Ένα απόσπασμα από την τηλεοπτική σειρά του 2008 «Star Wars: The Clone Wars» λέει πως «οι πόλεμοι δεν κερδίζονται με τα όπλα, αλλά με τη στρατηγική». Ωστόσο, η στρατηγική τώρα στις αγορές, όπως φαίνεται, είναι η επένδυση σε όπλα και συγκεκριμένα από κατασκευαστές που δεν εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μετά τον κλυδωνισμό των μακροχρόνιων παγκόσμιων συμμαχιών από την κυβέρνηση Τραμπ, οι χώρες έχουν επενδύσει στους δικούς τους αμυντικούς προϋπολογισμούς, στέλνοντας τις αμυντικές μετοχές υψηλότερα.
Το κύμα των αυξημένων αμυντικών δαπανών συνήθως ενισχύει όλες τις μετοχές εταιρειών οπλισμού, ωστόσο οι ευρωπαϊκές και ασιατικές μετοχές τέτοιου είδους έχουν καλύτερες επιδόσεις από τις αντίστοιχες αμερικανικές.
Παρά το sell-off που έχει προκληθεί λόγω των δασμών του Τραμπ, οι ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρείες κατασκευής όπλων εξακολουθούν να καταγράφουν αξιοσέβαστα κέρδη σε ετήσια βάση, με ορισμένες να σημειώνουν άνοδο άνω του 100%.

Ο βετεράνος επενδυτής και στρατηγικός σύμβουλος της Quantum Strategy, Ντέιβιντ Ρος, δήλωσε στο CNBC ότι η άνοδος των αμυντικών μετοχών εκτός των ΗΠΑ οφείλεται στη μείωση της εμπιστοσύνης προς τις ΗΠΑ ως σύμμαχο.
Επεσήμανε ότι η προσέγγιση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς και η «προδοσία» προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι οδήγησαν ορισμένες χώρες να εκτιμήσουν ότι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στις ΗΠΑ.
Με την άποψη του Ρος συμφωνεί και ο Τρέβορ Τέιλορ, του Royal United Services Institute, ένα think tank με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Τέιλορ εξήγησε ότι ιστορικά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συχνά έτειναν να αγοράζουν από τις ΗΠΑ, επειδή αυτό ενίσχυε την αντίληψη ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου «θα αισθανόταν καλύτερα να φέρει τις ευθύνες που είχε ως σύμμαχος.
Τώρα που τα πράγματα έχουν αλλάξει, οι ευρωπαϊκές χώρες θα τείνουν να αγοράζουν από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ή από σταθερούς συμμάχους όπως η Νότια Κορέα, σύμφωνα με τον Ρος, καθώς έχουν τους ίδιους στρατηγικούς στόχους.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι διεθνείς συμφωνίες μεταφοράς όπλων ουσιαστικά επιτρέπουν στη χώρα πώλησης, όπως οι ΗΠΑ, να ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο ο αγοραστής χρησιμοποιεί τα όπλα που του πωλούνται, οπότε με τις ΗΠΑ να αμφισβητούν τις συμμαχίες, οι ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες θα προτιμήσουν να προμηθεύονται όπλα από κατασκευαστές εκτός των ΗΠΑ.
Στη Γερμανία, οι βουλευτές ψήφισαν μια ιστορική μεταρρύθμιση για το φρένο χρέους, ανοίγοντας το δρόμο για τεράστιες δαπάνες για την άμυνα. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ δεσμεύτηκε επίσης να αυξήσει τις δαπάνες της Βρετανίας για την άμυνα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης καταρτίσει σχέδια για την κινητοποίηση έως και 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας.
Τα σχέδια αυτά διευρύνουν τα βιβλία παραγγελιών σε εταιρείες όπως η ThyssenKrupp Marine Systems. Ο διευθύνων σύμβουλος Όλιβερ Μπέρκαρντ δήλωσε στο CNBC τον Φεβρουάριο ότι αναμένει ότι η συνολική πελατειακή βάση της θα τριπλασιαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Η γερμανική εταιρεία όπλων Rheinmetall, η οποία είναι γνωστή για την κατασκευή των αρμάτων μάχης Leopard 2, δήλωσε τον Μάρτιο ότι αναμένει ότι οι αμυντικές πωλήσεις της θα εκτοξευθούν έως και κατά 40% φέτος, προβλέποντας «παραγγελίες μεγάλου όγκου από πελάτες».
Αυτές οι αυξημένες δαπάνες ανεβάζουν και τα ασιατικά αμυντικά αποθέματα, επειδή οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές όπλων δεν μπορούν να επεκτείνουν την παραγωγική τους ικανότητα αρκετά γρήγορα για να ανταποκριθούν σε αυτή την ξαφνική ζήτηση, δήλωσε ο Τέιλορ.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, στρέφονται σε ασιατικούς προμηθευτές όπλων για να καλύψουν την παραγωγική ικανότητα, με αποτέλεσμα να γίνονται παραγγελίες από ευρωπαϊκές χώρες σε προμηθευτές όπλων στην Ασία.
Από το 2022, οι νοτιοκορεάτες κατασκευαστές όπλων έχουν λάβει τεράστιες παραγγελίες από ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν να επεκτείνουν τα οπλοστάσιά τους ή να αναπληρώσουν τον εξοπλισμό που δωρήθηκε στην Ουκρανία.
Για παράδειγμα, η Korea Aerospace Industries προμήθευσε τα μαχητικά αεροσκάφη FA-50 στην Πολωνία, αφού η ευρωπαϊκή χώρα δώρισε τα μαχητικά της σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία.
Η Hanwha Aerospace έλαβε παραγγελίες από την Πολωνία και τη Ρουμανία για τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα K9 τα τελευταία δύο χρόνια. Η εταιρεία δήλωσε ότι στοχεύει να γίνει «παγκόσμιος παίκτης» στον αεροδιαστημικό, ναυπηγικό και αμυντικό χώρο.
Η ST Engineering της Σιγκαπούρης, η οποία κατασκευάζει στρατιωτικό εξοπλισμό για την πόλη-κράτος, εξασφάλισε συμβόλαια για την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών για ευρωπαϊκές χώρες το 2024.

Ο Κινγκ Μάλορι, ανώτερος ερευνητής της του think tank Rand, δήλωσε ότι ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι ασιατικές και ευρωπαϊκές αμυντικές μετοχές υπεραποδίδουν έναντι εκείνων των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι οι ΗΠΑ έκανε πάντα τις μεγαλύτερες δαπάνες όσον αφορά τον οπλισμό.
Ως εκ τούτου, τόνισε ότι οι επενδυτές και οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων δεν αναμένουν μια τεράστια μεταβολή στη ζήτηση για αμερικανικές μετοχές αμυντικών εταιρειών εντός των ΗΠΑ, αλλά με τις κυβερνήσεις να βυθίζουν χρήματα σε εγχώριες μετοχές τέτοιου είδους, η τεράστια αύξηση της ζήτησης οδηγεί τις ασιατικές και ευρωπαϊκές μετοχές να ανατιμώνται πολύ πιο ριζικά από τις αμερικανικές.
Διαβάστε ακόμη
Τα νέα μεγάλα deals της ναυτιλίας
Τραμπ: Εξαιρεί τηλέφωνα, υπολογιστές και ημιαγωγούς από τους «ανταποδοτικούς» δασμούς
Χρηματιστήριο: Τα νέα φορολογικά κίνητρα που «ξεκλειδώνουν» ευκαιρίες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα