Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι περισσότεροι δείκτες στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ασίας κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, στον απόηχο των δηλώσεων Πάουελ στο Τζάκσον Χολ την Παρασκευή.

Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, από το βήμα του τραπεζικού συνεδρίου στο Jackson Hole, επιβεβαίωσε ότι η Fed θα κάνει «δυναμική χρήση των εργαλείων της» για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών (8,5% τον Ιούλιο).

Παρότι έχουν προηγηθεί τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις, οι οποίες έχουν φέρει το επιτόκιο στο εύρος 2,25% – 2,50%, ο Πάουελ ξεκαθάρισε ότι δεν «υπάρχει χώρος για παύση ή διακοπή» των επιτοκιακών αυξήσεων, προλειαίνοντας το έδαφος για νέες δυναμικές παρεμβάσεις.

«Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν την ανάπτυξη και περιορίζουν τον πληθωρισμό, θα προκαλέσουμε ορισμένο πόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» παραδέχθηκε, στη συνέχεια. «Πρόκειται για το “κόστος” της μείωσης του πληθωρισμού».

Σ’ αυτό το κλίμα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά 2,66% στις 27.878,96 μονάδες και ο δείκτης Topix υποχώρησε 1,7%.

Ο Kospi στη Νότια Κορέα έχασε 2,15% και ο δείκτης Kosdaq σημείωσε πτώση της τάξης του 2,54%.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έχασε 2,08%.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,02% έπειτα από μία μικρή αρχική άνοδο, ενώ ο δείκτης Shenzhen υποχώρησε κατά 0,51%. Στο Χονγκ Κονγκ o δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 0,76%.

Διαβάστε ακόμα:

Υπό αναθεώρηση ο στόχος του ελλείμματος 2% λόγω των έκτακτων αναγκών

Οι φήμες για το Μ.Μ. και τον εκλογικό νόμο, ο μισθός της κυρίας Βρεττού και το ράλλυ (Ακρόπολις) της Ελλάκτωρ

Zetland Capital: Πάνω από 10 εκατ. ευρώ για το νέο Hilton Curio Collection – Από το 2023 στη Ρόδο