Τα προθεσμιακά συμβόλαια του καφέ Arabica διαπραγματεύονται κοντά στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Οκτώβριο του 2022, καθώς τα hedge funds που εγκαταλείπουν την αγορά κακάο επενδύουν τώρα στον καφέ.

Οι διαχειριστές χρήματος αύξησαν τα ανοδικά τους στοιχήματα στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί την εβδομάδα που έληξε στις 2 Απριλίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission. Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές μείωσαν τα ανοδικά στοιχήματα στο κακάο έπειτα από ένα ράλι-ρεκόρ που είδε τις τιμές του να υπερδιπλασιάζονται φέτος.

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ενδεχομένως τη μεγαλύτερη καθαρή κερδοσκοπική θέση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καφέ στην ιστορία χωρίς μια σημαντική αιτία που να δικαιολογεί την ύπαρξή της, εκτός από το ότι την αγορά κακάο είναι παράλογη», δήλωσε ο Ilya Byzov, trader καφέ στην Sucafina.

«Ωστόσο, μόλις ανοίξει η στρόφιγγα, χρειάζεται χρόνος για να σταματήσει το κερδοσκοπικό ενδιαφέρον και να αντιστραφεί», πρόσθεσε ο αναλυτής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ποικιλίας Arabica αυξήθηκαν κατά 1,1% στα 2,1180 δολάρια ανά λίβρα νωρίτερα στη Νέα Υόρκη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο καφές ρομπούστα σημείωσε πτώση 0,2% στο Λονδίνο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο σημείωσαν άνοδο 0,6% στα 9.541 δολάρια ανά τόνο στη Νέα Υόρκη. Το κακάο στο Λονδίνο υποχωρούσε 0,1%.

Tην αισιοδοξία των επενδυτών για την ποικιλία Arabica υποστηρίζουν και τεχνικοί παράγοντες, δήλωσε ο Marcelo Moreira, ο οποίος παρακολουθεί τις αγορές καφέ για την Archer Consulting. Την τελευταία φορά που τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έφτασαν τόσο ψηλά όσο είναι τώρα, το 2022, το ράλι σταμάτησε μόνο μετά την κορύφωση στα 2,4 δολάρια ανά λίβρα. «Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη αντίσταση», είπε.

Το πρόσφατο άλμα στα προθεσμιακά συμβόλαια Arabica βοήθησε να διευρυνθεί το πριμ που το συμβόλαιο διαθέτει έναντι του φθηνότερου κόκκου ρομπούστα. Ακόμα κι έτσι, η διαφορά μεταξύ των δύο ποικιλιών παραμένει ιστορικά χαμηλή, πράγμα που σημαίνει ότι οι καφετοποιοί είναι πιθανό να αντικαταστήσουν τη ρομπούστα με Arabica στα μείγματά τους.

Διαβάστε ακόμη

Ιστορική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η κλιματική αλλαγή παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα – Υπόλογες οι κυβερνήσεις (tweets)

Υπογεννητικότητα: Οι ειδικοί ανησυχούν για την οικονομία από το παγκόσμιο φαινόμενο

KPMG: Το 92% των επιχειρήσεων έδωσαν αυξήσεις τουλάχιστον σε μια κατηγορία το 2023

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ