Ένας νέος «ψυχρός πόλεμος» βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία με φόντο την ενεργειακή κρίση, η οποία απειλεί να βυθίσει τη γηραιά ήπειρο σε έναν «παγωμένο χειμώνα», λόγω της σημαντικής ανόδου στην τιμή του φυσικού αερίου.

Αναλυτικότερα, η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκε σε υψηλό τριών εβδομάδων λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών για καθυστέρηση στη λειτουργία του γερμανορωσικού αγωγού Nord Stream 2.

Η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναστέλλει τη διαδικασία αδειοδότησης της λειτουργίας του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, διότι ο φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού αποφάσισε να ιδρύσει μια γερμανική θυγατρική, η οποία θα είναι ο ιδιοκτήτης του τμήματος του αγωγού στη χώρα. Η διαδικασία αδειοδότησης έχει διακοπεί έως ότου μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία και προσωπικό στη νέα μονάδα.

Η ρυθμιστική αρχή έχει προθεσμία τεσσάρων μηνών για να δώσει την έγκρισή της για τη λειτουργία του αγωγού, η κατασκευή του οποίου έχει ολοκληρωθεί και η τροφοδοσία του έχει ξεκινήσει από τη ρωσική πλευρά. Στη συνέχεια θα υποβάλει την έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για γνωμοδότηση, συνεπώς η έναρξη εκμετάλλευσης του αγωγού μπορεί να καθυστερήσει. Το Κρεμλίνο είχε ζητήσει από τον Σεπτέμβριο την έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2 το συντομότερο δυνατόν, για να ξεκινήσει την τροφοδοσία του με αέριο.

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, το οποίο λειτουργεί ως σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, σημείωνε νωρίτερα σήμερα άνοδο έως και 12% μετά την ανακοίνωση, αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.

Αν και δεν είναι ακόμη σαφές πώς η εν λόγω κίνηση τροποποιεί το χρονοδιάγραμμα των αδειών, δίνει ωστόσο περαιτέρω ώθηση στην ανοδική πορεία του φυσικού αερίου. Πολλοί στην Ευρώπη αναμένουν ότι η Ρωσία θα αυξήσει σημαντικά τις παροχή μόνο όταν εγκριθεί ο αγωγός.

Η Gazprom

Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom αύξησε κατά την περίοδο 1 Ιανουαρίου – 15 Νοεμβρίου 2021 τη συνολική παραγωγή της και τις εξαγωγές προς όλους τους βασικούς πελάτες της, μεταξύ των οποίων πολλές χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, οι εξαγωγές προς την Ευρώπη εξακολουθούν να είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα του περασμένου έτους.

Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία δεν έκλεισε επιπλέον χωρητικότητα για την διέλευση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και μέσω του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yamal-Europe για τον μήνα Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των σχετικών δημοπρασιών.

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου μεσημέρι κέρδισε 9,7% στα 87,69 ευρώ ευρώ η μεγαβατώρα. Το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου κέρδισε 9,8% στις 224,80 πένες ανά θερμική μονάδα.

Οι τιμές έχουν υπερτριπλασιαστεί φέτος, καθώς τα ευρωπαϊκά αποθέματα παραμένουν κάτω από το κανονικό έπειτα από τον παρατεταμένο χειμώνα του 2020. Εκτός από τις περιορισμένες αποστολές από τη Μόσχα, η προβληματική εγχώρια παραγωγή και η υψηλή ζήτηση από την Ασία για υγροποιημένο φυσικό αέριο έχουν συμβάλει με τη σειρά τους στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.

Επιπλέον πίεση ασκούν και οι καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη, καθώς η θερμοκρασία πέφτει, οι ροές φυσικού αερίου από τη Νορβηγία, τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης μετά τη Ρωσία, μειώθηκαν κατά 10%  λόγω διακοπής λειτουργίας στο κοίτασμα Troll. Η Κίνα γνωστοποίησε ότι προετοιμάζεται για ελλείψεις καυσίμων σε ορισμένους τομείς, γεγονός που σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός για το LNG μεταξύ Ευρώπης και Ασίας θα εξακολουθεί να είναι έντονος.

Για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος προειδοποιεί ο CEO της Trafigura

Μιλώντας σε συνέδριο των Financial Times, ο επικεφαλής της Trafigura Τζέρεμι Βέιρ ανέφερε ότι το φυσικό αέριο στην περιοχή εξακολουθεί να μην είναι αρκετό, παρά τις υποσχέσεις για αύξηση της ροής από τη Ρωσία.

Κατά συνέπεια, εάν ο φετινός χειμώνας αποδειχθεί μακρύς, με παρατεταμένο κρύο, τότε υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος να έχουμε διακοπές ρεύματος, ανέφερε.

«Δεν έχουμε αρκετό αέριο αυτή τη στιγμή, για να είμαστε ειλικρινείς. Δεν αποθηκεύουμε για τη χειμερινή περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα:

Morgan Stanley για Ελλάδα: Ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης στο 7,9% το 2021

ΟΗΕ προς Έλον Μασκ: Πώς θα εξαλείψεις την πείνα με 6,6 δισ. δολάρια

Κατεβάζει ρολά η εστίαση – Ποιοι δεν ακολουθούν τις κινητοποιήσεις