Ισχυρές απώλειες καταγράφει από την αρχή της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κταγράφει απώλειες πάνω από 7% λίγο μετά τις 16:30.

Η Λεωφόρος Αθηνών παλεύει πλέον να διατηρήσει την επαφή με τις 900 μονάδων, κάτι που δείχνει δύσκολο, με τον τζίρο ήδη να φτάνει στα 150 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί μηχανισμοί ελέγχου κωδικών μόχλευσης (ΑΜΕΜ).

Ισχυρό πτωτικό ήταν και το άνοιγμα για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει αρχικά απώλειες 3,5% και να βρίσκεται στις 916,84 μονάδες.

Η αγορά προσπαθεί να θέσει την άμυνα της στη ζώνη των 910 μονάδων, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του Ιανουαρίου. Αν και η εικόνα της ελληνικής αγοράς δεν είναι χειρότερη από τις διεθνείς αγορές είναι η δεύτερη φορά που οι διεθνείς εξελίξεις βάζουν στοπ στην πορεία ανόδου του ελληνικού χρηματιστήριου, το οποίο αν και προσπάθησε να διαφοροποιηθεί τελικά οι διεθνείς εξελίξεις ήταν “ανώτερες” των δυνάμεών του.

Έτσι, μόλις λίγες συνεδριάσεις μετά το φλερτ των 970 μονάδων στις 11 Φεβρουαρίου, ο γενικός δείκτης χάνει και τις 920 μονάδες, με την πλειονότητα των τίτλων να βρίσκεται υπό ισχυρές πιέσεις.

Αυτό που επισημαίνεται πλέον από τους εγχώριους αναλυτές είναι ότι οι επιπτώσεις στην ενέργεια και τα εμπορεύματα θα επηρεάσουν τόσο τις ελληνικές εισηγμένες όσο και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Όπως και να’ χει, η ουκρανική κρίση έχει τη δυναμική να καθορίσει την τάση στις παγκόσμιες αγορές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για τους επόμενους μήνες, στην περίπτωση που δεν κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση έως και για τα επόμενα χρόνια, στο σενάριο που έχουμε γενικευμένη πολεμική σύρραξη Ρωσίας-Ουκρανίας.

Πάντως, η χθεσινή, έστω διστακτική, αντίδραση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μετοχών αντανακλά ενδεχομένως την ελπίδα ότι ο Πούτιν θα κρίνει εντέλει πως κέρδισε αρκετά από την κρίση αυτή και θα επιλέξει στο εξής τη διπλωματική οδό κι έτσι θα λήξει η κατάσταση συναγερμού.

Εάν αυτές οι πιέσεις, λόγω των εφοδιαστικών διαταραχών, περάσουν σταδιακά στο δείκτη τιμών καταναλωτή, τότε θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και αυτό το σενάριο μόνο αρνητικά μπορεί να επηρεάσει την ελληνική ανάπτυξη. Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, καθώς υπό την ασφυκτική πίεση των νέων δεδομένων ακόμη και η επικρατούσα λογική για αυξήσεις στα επιτόκια, επίσπευση της μείωσης στις αγορές ομολόγων κ.α. φαντάζει εντελώς άκαιρη.

Τουλάχιστον για αυτή τη στιγμή. Στο ταμπλό τώρα με απώλειες άνω του 5% κινούνται η Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Eurobank, με απώλειες άνω του 4% κινούνται ο Σαράντης, Alpha Bank, Jumbo, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, Βιοχάλκο και Εθνική, με απώλειες άνω του 3% κινούνται η Λάμδα, Τιτάνας, Coca Cola, Motor Oil, Μυτιληναίος και με πτώση άνω του 2% κινούνται η ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάνας, ΑΜΔΗΕ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Διαβάστε ακόμα:

Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: Νεκροί και τραυματίες – Καταρρέουν ρούβλι και ρωσικό χρηματιστήριο

Σκάνδαλο εξαπάτησης μικροπενδυτών μέσω call centers «σκιά» πάνω από το φιάσκο της …Rocket

Faisgroup: Βάζει μπροστά το Castello Bibelli στην Κέρκυρα το 2023 – Τα σχέδια για Κρήτη και η Σαντορίνη (pics)