Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν σήμερα στην αγορά συναλλάγματος, με το ευρώ να παραμένει κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων για τα επιτόκια σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ. 

Κατά τη διάρκεια της Τρίτης, συγκεκριμένα, το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης υποχωρεί κατά μόλις 0,7% και διαμορφώνεται στο 0,86 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από τον Απρίλιο του 2022. 

Το θετικό momentum συνδέεται άρρηκτα με την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό νομισματικής σύσφιγξης, προχωρώντας σε νέα αύξηση των επιτοκίων στην επικείμενη συνεδρίαση της 2ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η παρέμβαση της Φρανκφούρτης θα καθοριστεί σε 50 μονάδες βάσης, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 3% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5% (σήμερα βρίσκονται σε 2,5% και 2% αντίστοιχα).  

Την ίδια στιγμή, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή η Federal Reserve, φαίνεται ότι θα κινηθεί αντίρροπα και θα τραβήξει περαιτέρω «φρένο» στις επιτοκιακές αλλαγές, με τους ειδικούς να περιμένουν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης και ταχύτερη ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιγξης. 

Κι αυτό, εύλογα, προκαλεί αναταράξεις στο δολάριο, το οποίο βλέπει τη δυναμική του να εξασθενεί, οπισθοχωρώντας σταθερά από το πρόσφατο υψηλό των τελευταίων 20 ετών (0,95 δολάριο/ευρώ).

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης, στρατηγική και Ιερώνυμος, ο stealth μπίζνεσμαν που έκοψαν οι τράπεζες, το PR boy και ο Μυστακίδης

Βίλα Μεταξά: Ξανά στο σφυρί με 12 εκατ. ευρώ το εμβληματικό ακίνητο του Σουνίου (pics)

Lambrook School: Αυτό είναι το θρυλικό σχολείο “κλειστό club” όπου φοιτά το αύριο της βρετανικής βασιλικής οικογένειας