Για το χειρότερο έτος από το 1974 προετοιμάζεται η μετοχή της Disney, καθώς ούτε η πρεμιέρα της νέας ταινίας Avatar κατάφερε να «μακιγιάρει» τις ευρείες απώλειες του 2025.  

Αυτή τη στιγμή η μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, δηλαδή στα 85,7 δολάρια, καταγράφοντας πτώση κατά 5% στη συνεδρίαση της Δευτέρας.  

Από τις αρχές του έτους, δε, η σωρευτική κάμψη προσεγγίζει το 45%, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη ποσοστιαία απώλεια από το μακρινό 1974. Δηλαδή των τελευταίων σχεδόν 50 ετών.  

Ο νέος γύρος πιέσεων συνδέεται άρρηκτα με την πρεμιέρα του «Avatar: Τhe Way of Water», μία από τις ακριβότερες παραγωγές στην ιστορία του Χόλυγουντ, η οποία όμως απογοήτευσε στην πρεμιέρα της.  

Μέσα στο πρώτο Σαββατοκύριακο προβολών στις ΗΠΑ, οι εισπράξεις των εισιτηρίων ανήλθαν στα 134 εκατ. δολάρια. Παρότι επρόκειτο για το δεύτερο καλύτερο ντεμπούτο ταινίας για το 2022, το συγκεκριμένο νούμερο ήταν αισθητά υποδεέστερο των εκτιμήσεων.  

Χαμηλότερο των προβλεπόμενων ήταν το ποσό των εισπράξεων και στην Κίνα, το οποίο μετά βίας ξεπέρασε τα 57 εκατ. δολάρια.  

«Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν θέλει να πάει στον κινηματογράφο, επειδή υπάρχει ο Covid. Παρότι οι αίθουσες είναι ανοιχτές, η διάθεση να πάμε σ’ αυτές δεν υπάρχει» εξηγεί ο Τόνι Σάμπερς, στέλεχος της Disney.  

Αλλαγές στη διοίκηση

Τον περασμένο μήνα, η αμερικανική εταιρεία αποφάσισε να αλλάξει διοικητική ρότα, οδηγώντας στην «έξοδο» τον διευθύνοντα σύμβουλο, Μπομπ Τσάπεκ, και δίνοντας τα ηνία στον πρώην CEO Μπομπ Ίγκερ.  

Ο 71χρονος Ίγκερ, ο οποίος βρισκόταν στο «τιμόνι» της Disney για 15 συνεχόμενα χρόνια (2005-2020), συμφώνησε να επιστρέψει προσωρινά στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, έως ότου βρεθεί ο επόμενος μόνιμος CEO της πολυεθνικής.  

Ο Ίγκερ επιστρατεύθηκε άρον – άρον, προκειμένου να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα της εταιρείας. Κι αυτό, μπορεί να καταστεί πραγματικότητα μόνο μέσω της συγκράτησης των δαπανών και της τόνωσης των εσόδων της συνδρομητικής υπηρεσίες streaming Disney+. 

Από το ζενίθ στο ναδίρ

Η Disney, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ίγκερ, προχώρησε σε μια σειρά επιχειρηματικών deals, αποκτώντας τις Pixar, Marvel και Lucasfilm, ενώ ταυτόχρονα λάνσαρε την υπηρεσία Disney+.  

Πριν δύο χρόνια, ο ίδιος αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί, παραχωρώντας τα ηνία στον Τσάπεκ, ο οποίος εντέλει άντεξε στο τιμόνι της εταιρείας για λιγότερους από 24 μήνες.   

Στις 8 Νοεμβρίου, η Disney δημοσίευσε τα οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου, τα οποία προκάλεσαν έντονη απογοήτευση στους επενδυτές, με αποτέλεσμα η μετοχή να καταγράψει τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 20 ετών.  

Τρεις ημέρες αργότερα, δηλαδή στις 11 Νοεμβρίου, ο Τσάπεκ ανακοίνωσε το «πάγωμα» των προσλήψεων, αλλά και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Όμως, ο κατήφορος είχε ήδη ξεκινήσει.

Διαβάστε επίσης

Η… Κατερίνα Μέσι, η Cosmote, η Vodafone και η ΕΥΠ, η Ιντρακάτ «κοιτάζει» την ΤΕΚΑΛ (και στο βάθος ΟΛΘ) και το χρυσό weekend στα malls 

Λιονέλ Μέσι: Οι μεγάλες business του «μάγου» της μπάλας και ένας «στρατός» από… χορηγούς (pics)

Κρυπτονομίσματα: Τι θα γίνει αν καταρρεύσει το Tether ή το Binance (pics+ διαγράμματα)