Σε διαδικασία σταθεροποίησης βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα Παρασκευή, κλείνοντας μια αισιόδοξη εβδομάδα, καθώς τα τελευταία πρακτικά συνεδρίασης της Federal Reserve ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μπορεί να επιβραδυνθεί.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,5% την Πέμπτη, με τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κερδών να την οδηγεί σε υψηλό τριών μηνών.

Στα μεγαλύτερα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 0,05% , ο γερμανικός DAX στο +0,03%, ο γαλλικός CAC 40 +0,02%, ο ιταλικός FTSE MIB με κέρδη 0,08% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται κατά 0,01%.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed τον Νοέμβριο έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα βλέπει πρόοδο στον αγώνα της ενάντια στον υψηλό πληθωρισμό και προσπαθεί να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων.

«Η σημαντική πλειοψηφία των συμμετεχόντων έκρινε ότι μια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης πιθανότατα θα ήταν σύντομα κατάλληλη», αναφέρουν τα πρακτικά.

Οι ευρωπαίοι επενδυτές αντέδρασαν επίσης καλά σε αρκετά σημεία οικονομικών δεδομένων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έδειχναν μια ελαφρώς πιο ήπια ύφεση από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Οι μετοχές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ήταν ως επί το πλείστον χαμηλότερα την Παρασκευή, ενώ οι αγορές των ΗΠΑ ήταν κλειστές για την Ημέρα των Ευχαριστιών την Πέμπτη και αναμένεται να κλείσουν νωρίς σήμερα Παρασκευή.