ΑΓΟΡΕΣ

Σε χαμηλό 6μηνου η στερλίνα – Σε πτώση και το ευρώ

Πώς οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών επηρεάζουν την αγορά συναλλάγματος

Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 6μήνου υποχωρεί η στερλίνα, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) να αφήσει το βασικό επιτόκιο στο 5,25%, ανακόπτοντας το σερί των 14 διαδοχικών αυξήσεων.

Το βρετανικό νόμισμα, αντιδρώντας στην παραπάνω εξέλιξη, υποχωρεί την Πέμπτη κατά 0,9% και διολισθαίνει στο 1,2239 δολάριο, δηλαδή το χαμηλότερο σημείο από τον Μάρτιο.

Η ΒοΕ δικαιολόγησε την «παύση», επικαλούμενη την επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Αύγουστο (6,7%), αλλά και τον κλιμακούμενο κίνδυνο ύφεσης στην οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα, προκειμένου να αναχαιτίσει το μαζικό κύμα ανατιμήσεων, είχε προβεί σε 14 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, με τον κύκλο σύσφιγξης να «κρατά» από τον Δεκέμβριο του 2021.

«Η ΒοΕ νομίζει ότι έχει ήδη κάνει αρκετά» σχολιάζει στο Bloomberg ο Μαρκ Νας, αναλυτής στη Jupiter Asset Management. Ωστόσο, προσθέτει, «παίρνει ρίσκο με τον πληθωρισμό, ενόσω η στερλίνα υποχωρεί».

Την ίδια στιγμή, το ευρωπαϊκό νόμισμα σημειώνει πτώση κατά 0,25% και αναδιπλώνεται στο 1,0633 δολάριο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς οι αναλυτές πιστεύουν ότι η ΕΚΤ δύσκολα θα προβεί σε νέα αύξηση επιτοκίων.

Από την πλευρά του, το ελβετικό φράγκο καταγράφει σημαντικές απώλειες, διολισθαίνοντας στο 0,7% και το 0,90 ανά δολάριο, μετά την απόφαση – έκπληξη της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει το επιτόκιο στο 1,75%, παρά τις εκτιμήσεις για άνοδο στο 2%.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, το δολάριο παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6,5 μηνών, στον απόηχο του «σήματος» της Federal Reserve για διατήρηση των υψηλών επιτοκίων.

Αν και η ομοσπονδιακή αμερικανική τράπεζα διατήρησε στο 5,25% – 5,50% το εύρος των επιτοκίων, έστειλε μήνυμα συντήρησης των σφιχτών πιστωτικών συνθηκών για μεγάλο χρονικό διάστημα, μεταθέτοντας για αργότερα την πολυαναμενόμενη χαλάρωση, δηλαδή τη μείωση επιτοκίων.

Έτσι, ο δείκτης δολαρίου του πρακτορείου Bloomberg, ο οποίος υπολογίζει τη δυναμική του USD έναντι των βασικότερων ξένων νομισμάτων, αναρριχάται στο 105,68 –το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμα

Ο πόλεμος των τρολ, η Εφη και ο Stefanos, το ντέρμπι Cosmote-Nova, η μάχη στα νερά και τα ακίνητα στην Κύπρο

Optima bank: Πόσα κεφάλαια θα βάλουν στην ΑΜΚ οι cornerstone επενδυτές – Οι όροι της συμμετοχής

«Καύσιμο στη φωτιά» του πληθωρισμού ρίχνει το πετρέλαιο διεθνώς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""