλιάζει στο χαμηλότερο επίπεδο του 2023.

Κι όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ, μια εξέλιξη που υπονόμευσε αισθητά την επενδυτική εμπιστοσύνη προς τον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό κλάδο και αναζωπύρωσε τον κίνδυνο έλλειψης ρευστότητας.

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον στρέφεται και στην αυριανή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).  Οι νομισματικές αρχές, όπως όλα δείχνουν, θα αυξήσουν τα επιτόκια κατά ακόμη 50 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του επίμονου πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να ταλανίζει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ωστόσο, η τρέχουσα τραπεζική αναστάτωση, η οποία φαίνεται ότι κορυφώνεται με τον «βραχνά» της ευάλωτης Credit Suisse, ενδέχεται να δημιουργήσει δεύτερες «σκέψεις» στην Φρανκφούρτη ως προς το τελικό ύψος των επιτοκίων. 

Έτσι, δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες να ακολουθήσουν ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να μην προκληθεί ένα ντόμινο τραπεζικών καταρρεύσεων.  

Όλα τα παραπάνω, εύλογα, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις διακυμάνσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις. Εξάλλου, ένας από τους βασικούς κινδύνους της ελληνικής αγοράς -μαζί με την πολιτική αβεβαιότητα και τον σκόπελο των εκλογών- συνίσταται στη διάθεση και την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων.  

Η προσοχή των ειδικών εστιάζει και στα εταιρικά αποτελέσματα, με τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank να ανακοινώνουν ικανοποιητικά οικονομικά μεγέθη για το 2022 (ιδίως η πρώτη), επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα των επιδόσεών τους. Μετά το τέλος της συνεδρίασης αναμένονται και τα στοιχεία των ΟΠΑΠ – Aegean.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές            

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει ισχυρές απώλειες στο -2,88% και τις 436 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 3,18%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 2,58%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 3,64% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 3,97%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones κατακρημνίζονται κατά τουλάχιστον 500 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, εν μέσω των ευρύτερων ανησυχιών στις διεθνείς αγορές. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -1,6% και τα 70,1 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -1,5% και τα 76,2 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, παράλληλα, ενισχύεται οριακά στο +0,25% και τα 1.915 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε ακόμα

Η «μάχη» του Καραμανλή, η απόφαση Μητσοτάκη για τα Χανιά, ο Μυστακίδης πήρε την τράπεζα και το «Τ» της Cosmote

Πώς οι DJs απέκτησαν το δικό τους star-system – Αυτοί είναι οι πιο περιζήτητοι με αμοιβές μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ το πάρτι

Βουλιαγμένη όπως… Σεν Τροπέ – Εκτοξεύτηκαν οι τιμές για ακίνητα