Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στα αδυναμα οικονομικά στοιχεια της ευρωζώνης, αλλά και την είδηση που κυριαρχεί και δεν είναι άλλη από την κατάρρευση της Thomas Cook. Στο επίκεντρο βρίσκονται στενά τις εξελίξεις γύρω από το παγκόσμιο εμπόριο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες σχεδόν 1% και συγκεκριμένα 0,88% στις 389,51 μονάδες με τους περισσότερους κλάδους και τους μεγαλύτερους δείκτες σε αρνητικό πρόσημο.

Νωρίτερα ο βρετανικός FTSE100 σημείωνε άνοδο καθώς οι ανταγωνιστές της Thomas Cook που ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι χρεοκόπησε, σημείωσαν κέρδη ενώ περαιτέρω ώθηση έλαβε ο δείκτης από τα θετικά νέα για έγκριση σκευασμάτων από τη φαρμακευτική AstraZeneca.

Συγκεκριμένα, ο tour operator TUI και οι αεροπορικές Ryanair, IAG και easyJet έκαναν νωρίτερα άλμα μεταξύ 4% και 8%, ενώ η AstraZeneca ενισχύθηκε κατά 1,5% καθώς το σκεύασμα για τον διαβήτη Qtrilmet είναι ένα βήμα πιο κοντά στην εξασφάλιση έγκρισης από την ΕΕ.

Ωστόσο, γρήγορα ο FTSE100 γύρισε σε αρνητικό έδαφος με πτώση 0,57%

Νωρίτερα, ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της Thomas Cook στο Λονδίνο, ενώ βουτιά 72% σημειώνει το ευρωομόλογό της, μετά την ανακοίνωση της πτώχευσης του γνωστού tour operator.

Η μετοχή είχε υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 3,4 πενών.

Ο γερμανικός DAX με πτώση 1,15%, o γαλλικός CAC40 -0,94%, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 1,15% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 στο -0,86%.

Στο μεταξύ, ανησυχία επικρατεί για την πορεί της οικονομίας στην Ευρωζώνη, καθώς τον Σεπτέμβριο η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες μειώθηκε με τον πιο γρήγορο ρυθμό από το 2013.

Η επιβράδυνση του τομέα υπηρεσιών συνέβαλε στην επιδείνωση του μεταποιητικού τομέα με αποτέλεσμα ο σύνθετος PMI της IHS Markit για την ευρωζώνη να υποχωρήσει σε χαμηλό 75 μηνών ή στις 50,4 μονάδες, τον Σεπτέμβριο από 51,9 τον Αύγουστο.

Και στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη γερμανική, η επιχειρηματική δραστηριότητα  συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2013, τον Σεπτέμβριο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ύφεση στη μεταποίηση έγινε πιο βαθιά και η ανάπτυξη του τομέα υπηρεσιών έχασε τη δυναμική της.

Ο σύνθετος ΡΜΙ της IHS Markit, που αντιπροσωπεύει τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, υποχώρησε στις 49,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 51,7 τον Αύγουστο.

Οι αγορές εστιάζουν επίσης στις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας. Οι δυο πλευρές χαρακτήρισαν τις συνομιλίες τους «παραγωγικές» και «εποικοδομητικές», ωστόσο οι μετοχές στην Wall Street την Παρασκευή σημείωσαν πτώση μετά την ακύρωση επίσκεψης Κινέζων αξιωματούχων σε αγροτικές φάρμες στη Μοντάνα.

Πίσω στην Ευρώπη, το βρετανικό Εργατικό Κόμμα ξεκίνησε το ετήσιο συνέδριό του. Σύμφωνα με το Reuters, αναμένεται να αποφασίσει μεταξύ δύο στρατηγικών για το Brexit σήμερα Δευτέρα: της καμπάνιας για την παραμονή στην ΕΕ με δεύτερο δημοψήφισμα ή τη λήψη αποφασης για το ποια θέση θα λάβει μετά από μια εκλογική διαδικασία.