Η πρώτη μείωση των επιτοκίων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου θα ενθαρρύνει τους επενδυτές που εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί για το αν θα επιστρέψουν στην αγορά ομολόγων. Το αυξημένο ενδιαφέρον αυτό αναμένεται να προκαλέσει «πλημμύρα» εισροών κεφαλαίων, σύμφωνα με την PGIM.

Ο Ταϊμούρ Χάιατ, chief operating officer (COO) της εταιρείας, δήλωσε ότι οι πελάτες είναι έτοιμοι να επενδύσουν, έχοντας «παρκάρει» χρήματα σε μετρητά και επενδύσεις μικρής διάρκειας κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας σχεδόν μηδενικών αποδόσεων στην αγορά ομολόγων.

Ενώ η προοπτική μείωσης των επιτοκίων δελεάζει ορισμένους να αγοράσουν, πολλοί είναι ακόμα σε αναμονή μέχρι να δουν την υλοποίηση της νομισματικής χαλάρωσης, όπως δήλωσε ο Χάιατ.

«Θέλουν να δουν πραγματικές και συγκεκριμένες αποδείξεις μείωσης των επιτοκίων», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Οι εισροές στα ομόλογα «απλώς θα μετατραπούν σε πλημμύρα, όταν όλες οι κεντρικές τράπεζες κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση», προσέθεσε.

Οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί στο επενδύσουν τα πάντα στα ομόλογα μετά την μαζική αναπροσαρμογή των στοιχημάτων των αγορών για μείωση των επιτοκίων στις αρχές του έτους, κάτι που αιφνιδίασε πολλούς, στέλνοντας την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου πιο κοντά στο υψηλό δύο δεκαετιών του 5%.

Η τρέχουσα προσδοκία της αγοράς είναι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προβεί σε μία ή δύο μειώσεις επιτοκίων κατά ένα ή δύο τέταρτα της μονάδας φέτος, πιθανότατα ξεκινώντας από τον Νοέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρείται ότι θα μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα και μία ή δύο φορές ακόμη μέχρι τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αγορών. Όσον αφορά την Τράπεζα της Αγγλίας, τα στοιχήματα ευνοούν την πρώτη μείωση τον Σεπτέμβριο, με μικρή πιθανότητα δεύτερης μείωσης μέχρι το τέλος του έτους.

Οι προσδοκίες ότι οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed θα είναι πιο αργές και μικρότερες όταν τελικά ξεκινήσουν σημαίνουν ότι το βραχυπρόθεσμο χρέος επενδυτικής βαθμίδας προσφέρει μια καλή ευκαιρία, δήλωσε ο COO της PGIM, η οποία έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι προοπτικές του Χάιατ συμφωνούν με την άποψη της Pacific Investment Management Co, η οποία προετοιμάζεται για τις κινήσεις της Fed. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται πως θα μειώσει τα επιτόκια λιγότερο από την ΕΚΤ και την BοE.

Διαβάστε ακόμη

Εβδομαδιαίες εκταμιεύσεις επιστροφών φόρων σε δικαιούχους

Γιατί οι Βρετανοί προβλέπουν επιδείνωση της «κρίσης του ελαιόλαδου» στην Ελλάδα

Νέα κόλπα με διπλή έφοδο της εφορίας σε νησιά και τουριστικές περιοχές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ