Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

(Last update: 12:00)

Με αρνητικό πρόσημο και διάχυτη επιφυλακτικότητα διαπραγματεύεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η εγχώρια αγορά ευθυγραμμίζεται με το κύμα ρευστοποιήσεων που «σαρώνει» τα ευρωπαϊκά ταμπλό. Η απουσία διπλωματικής προόδου στον πόλεμο του Ιράν επαναφέρει στο προσκήνιο τους γεωπολιτικούς κινδύνους, προκαλώντας νευρικότητα στους επενδυτές διεθνώς.

Η διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα και η συνεπακόλουθη «εκτίναξη» των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα αναζωπυρώνουν τους φόβους για τον πληθωρισμό. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για αυξημένη μεταβλητότητα, έντονες διακυμάνσεις και πιέσεις, κυρίως στους κλάδους υψηλού ρίσκου.

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα, η ΔΕΗ μονοπωλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, λειτουργώντας ως αυτόνομος πόλος έλξης ρευστότητας. Σήμερα άνοιξε επίσημα το βιβλίο προσφορών (bookbuilding) για την ιστορική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης. Παρά το αρνητικό διεθνές περιβάλλον, τα μηνύματα για την έκδοση είναι άκρως ενθαρρυντικά. Η ζήτηση έχει ήδη καταγράψει εντυπωσιακή υπερκάλυψη, γεγονός που πιστοποιεί το ισχυρό ενδιαφέρον των θεσμικών χαρτοφυλακίων, προσφέροντας στη μετοχή σημαντικά στηρίγματα. Το βιβλίο προσφορών φέρεται να κάλυψε τον βασικό στόχο άντλησης (περίπου 4 δισ. ευρώ) μέσα σε λίγα μόλις λεπτά από το άνοιγμά του, με αποτέλεσμα η μετοχή της ΔΕΗ να ενισχύεται κατά +2,4% και να επιστρέφει πάνω από τα 20 ευρώ, παρά το πτωτικό ξεκίνημα.

Όσον αφορά τη συνεδρίαση της Δευτέρας (18/5) στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά -0,52% και διαπραγματεύεται στις 2.235,10 μονάδες, που είναι και το υψηλό ημέρας. Το χαμηλό ημέρας εντοπίζεται στις 2.218,68 μονάδες.

Αρνητικά πρόσημα στο ταμπλό με εξαίρεση τη ΔΕΗ

Κατά -1,06% υποχωρούν σήμερα οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να διαπραγματεύεται στις 2.509,69 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κινείται πτωτικά κατά -0,64% στις 5.658,91 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) χάνει -0,41% στις 2.959,19 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 37,16 εκατ. ευρώ, με την ΕΤΕ να κάνει τζίρο 6,7 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν η ΔΕΗ με 4,9 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 4 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται σε 160,71 δισ. ευρώ. Αρνητικό είναι το πρόσημο για 66 μετοχές, θετικό για 30, ενώ 14 τίτλοι παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Στις τραπεζικές μετοχές, η Εθνική υποχωρεί κατά -1,4%, η Eurobank κατά -1,2%, η Alpha Bank κατά -1,1% και η Πειραιώς κατά -1%. Η Τράπεζα Κύπρου κερδίζει +0,6%, η CrediaBank +0,2% και η Optima bank +1,2%.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η ElvalHalcor υποχωρεί κατά -4,1% διορθώνοντας μετά το 10ήμερο ράλι και την κατάκτηση των υψηλών 19ετίας (Ιούνιος 2007). Η Cenergy χάνει -2,6%, ενώ με απώλειες άνω του -1% ακολουθούν η Allwyn, η Viohalco, ο ΟΤΕ, η Aktor, η Aegean και η Σαράντης. Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ ενισχύεται κατά +2,4% στα 20,22 ευρώ, με ώθηση από την άμεση υπερκάλυψη της εν εξελίξει ΑΜΚ. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Ελλάκτωρ σημειώνει πτώση -2,5%, ενώ κατά τουλάχιστον -1% υποχωρούν η Autohellas και ο ΟΛΘ.

Πρεμιέρα για τη ΔΕΗ – Γεμάτο το καλεντάρι των εταιρικών αποτελεσμάτων

Σήμερα άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την ιστορική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, η οποία θα διαρκέσει έως την Τετάρτη (20/5), με τη συναλλαγή να στοχεύει στην άντληση έως 4,5 δισ. ευρώ. Η ανώτατη τιμή διάθεσης έχει οριστεί στα 19,75 ευρώ ανά μετοχή. Η ζήτηση στο άτυπο βιβλίο προσφορών φέρεται να ξεπέρασε τα 9 δισ. ευρώ, με περίπου 200 διεθνή funds να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, ενώ το εγχώριο βιβλίο εκτιμάται στα 200 – 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει επίσης εξασφαλίσει τρεις επιπλέον μεγάλους βασικούς επενδυτές (anchor investors), στο πλευρό του Ελληνικού Δημοσίου (το οποίο αναμένεται να διατηρήσει το ποσοστό του στο 33,4% – 1,3 δισ. ευρώ) και της CVC (η οποία έχει δεσμευτεί για έως και 1,2 δισ. ευρώ). Η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών που θα προκύψουν από την ΑΜΚ έχει οριστεί για την Τρίτη 26 Μαΐου.

Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, τις οικονομικές της επιδόσεις ανακοίνωσε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) πριν την έναρξη των σημερινών συναλλαγών. Την Τρίτη (19/5) ακολουθούν η Aegean και η Fourlis, την Τετάρτη (20/5) η Alpha Bank, η ElvalHalcor, η Quest και η Alpha Trust – Ανδρομέδα και την Πέμπτη (21/5) η CrediaBank, η Ideal και η AS Company. Την Παρασκευή (22/5) λήγουν οι σειρές παραγώγων για τον μήνα Μάιο.

Ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση των 150 εκατ. νέων μετοχών της Trastor ΑΕΕΑΠ, σε συνέχεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή διάθεσης στην ΑΜΚ των 150 εκατ. ευρώ ορίστηκε στο 1 ευρώ ανά μετοχή, με την έγκυρη ζήτηση να φτάνει τα 217,1 εκατ. μετοχές, γεγονός που συνεπάγεται υπερκάλυψη περίπου 1,45 φορές. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η ελεύθερη διασπορά (free float) διαμορφώνεται σε 16,08%.

Κατεβάζουν ταχύτητα οι πωλητές στις διεθνείς αγορές

Ξεκίνημα με πτώση προμηνύουν για σήμερα τα αμερικανικά προθεσμιακά συμβόλαια (futures), μετά από μια εβδομάδα ιστορικών ρεκόρ για τον S&P 500 και τον Nasdaq και την προσωρινή ανάκτηση των 50.000 μονάδων από τον Dow Jones. Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει των κρίσιμων εταιρικών αποτελεσμάτων της Nvidia (Τετάρτη 20/5) και μεγάλων εταιρειών λιανικής (Walmart, Target).

Μεικτή εικόνα παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν, οι οποίες προκάλεσαν εκ νέου «άλμα» στις τιμές του πετρελαίου και μαζικές ρευστοποιήσεις στην αγορά ομολόγων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται πτωτικά κατά -0,3%, ο γαλλικός CAC 40 κατά -0,7%, ενώ αντίθετα ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά +0,1% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά +0,2%.

Διαβάστε ακόμη

Ολα όσα αλλάζουν με το νέο χωροταξικό για ξενοδοχεία, Airbnb και χρήσεις γης σε 19 ερωτήσεις και απαντήσεις

Στην αγορά οι 12 «επώνυμες» βίλες Six Senses αξίας άνω των 8 εκατ. στο Πόρτο Χέλι (pics)

Χουάν Ρόιγκ: ο Ισπανός μεγιστάνας των σούπερ μάρκετ που έχτισε την μπασκετική Βαλένθια (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα