Την ανιούσα παίρνει η διεθνής τιμή του αλουμινίου, με την Goldman Sachs να «βλέπει» μεγάλες ελλείψεις στην αγορά τον επόμενο χρόνο λόγω των περιορισμών στις κινεζικές προμήθειες.

Οι προοπτικές της επενδυτικής τράπεζας αντανακλούν κυρίως «τον αντίκτυπο της δέσμευσης της προσφοράς της Κίνας, όπου ο συνδυασμός του πλαφόν στη δυναμικότητα και της μειωμένης παραγωγής στην επαρχία Γιουνάν  σημαίνει ότι η χερσαία πρωτογενής παραγωγή θα αυξηθεί πιθανότατα μόνο 2% το επόμενο έτος», έγραψαν οι αναλυτές με επικεφαλής τον Νίκολας Σνόουντον σε σημείωμα με ημερομηνία 26 Νοεμβρίου.

Η τράπεζα βλέπει παγκόσμιο έλλειμμα 1,23 εκατ. τόνων μετάλλου το επόμενο έτος, σχεδόν διπλάσιο από το έλλειμμα του 2023, με την τιμή να αυξάνεται στα 2.600 δολάρια ανά τόνο σε 12 μήνες. Το μέταλλο τρίμηνης παράδοσης  διαπραγματεύεται γύρω στα 2.226 δολάρια στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου τη Δευτέρα.

Τα βιομηχανικά μέταλλα καταγράφουν άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Κίνα η κορυφαία καταναλώτρια  χώρα εντείνει τις προσπάθειές της για τη διάσωση του κλάδουτων ακινήτων. Το αλουμίνιο έχει επίσης ενισχυθεί από τους συνεχιζόμενους περιορισμούς της παραγωγής λόγω της έλλειψης ενέργειας το χειμώνα και του ανώτατου ορίου δυναμικότητας των κινεζικών μεταλλουργείων, τα οποία παράγουν πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Επιπλέον, η Goldman αναμένει ότι ο χαλκός θα σκαρφαλώσει στα 10.000 δολάρια τον τόνο σε 12 μήνες και το νικέλιο θα πέσει στα 15.000 δολάρια.

Το αλουμίνιο σημείωσε άνοδο 0,5% στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου. Τα συμβόλαια τρίμηνης παράδοσης του χαλκού υποχώρησαν κατά 0,2% στα 8.408,50 δολάρια ανά τόνο, ενώ το νικέλιο υποχώρησε έως και 1,5% στα 15.890 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021.

Διαβάστε ακόμη

Ανατροπή με τους ελεύθερους επαγγελματίες: Δεν ισχύει τεκμήριο αν… δεχθείτε να ελεγχθείτε!

Ρεύμα: Σε άνοδο οι τιμές με τα πρώτα κρύα για φέτος

Νέος ποινικός κώδικας: 20 χρόνια φυλακή για εμπρησμό δάσους και απόπειρα βιασμού – Τι άλλο προβλέπει

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ