Δυναμική ανάκαμψη παρουσίασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Παράλληλα οι επενδυτές έχουν στρέψει το βλέμμα τους στα οικονομικά αποτελέσματα της Nvidia, τα οποία αναμένεται να δώσουν νέα εικόνα για τη δυναμική της παγκόσμιας έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκανε άλμα ύψους 1,46% φτάνοντας τις 620,29 μονάδες.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,38% στις 24.737 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 1,70% φτάνοντας τις 8.117 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο πρόσθεσε 0,99% στις 10.432 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο μέτρησε κέρδη ύψους 1,71% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 49.181 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη «έκλεισε» στις 18.051 μονάδες αυξημένος κατά 2,16%.
Η Nvidia, ηγετική δύναμη στους προηγμένους ημιαγωγούς τεχνητής νοημοσύνης και μία από τις πολυτιμότερες εταιρείες στον κόσμο, πρόκειται να ανακοινώσει τα τριμηνιαία αποτελέσματά της μετά το κλείσιμο της Wall Street.
Η εκρηκτική άνοδος της εταιρείας τα τελευταία χρόνια έχει στηριχθεί στα σχέδια μεγάλων τεχνολογικών ομίλων να επενδύσουν τεράστια ποσά στις υποδομές που απαιτούνται για την ανάπτυξη μοντέλων AI. Ως αποτέλεσμα, τα αποτελέσματα της Nvidia έχουν εξελιχθεί σε βασικό σημείο αναφοράς για τους επενδυτές που προσπαθούν να εκτιμήσουν τις προοπτικές της ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς τεχνητής νοημοσύνης.
Τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας ανακοινώνονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι επενδύσεις στην AI λειτουργούν ως βασικός μοχλός στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας, την ώρα που πολλές χώρες αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του πολέμου με το Ιράν.
Στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, η εικόνα βελτιώθηκε σήμερα με το δίκτυο Al-Arabiya να υποστηρίζει ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε τελική συμφωνία, ίσως και μέσα στις επόμενες ώρες, με τη μεσολάβηση του Πακιστάν.
Αντιστοίχως ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι οι παρασκηνιακές συνομιλίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο και πως πόλεμος «θα τελειώσει πολύ γρήγορα», χωρίς ωστόσο να αποκλείει την πιθανότητα επανάληψης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αν η διπλωματία αποτύχει. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος εξήρε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες με την Τεχεράνη για την επίτευξη συμφωνίας που θα βάλει τέλος στη σύγκρουση.
Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών. Η τιμή του Brent συμβολαίων Ιουλίου υποχώρησε κατά πάνω από 5% στα 105,61 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού WTI έπεσε κάτω από το όριο των 100 δολαρίων, στα 99,23.
Πάντως, οι πετρελαϊκές τιμές παραμένουν πολύ πάνω από τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την έναρξη του πολέμου, με παράγοντες του κλάδου να προειδοποιούν ότι θα παραμείνουν ψηλά ακόμη και μετά τον τερματισμό του πολέμου, δεδομένου ότι η παραγωγή και οι πετρελαϊκές αγορές θα χρειαστούν μεγάλο χρονικό διάστημα για να σταθεροποιηθούν. Και βέβαια με τις ενεργειακές τιμές στα ύψη θα παραμείνει ζωντανό το πληθωριστικό ρίσκο.
Μπροστά στο ενδεχόμενο επιτάχυνσης των πληθωριστικών πιέσεων, οι αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες ίσως αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια. Μάλιστα, η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, σαν αποτέλεσμα των πληθωριστικών φόβων, είχε επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα στις μετοχές.
Σημειωτέον, πως τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που ανακοινώθηκαν νωρίτερα έδειξαν ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3% τον Απρίλιο, έναντι 2,6% τον Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση που τροφοδοτείται κυρίως από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Η ενέργεια κατέγραψε άνοδο 10,8%, από 5,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι τιμές στις υπηρεσίες επιβραδύνθηκαν στο 3% από 3,3%.
Την ίδια στιγμή, στο Ηνωμένο Βασίλειο ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, υποχωρώντας στο 2,8% τον Απρίλιο από 3,3% τον Μάρτιο, κυρίως λόγω της μείωσης στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Ωστόσο, το σύνολο των αναλυτών συμφωνεί ότι ο δείκτης θα κινηθεί ανοδικά τους επόμενους μήνες, όσο συντηρείται η πίεση στις τιμές των καυσίμων.
Σημειωτέον ότι οι επενδυτές επικρότησαν και την είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία για την άρση δασμών σε αμερικανικές εισαγωγές στο πλαίσιο εμπορικής συμφωνίας με την Ουάσιγκτον, πριν από την προθεσμία της 4ης Ιουλίου που είχε θέσει ο Ντόναλντ Τραμπ, απειλώντας με αύξηση δασμών εάν δεν εφαρμοζόταν η συμφωνία. Αν και η ΕΕ έκανε πίσω σε αρκετά σημεία, οι αγορές ικανοποιήθηκαν από την αποφυγή μιας εμπορικής διένεξης που θα δημιουργούσε επιπλέον πίεση στις ευρωπαϊκές οικονομίες εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.
Στις αγορές των commodities, η διολίσθηση του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των αποδόσεων στα αμερικανικά ομολόγα έφεραν κέρδη στον χρυσό, με την προθεσμιακή τιμή στην αμερικανική αγορά να ανεβαίνει 0,55% στα 4.536 δολάρια την ουγγιά.
Όσον αφορά το αμερικανικό νόμισμα, o δείκτης δολαρίου έφτασε έως και το 99,36, ήτοι σε υψηλά έξι εβδομάδων, πριν διορθώσει αρκετά κοντά στο 99,08. Ανάλογη εικόνα και στην ισοτιμία με το ευρώ, που τελικά άφησε κερδισμένο το ευρωπαϊκό νόμισμα στα 1,1623 δολάρια.
Διαβάστε ακόμη
Έφτασαν τα 18 δισ. ευρώ οι προσφορές για την ΑΜΚ της ΔΕΗ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.