ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζει τη σύσφιγξη η Ρωσία – Άλμα 200 μονάδων στα επιτόκια

Στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο 4% μέσα στο επόμενο έτος

Νέα αύξηση στα επιτόκια ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τους πληθωριστικούς κινδύνους, οι οποίοι έχουν σημάνει συναγερμό στο Κρεμλίνο εν όψει των εκλογών του 2024.

Πιο συγκεκριμένα, οι Ρώσοι τραπεζίτες αναθεώρησαν το βασικό επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης, από το 13% στο 15%. Πρόκειται για την 4η διαδοχική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Πλέον, τα ρωσικά επιτόκια βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2022, θέτοντας νέες προκλήσεις στην εύθραυστη οικονομία, η οποία ταλαιπωρείται από τις δυτικές κυρώσεις και το κόστος του πολύμηνου πολέμου στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι τα υψηλά επιτόκια, ναι μεν συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης, λόγω του αυξημένου κόστους χρήματος.

Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Κρεμλίνο, ενόσω ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο 4% μέσα στο επόμενο έτος, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Μόσχας, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας αύξησης στα επιτόκια. «Οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά σε επίπεδα ανώτερα των εκτιμήσεών μας» προστίθεται.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή θα φθάσει φέτος έως το 7% – 7,5%. Τον Σεπτέμβριο, πάντως, ο σχετικός δείκτης ανήλθε στο 6% έναντι 5,3% τον Αύγουστο.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το ρούβλι έχει ανακάμψει σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, αναδεικνυόμενο τον Σεπτέμβριο σε παγκόσμιο «πρωταθλητή». Όμως, εξακολουθεί να χάνει περίπου 20% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2023.

Διαβάστε ακόμα

Ο Μητσοτάκης κοιτάει το ρεύμα (για να έχει), ο Τσίπρας στέλνει μηνύματα στον Stefanος (αλλά έως εκεί), ο τραπεζίτης που… δεν άγιασε και ο ασφαλιστικός όμιλος που έρχεται Ελλάδα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι μετοχές – πρωταθλητές του 2023, με αποδόσεις έως και +300%

Trade Estates: Στο Χρηματιστήριο με «κλειδωμένο» νέο επενδυτικό πλάνο τριετίας €180 εκατ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""