(Τελευταία ενημέρωση – 16:30)

Σε καθεστώς έντονης μεταβλητότητας διαπραγματεύονται σήμερα (15/4) οι δείκτες και οι μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου, με τις τοποθετήσεις των επενδυτών να είναι νευρικές, στον απόηχο των μαζικών επιθέσεων του Ιράν με drone και πυραύλους κατά του Ισραήλ, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί σε ένα εύρος άνω των 20 μονάδων, γεγονός που φανερώνει τη σύγχυση στο ταμπλό. Το αρχικό «μπάσιμο» των πωλητών απορροφήθηκε ως ένα βαθμό κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης. Ωστόσο, στη συνέχεια επανήλθαν πιο δυναμικά οδηγώντας τον ΓΔ έως και τις 1.375 μονάδες. Στην πορεία, επιτεύχθηκε εκ νέου ανάκτηση των κρίσιμων στηρίξεων και πλέον ο δείκτης απομακρύνεται από τα χαμηλά ημέρας.

Ειδικότερα, ο ΓΔ έχει μετριάσει τις απώλειες και υποχωρεί κατά 0,56% αυτή την ώρα, έχοντας κινηθεί μεταξύ των 1.375,44 (χαμηλό ημέρας) και των 1.397,33 μονάδων (υψηλό ημέρας). Πρόκειται για την τρίτη πτωτική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο. Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται η συναλλακτική δραστηριότητα.

Στο στόχαστρο των sellers βρίσκονται οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να διολισθαίνει κατά 1,60% στις 1.183,01 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) χάνει 1,05% στις 3.360 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κινείται χαμηλότερα κατά 2,33% στις 2.208,94 μονάδες.

Ισχυρή πτώση καταγράφουν, μεταξύ άλλων, η Alpha Bank, η Eurobank, η Εθνική, η ΔΕΗ και η Aegean, ενώ τα διυλιστήρια (HELLENiQ ENERGY και Motor Oil) είναι από τους ελάχιστους τίτλους που διασώζονται, καθώς λαμβάνουν ώθηση από τις προοπτικές ενός νέου ράλι στο πετρέλαιο.

Το νέο πολεμικό μέτωπο που έχει ανοίξει μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν ήρθε να προστεθεί στο διαφαινόμενο «πάγωμα» της μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve λόγω του υψηλού πληθωρισμού, καθώς και στα κατώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζικών κολοσσών, ασκώντας ισχυρές πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές.

Η Wall Street είχε προεξοφλήσει την επίθεση της Τεχεράνης, που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο, ως αντίποινα στο ισραηλινό χτύπημα στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό. Ένα 24ωρο πριν τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, οι τρεις βασικοί αμερικανικοί δείκτες είχαν σημειώσει «βουτιά» μεγαλύτερη του 1%, στο χειρότερο sell off του 2024.

Ψύχραιμη είναι η πρώτη αντίδραση των αγορών, με τα προθεσμιακά συμβόλαια (futures) της Wall Street να δείχνουν ήπια ανοδικό άνοιγμα σήμερα. Μικτή εικόνα και νευρικότητα στην Ασία, με τους κινεζικούς δείκτες να καταγράφουν σημαντική άνοδο, ενώ οι υπόλοιποι σημείωσαν ελεγχόμενη πτώση.

Χωρίς εντάσεις ξεκίνησε, επίσης, η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους περισσότερους δείκτες να ενισχύονται, πλην του βρετανικού FTSE 100. Όσον αφορά το πετρέλαιο, αν και παρατηρούνται μικρές μεταβολές το πρωί της Δευτέρας, αναλυτές εκτιμούν πως δεν αποκλείεται να κινηθεί προς τα 100 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή φέρνει στην επιφάνεια νέες εκτιμήσεις για τον χρυσό, που κάνουν λόγο για ρεκόρ στα 2.700 δολάρια ανά ουγγιά.

Η εικόνα στο ταμπλό

Πίσω στο Χ.Α. και τους τραπεζικούς τίτλους, η Εθνική σημειώνει πτώση -2,31% στα 7,204 ευρώ και ακολουθούν η Eurobank (-1,57% στο 1,821 ευρώ), η Alpha Bank (-1,47% στο 1,5715 ευρώ) και η Πειραιώς (-1% στα 3,762 ευρώ).

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν η ΔΕΗ, η Aegean, η Cenergy, η Viohalco, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Lamda Development. Ξεπερνούν το 1% οι απώλειες για την ElvalHalcor, την ΕΥΔΑΠ, την Autohellas, την Jumbo και τον ΟΤΕ.

Από τις ελάχιστες μετοχές που διατηρούν το θετικό τους πρόσημο είναι η HELLENiQ ENERGY, η Motor Oil, η Coca Cola και η Quest Συμμετοχών.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ηγούνται των απωλειών η Intralot, η Austriacard Holdings, ο ΟΛΠ, η Τεχνική Ολυμπιακή, ο ΑΒΑΞ, η Intrakat και η Κρι Κρι. Υποχωρούν περισσότερο από 1% η ΕΧΑΕ, ο ΑΔΜΗΕ, η Πλαστικά Θράκης και η Profile.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 76,753 εκατ. ευρώ, με την Πειραιώς και την Εθνική να κάνουν ήδη τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 95,553 δισ. ευρώ. «Κόκκινο» το ταμπλό, με 95 μετοχές να υποχωρούν έναντι μόλις 10 που ενισχύονται και 7 που παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Το σημείο εκκίνησης της εβδομάδας

Επέστρεψε στα θετικά πρόσημα το Χρηματιστήριο έπειτα από δύο πτωτικές εβδομάδες, ωστόσο η διήμερη «βουτιά» 20 μονάδων, ήτοι 1,39%, την Πέμπτη (11/4) και την Παρασκευή (12/4) «ψαλίδισε» τα κέρδη στο πενθήμερο, τα οποία διαμορφώθηκαν στο +1,24%. Τρεις ημέρες σωρευτικής πτώσης -2,57% μετρούν οι τράπεζες. Το ίδιο διάστημα ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) διόρθωσε κατά -3,3%, υποχωρώντας για 6η διαδοχική εβδομάδα.

Ειδικότερα, στο πενθήμερο οι τράπεζες ενισχύθηκαν κατά +3,23%, ο FTSE 25 κέρδισε +2,02%, ενώ αντίθετα ο Mid Cap απώλεσε -1,13%. Από τις αρχές του έτους και με βάση το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κινείται ανοδικά κατά 8,31%, ο Large Cap κινείται υψηλότερα κατά 8,74% και οι τράπεζες καταγράφουν διψήφια άνοδο (συγκεκριμένα +13,25%). Στον αντίποδα, ο Mid Cap «εξανέμισε» τα εντός 2024 κέρδη του, καθώς ενισχύεται κατά μόλις 0,48%.

Αναφορικά με τα blue chips, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους το τελευταίο πτωτικό διήμερο, χάνοντας 1,31%. Από τους ελάχιστους τίτλους που αντιστάθηκαν στις ρευστοποιήσεις της Παρασκευής ήταν εκείνος της Coca Cola, ο οποίος επανήλθε πάνω από τα 28 ευρώ. Κέρδη 6,66% για τη μετοχή από την έναρξη του 2024, με την χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται στα 10,5 δισ. ευρώ.

Έντονες πιέσεις δέχθηκαν την Παρασκευή οι μετοχές του ομίλου Viohalco (η ομώνυμη -3,33% στα 5,22 ευρώ, η Cenergy -2,89% στα 7,05 ευρώ και η ElvalHalcor -2,94% στο 1,85 ευρώ). Η Viohalco «άγγιξε» ενδοσυνεδριακά τα 5,1 ευρώ, που είναι το χαμηλότερο σημείο της από τα μέσα Νοεμβρίου 2023. Η Cenergy απομακρύνθηκε από το ιστορικό υψηλό των 7,6 ευρώ, ενώ η ElvalHalcor μηδένισε το «κοντέρ» για το 2024 (στο 1,85 ευρώ ολοκλήρωσε το προηγούμενο έτος), καταγράφοντας απώλειες 6% το τελευταίο τριήμερο.

Ένα μεγάλο μέρος από την τετραήμερη άνοδο, που την ενίσχυσε κατά 5,9% και την είχε οδηγήσει πάνω από τα 12 ευρώ, κατοχύρωσε η ΔΕΗ. Αν και έφτασε έως τα 11,42 ευρώ στα χαμηλά ημέρας, έκλεισε την Παρασκευή στα 11,63 ευρώ, με τους πωλητές να σπεύδουν στη μετοχή, στον απόηχο του mega deal ύψους 2 δισ. ευρώ με τη Mytilineos για έργα ΑΠΕ.

Από την πλευρά της, η Mytilineos αν και ξεκίνησε δυναμικά φτάνοντας έως και τα 36,6 ευρώ στα υψηλά ημέρας, στη συνέχεια κατέβασε «ταχύτητα» και έκλεισε ήπια πτωτικά, καθώς επηρεάστηκε από το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης της 12ης Απριλίου. Παραμένει μακριά από το ιστορικό υψηλό των 39,46 ευρώ, αν και η συμφωνία με τη ΔΕΗ, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της τιμής-στόχου από τη Morgan Stanley στα 46 ευρώ, από 43 ευρώ προηγουμένως, αποτελούν έναυσμα για αντεπίθεση των αγοραστών.

Εν αναμονή νέων αποτελεσμάτων και… S&P

Όσο για το καλεντάρι των οικονομικών αποτελεσμάτων, η Interwood-Ξυλεμπορία ανακοινώνει σήμερα (15/4) τις ετήσιες επιδόσεις της. Την Τρίτη (16/4) σειρά έχουν η Κρι Κρι, η ΛΑΝΑΚΑΜ, η Orilina Properties και η Βιοκαρπέτ. Τα περισσότερα βλέμματα στρέφονται στην Τετάρτη (17/4), καθώς θα προβούν σε ανακοινώσεις η Jumbo, η Lamda Development, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΟΛΘ. Την Παρασκευή (19/4) θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της η Alumil.

Ένα μήνα μετά τον «πάγο» της Moody’s, ήγγικεν η ώρα για την Standard and Poor’s να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία. Ο αμερικανικός οίκος θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του την ερχόμενη Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι η S&P έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας από τον περασμένο Οκτώβριο, αξιολογώντας την με BBB- και σταθερό outlook. Πριν από τη Moody’s -η μοναδική που δεν έχει δώσει στην Ελλάδα το investment grade- είχαν προηγηθεί η DBRS και η Scope Ratings, οι οποίες άνοιξαν τον «χορό» των αξιολογήσεων για φέτος.

Διαβάστε ακόμη 

ΥΠΕΘΟ: Συναγερμός για αναχαίτιση της νέας «ρουκέτας» στην ανάπτυξη και στην τσέπη του Έλληνα

«Εκλεισε» η χρηματοδότηση για το νέο project 5* των 150 εκατ. ευρώ στο Πόρτο Χέλι – Ετοιμο το 2026 (pics)

ΕΝΦΙΑ: Ανοίγει η εφαρμογή για διορθώσεις στο Ε9

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ