Τους νέους «χρησμούς» του Τζερόμ Πάουελ περίμεναν με αδημονία οι επενδυτές ελπίζοντας πως θα ρίξει λίγο… φως στις προθέσεις της Federal Reserve στην ευθεία για την επόμενη συνεδρίαση τον Ιούνιο, καθώς τα αντικρουόμενα μηνύματα από ανώτατους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας, τις προηγούμενες ημέρες, αντανακλούν το διχασμό που φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί στους κόλπους του συμβουλίου. Αν και τα καλά… μαντάτα από την ομιλία του δεν ήταν αρκετά για να βελτιώσουν το κλίμα στη Wall Street, όπου η είδηση της κατάρρευσης των συνομιλιών για το χρέος έχουν φέρει αναστάτωση στους επενδυτές.

Μιλώντας σε νομισματικό συνέδριο στην Ουάσιγκτον, ο κ. Πάουελ δήλωσε πως τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο ενδεχομένως να σημαίνουν ότι τα επιτόκια δεν θα χρειαστεί να αυξηθούν τόσο πολύ προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Πρόκειται για μια δήλωση που ερμηνεύτηκε από τους αναλυτές ως σαφές «σήμα» πως ο πρόεδρος της Fed κλίνει προς την πλευρά της παύσης του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, κατά το επικείμενο συμβούλιο του Ιουνίου.

«Η επιτοκιακή μας πολιτική μπορεί να μην χρειαστεί να αυξηθεί τόσο πολύ όσο θα χρειαζόταν (υπό τα δεδομένα του πληθωρισμού) για να φτάσουμε στους στόχους μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Fed, εξηγώντας πως παραμένουν ακόμη ασαφείς οι επιδράσεις της μέχρι τώρα περιοριστικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, όπως επίσης και το εύρος της σύσφιγξης των πιστωτικών δεδομένων στην αγορά μετά την πρόσφατη τραπεζική καταιγίδα.

Κοινώς σημαντικός παράγοντας για την προοπτική η Fed να «πατήσει» φρένο αποτελούν τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο και η επιρροή τους στην οικονομία. «Τα εργαλεία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας βοήθησαν ώστε να ηρεμήσουν οι συνθήκες στον τραπεζικό κλάδο. Όμως οι εξελίξεις εκεί συνεισφέρουν στη σύσφιγξη των πιστωτικών συνθηκών και πιθανότατα θα έχουν αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη, τις προσλήψεις και στον πληθωρισμό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, για την ώρα ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλά. Είναι ένα σημείο στο οποίο ο κ. Πάουελ συμφώνησε απόλυτα με τις θέσεις που εξέφρασαν τα «γεράκια» της Τράπεζας, τις προηγούμενες ημέρες. Στάθηκε, μάλιστα, και στις δυσμενείς επιπτώσεις για τους πολίτες και τα νοικοκυριά που είναι δικαιολογημένα δυσαρεστημένοι με το κύμα της ακρίβειας. Αυτό, ειδικά, ενισχύει την ανάγκη της Fed να θέσει σε προτεραιότητα τον περιορισμό του πληθωρισμού.

«Πιστεύουμε ότι αν αποτύχουμε να κατεβάσουμε τον πληθωρισμό, όχι μόνο θα παρατείνουμε τον πόνο αυτό (για τα νοικοκυριά), αλλά τελικά θα αυξήσουμε το κοινωνικό κόστος που θα προκύψει από την προσπάθεια να επαναφέρουμε τη σταθερότητα των τιμών, προκαλώντας έτσι ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις. Έχουμε σαν στόχο αυτό να το αποφύγουμε παραμένοντας σταθεροί στο κυνήγι των στόχων μας» ξεκαθάρισε.

Βέβαια, ο κ. Πάουελ απέφυγε να δεσμευτεί για τις επόμενες κινήσεις του συμβουλίου, καθώς, όπως επανέλαβε για μια ακόμη φορά, δεν έχουν προκαθοριστεί και θα εξαρτηθούν από τη ροή των στοιχείων. Όμως, η ερμηνεία των αγορών ήταν σαφής και φάνηκε και στα… στοιχήματα των traders, όπου οι πιθανότητες για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων, τον ερχόμενο μήνα, κατέβηκαν μέσα σε λίγη ώρα από το 33% στο 17%.

Θυμίζουμε πως μετά και την τελευταία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την FOMC, στις αρχές Μαϊου, το εύρος των αμερικανικών επιτοκίων διαμορφώθηκε στο 5% με 5,25%. Όμως, το συμβούλιο όπως και ο ίδιος ο Πάουελ στις δηλώσεις του, μετά την συνεδρίαση, είχαν αποφύγει να δεσμευτούν σε παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, αφήνοντας το θέμα να επανεξεταστεί στο συμβούλιο που θα λάβει χώρα στις 13 και 14 Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμα

Οικογένεια Μαρτίνου: Από τη Γλυφάδα, στους ισχυρούς της παγκόσμιας ναυτιλίας με 290 πλοία και ιστορία 50 ετών

Norman Foster: το ιερό τέρας της αρχιτεκτονικής – Το έργο του, οι Έλληνες συνεργάτες του και τα σχέδιά του για το Ελληνικό

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ