Αγορές

Πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα ενόψει των προβλέψεων της Κομισιόν

  • newsroom


Πληροφορίες ότι η Κομισιόν αναμένεται να προειδοποιήσει σήμερα την Ιταλία ότι το έλλειμμά της μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τον υψηλό στόχο για 2,4%

Την ανηφόρα πήραν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων μετά από πληροφορίες ότι η Κομισιόν αναμένεται να προειδοποιήσει σήμερα την Ιταλία ότι το έλλειμμά της μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τον υψηλό στόχο για 2,4%.

Συγκεκριμένα, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica σε δημοσίευμά της σημειώνει πως η Κομισιόν αναμένεται να αναφέρει στις σημερινές φθινοπωρινές της εκτιμήσεις πως το έλλειμμα της Ιταλίας θα εκτοξευθεί στο 2,9% το 2019 και θα φτάσει στο 3,1% το 2020, εάν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κόντε δεν αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της για το 2019 όπως έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με αυτόν τον τρόπο η Κομισιόν απορρίπτει για άλλη μια φορά τις διαβεβαιώσεις της Ρώμης ότι το έλλειμμα της θα ανέλθει στο 2,4% το 2019.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συμμερίζεται ούτε τις προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία κάνει λόγο για ανάπτυξη 1,5% το 2019, για 1,6% το 2020 και για 1,4% το 2021.

Σήμερα η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχλύεται στο 3,384% από 3,340% στο προηγούμενο κλείσιμο. Στη διετία η απόδοση ενισχύεται στο 1,185% από 1,130% ενώ στην 5ετία διαμορφώνεται σε 2,569% από 2,514%.

bonddddddd

Οι ιταλικές αποδόσεις είχαν σταθεροποιηθεί όταν αποσοβήθηκε ο κίνδυνος υποβάθμισης από τον οίκο Moody’s και την S&P στην κατηγορία «σκουπίδια» μολονότι η διαμάχη της Ρώμης με τις Βρυξέλλες υπήρχε κίνδυνος να ανακόψει την ανάκαμψη. Υπενθυμίζεται ότι η Ρώμη έχει περιθώριο ως τις 13 Νοεμβρίου να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της, το προσχέδιο του οποίου απορρίφθηκε από την Κομισιόν.

Όπως μεταδίδει πάντως το πρακτορείο Bloomberg, αξιωματούχος της ιταλικής κυβέρνησης φέρεται να δ΄γλωσε πως «προς το παρόν, δεν σχεδιάζουμε αλλαγές στον προϋπολογισμό μας.

Απόρρητο Απόρρητο