Δύο βασικά στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έριξαν τη Δευτέρα το βάρος τους στην προοπτική μείωσης των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα, υποδεικνύοντας ότι αυτό είναι πρακτικά τελειωμένη υπόθεση.

Σε ομιλία του τη Δευτέρα, ο Όλι Ρεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, τόνισε ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μειώνεται με «διαρκή τρόπο».

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ παρέμεινε σταθερός στο 2,4% τον Απρίλιο, σηματοδοτώντας τον έβδομο συνεχόμενο μήνα που βρίσκεται κάτω από το 3%, παρά τη μικρή ανάκαμψη που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο. Τα στοιχεία για τον Μάιο αναμένονται την Παρασκευή.

«Χάρη σε αυτή την αποπληθωριστική διαδικασία, ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο μας του 2% με διατηρήσιμο τρόπο και έτσι είναι ώριμη η στιγμή τον Ιούνιο να χαλαρώσουμε τη στάση νομισματικής πολιτικής και να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια», δήλωσε ο Ρεν σε ομιλία του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με το CNBC.

«Αυτό προϋποθέτει προφανώς ότι η αποπληθωριστική τάση θα συνεχιστεί και ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ανατροπές στη γεωπολιτική κατάσταση και στις τιμές της ενέργειας».
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times: «Εκτός από μεγάλες εκπλήξεις, σε αυτό το σημείο υπάρχουν αρκετά σε αυτό που βλέπουμε για να καταργήσουμε το ανώτατο επίπεδο περιορισμού».

Τα σχόλια έρχονται ενόψει της επόμενης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας στις 6 Ιουνίου. Οι αγορές δείχνουν τώρα πολύ υψηλή πιθανότητα μείωσης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, από 4% που είναι σήμερα.

Τα σχόλια των Ρεν και Λέιν τη Δευτέρα ακολουθούν μια σειρά παρόμοιων σχολίων από άλλα μέλη της ΕΚΤ.

Αυτό δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να κινηθεί νωρίτερα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία συνήθως πρωτοστατεί στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

«Η Fed και η ΕΚΤ φαίνεται ότι θα αποσυνδεθούν, με μια μείωση της ΕΚΤ να είναι πιθανή τον Ιούνιο, ενώ προετοιμάζονται για υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ», ανέφεραν οικονομολόγοι της Bank of America με επικεφαλής τον Κλαούντιο Ιρεγκόγιεν σε σημείωμά τους την Παρασκευή.

Η συζήτηση σχετικά με το πότε είναι πιθανό να αρχίσει η Fed να μειώνει τα επιτόκια είναι έντονη στις ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα, μια σειρά από ισχυρές ανακοινώσεις οικονομικών και εργασιακών στοιχείων είδε την Goldman Sachs να μεταθέτει την πρόβλεψή της για τη μείωση των επιτοκίων της Fed για τον Σεπτέμβριο από τον Ιούλιο.

Εν τω μεταξύ, τα πρακτικά της συνεδρίασης πολιτικής της Fed από τις 30 Απριλίου έως την 1η Μαΐου επισήμαναν την αβεβαιότητα μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σχετικά με την κατάλληλη στιγμή για χαλάρωση.

Ο Ιρεγκόγιεν της Bank of America δήλωσε ότι η πρόσφατη «Fedspeak» και τα πρακτικά δείχνουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ είναι εκτός τραπέζης προς το παρόν.

«Πιστεύουμε ότι οι κύκλοι μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ και της Fed θα διαφέρουν, πολύ», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

PGIM: Αναμένεται «πλημμύρα» κεφαλαίων στην αγορά ομολόγων μετά από τη μείωση των επιτοκίων

Φίλιπ Λέιν (ΕΚΤ): Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις μειώσεις επιτοκίων

Βρέθηκε νέο κοίτασμα λιθίου – Πώς θα επηρεάσει την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ