(last update 14.40) Διορθωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να ανακτούν τα «ηνία» της αγοράς και τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα πρόσφατα υψηλά 9ετίας, βάζοντας ένα (προσωρινό;) «φρένο» στο ισχυρό μετεκλογικό ράλι, το οποίο «γέννησε» ετήσιες αποδόσεις άνω του 30%.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στις τράπεζες, όπου Εθνική Τράπεζα, Εurobank και Alpha Bank χάνουν τουλάχιστον 1,5%. Από εκεί και πέρα, αρνητικά πρόσημα παρουσιάζουν και οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Mytilineos – ΔΕΗ, με τη Motor Oil να «πέφτει» κάτω από τα 24 ευρώ εν αναμονή των εταιρικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη πτώση κατά 1,11% και διαμορφώνεται στις 1.222,47 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 13,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.236,20 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 18 μονάδες (από 1.221,42 έως 1.239,49 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 41,4 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης διορθώνει από τα πρόσφατα υψηλά 7,5 ετών (+55% από τις αρχές του 2023), με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -1,60% και τις 980 μονάδες.

H μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενδεικτικά, υποχωρεί κατά 1,8% και θέτει σε δοκιμασία το όριο των 6 ευρώ, ενώ απώλειες κατά 1,7% εμφανίζει και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία ακολουθεί στο 1,41 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς διολισθαίνει στο -0,6% και τα 2,76 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να μειώνεται στο -1,6% και το 1,49 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,74% 1,415 ευρώ
  • Eurobank -1,67% 1,498 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,80% 6,00 ευρώ
  • Πειραιώς -0,57% 2,768 ευρώ

Τι συμβαίνει στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,18% και 2.968 μονάδες), η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή αναδιπλώνεται στο -2,5% και τα 20,1 ευρώ, ενώ η μετοχή της μητρικής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατρακυλάει στο -3,3% και τα 13,5 ευρώ. Κάμψη άνω του 1,1% παρουσιάζει και η μετοχή της Motor Oil, η οποία το απόγευμα θα δημοσιεύσει τα μεγέθη του α’ τριμήνου. H μετοχή της ΔΕΗ, ταυτόχρονα, χάνει 1,4% και απομακρύνεται ελαφρώς από το όριο των 10 ευρώ (9,87 ευρώ), με τη μετοχή της Mytilineos να περιορίζεται στο -1,3% και τα 29,1 ευρώ. Autohellas, Lamda, Quest, Viohalco, Sarantis και ΕΥΔΑΠ, παράλληλα, βρίσκονται τουλάχιστον στο -1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean παραμένει μία ανάσα από το ιστορικό υψηλό των 10 ευρώ, ενώ η μετοχή του ΟΛΠ ενισχύεται κατά 1,2%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,65% και 1.822 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ διορθώνει από τα υψηλά 5,5 ετών και υποχωρεί κατά -3,6%, παρά τα ικανοποιητικά μεγέθη του α’ τριμήνου. Απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν και οι Fourlis – ΑλουμύλΑΒΑΞ – Ideal. Αντίθετα, οι μετοχές των Dimand, Premia, Profile, Πλαστικά Θράκης και Entersoft αυξάνονται κατά τουλάχιστον 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 34 μετοχές κινούνται ανοδικά, 67 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 83,0 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν

  • Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διορθώνει στα όρια των 6 ευρώ, βάζοντας ένα «φρένο» στο ράλι των τελευταίων 30 ημερών. Ένα διάστημα, στο οποίο κατεγράφη άνοδος σχεδόν 30%. Στα 4,5 εκατ. ευρώ ο ημερήσιος τζίρος, στο +60% η μεταβολή του 2023.
  • Η μετοχή της Motor Oil, αφού χθες επανήλθε στα 24 ευρώ για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, σήμερα υποχωρεί ήπια στα 23,8 ευρώ, εμφανίζοντας απώλειες της τάξης του 1%. Το απόγευμα ανακοινώνονται τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου.
  • Η μετοχή της Mytilineos διορθώνει από τα ιστορικά υψηλά των 29,5 ευρώ και οπισθοχωρεί προς τα 29 ευρώ. Στα 2,5 εκατ. ευρώ ο ημερήσιος τζίρος, με τη συνολική μεταβολή του 2023 να καθορίζεται στο +45%.
  • Η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται σταθερά σε υψηλό 1,5 έτους, απομακρύνεται ελαφρώς από το ψυχολογικό όριο των 10 ευρώ, υποχωρώντας στην περιοχή των 9,8 ευρώ. Άνω του 50% παραμένουν τα κέρδη του φετινού έτους.
  • Η μετοχή της ΕΧΑΕ διορθώνει από το υψηλό 5,5 ετών και αναδιπλώνεται στα 5,10 ευρώ. Απώλειες άνω του 3,5% στο ταμπλό, με τον τζίρο να υπερβαίνει τα 650.000 ευρώ. Κοντά στο +70% διατηρείται η μεταβολή του 2023.

Συσσώρευση γύρω από τις 1.220 μονάδες

Μετρώντας κέρδη της τάξης του 33% από τις αρχές του έτους και «τρυπώντας» αρκετές φορές τα υψηλά 9ετίας, η Λεωφόρος Αθηνών ετοιμάζεται να κάνει μια σύντομη… στάση, προκειμένου οι αγοραστές να πάρουν ορισμένες «ανάσες» και να κατοχυρώσουν ένα μέρος των κεκτημένων.

Η στασιμότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, εξάλλου, φαίνεται ότι επηρεάζει και την ελληνική αγορά, η οποία αναδιπλώνεται στα επίπεδα των 1.220 μονάδων. Φυσικά, όμως, το ευρύτερο κλίμα στο ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει ευοίωνο και άκρως αισιόδοξο.

Η ευφορία του εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου και η προσδοκία για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επαναληπτικές κάλπες της 25ης Ιουνίου παρέχουν σημαντική ώθηση και προλειαίνουν το έδαφος για την πολυαναμενόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανέρχεται στην περιοχή του 3,79%, ενώ την ίδια στιγμή η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας βρίσκεται στο 4,23%. Αυτό σημαίνει ότι το spread των δύο χωρών κυμαίνεται στις 50 μονάδες βάσης, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 25 ετών.

«Η ανάκτηση του επενδυτικής βαθμίδας και η μετάβαση της ΕΧΑΕ στις ανεπτυγμένες αγορές θα λειτουργήσουν ως καταλύτες για τη μελλοντική ανάπτυξη. Αυτά τα αποτελέσματα είναι μόνο η αρχή, καθώς η υψηλότερη αξία συναλλαγών και οι νέες εταιρικές δράσεις είναι μπροστά μας. Παρότι η αναβάθμιση του ΧΑ στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών, ενδέχεται να χρειαστεί 12 – 24 μήνες μετά την επενδυτική βαθμίδα, η δυναμική της αγοράς τείνει να προεξοφλεί τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου συναλλαγών και των εταιρικών ενεργειών» εξηγεί, σε σημερινό report, η AXIA.

Ταυτόχρονα, η πορεία της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζεται ως άκρως ικανοποιητική, ενώ οι επενδυτές ήδη μετρούν αντίστροφα για την έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις ελληνικές τράπεζες.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε το μπαράζ θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου, το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει το θετικό momentum για την πλειονότητα των εισηγμένων (σήμερα, μετά το τέλος της συνεδρίασης, ανακοινώνει η Motor Oil).

Σε συνδυασμό δε, με τις χαμηλές αποτιμήσεις, οι αναλυτές «βλέπουν» μεγάλα περιθώρια ανόδου σε πολλούς τίτλους. Γι’ αυτό και τις τελευταίες ημέρες, βλέπουμε αρκετές εταιρείες να κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ή σε υψηλά τουλάχιστον 2ετίας.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, η προσοχή των επενδυτών εστιάζει στη συμφωνία Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ, αναμένοντας την ψηφοφορία έγκρισης στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι στάσιμος στις 460 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να αυξάνεται κατά 0,26% και τον ιταλικό FTSE MIB κατά 0,20%. Στον αντίποδα, ο βρετανικός FTSE 100 μειώνεται κατά 0,09% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,38%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones διευρύνονται κατά 50 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ήπια πτωτικά. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -1,05% και τα 71,9 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -1,25% και τα 76,1 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,11% και τα 1.960 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Οι αναλυτές και οι μετακινήσεις ψήφων, η δυνατή μεταγραφή της ΙNTRAKAT, οι δυο γαμπροί της Lamda και η μάχη του Ηρακλείου

Η άνοδος και η πτώση της ΑΤΤΙ-ΚΑΤ: Έρχεται σφυρί με… μεγάλη ιστορία για τα γραφεία στην Κηφισιά (pics)

Πληθωρισμός: Νέα «ανάσα» με πτώση κάτω από 3% τον Μάιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ