Η στερλίνα ανήλθε στο ισχυρότερο επίπεδο έναντι του ευρώ εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) αναμένεται όλο και περισσότερο να ακολουθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη μείωση των επιτοκίων.

Η στερλίνα σημείωσε άλμα έως και 0,3% στις 84,84 πένες έναντι του κοινού νομίσματος, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022. Η τελευταία κίνηση έρχεται μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τον Μάιο επιβραδύνθηκε σε όλες τις περιφέρειες της Γερμανίας σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, ένα σημάδι ότι η πορεία της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να αποκλίνει περαιτέρω.

«Έχει πλέον ανοίξει ένα παράθυρο που θα μπορούσε να δει τη λίρα να συνεχίζει να έχει καλές επιδόσεις», δήλωσε ο Ντέρεκ Χόλπενυ επικεφαλής της έρευνας για τις παγκόσμιες αγορές στην EMEA της MUFG.

Οι αγορές τιμολογούν επί του παρόντος πλήρως μόνο μια μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας από την BOE φέτος, η οποία αναμένεται μέχρι τον Νοέμβριο. Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ θεωρείται ότι θα μειώσει τα επιτόκια ήδη από τον επόμενο μήνα και αναμένεται να πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο μειώσεις έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η στερλίνα είναι το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ομάδα των 10 φέτος, σημειώνοντας άνοδο περίπου 2% έναντι του ευρώ. Το ράλι της επιταχύνθηκε την περασμένη εβδομάδα, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ταχύτερο πληθωρισμό από τον αναμενόμενο, γεγονός που έβαλε φρένο στα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Η BOE αναμένεται ευρέως να περιμένει μέχρι τις εκλογές του Ιουλίου προτού προβεί σε αλλαγές στην πολιτική της, εδραιώνοντας περαιτέρω την άποψη ότι τα επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνουν αμετάβλητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτό περιορίζει τη μεταβλητότητα και ενισχύει την ελκυστικότητα του νομίσματος για τους carry traders, οι οποίοι επενδύουν σε τίτλους υψηλότερης απόδοσης για να αξιοποιήσουν τις αποδόσεις. Ένας δείκτης των τεκμαρτών διακυμάνσεων των τιμών της λίρας κατά τους επόμενους δύο μήνες διαπραγματεύεται κοντά σε χαμηλά πολλών ετών.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η λίρα θα μπορούσε κάλλιστα να προσελκύσει περισσότερο ενδιαφέρον για carry», δήλωσε ο Χόλπεν της MUFG.

Διαβάστε ακόμη

Intracom Holdings: Deal 47 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστική

Από 40 κύματα το κυοφορούμενο deal μεταξύ BHP και Anglo American

Λαμία: Η φωτιά επεκτάθηκε αφύσικα γρήγορα στο εργοστάσιο – Τι λέει μάρτυρας, τα στοιχεία που «δείχνουν» εμπρησμό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ