Το Bitcoin έχει ενισχυθεί κατά 50% φέτος, παρά την κατάρρευση τραπεζών που συνδέονται με την αγορά κρυπτονομισμάτων, αφήνοντας πίσω του όχι μόνο τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες αλλά και τα εμπορεύματα.

Όπως σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, την 1η Ιανουαρίου, το bitcoin άρχισε να διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τα 16.500 δολάρια. Την Τετάρτη (14/3), κυμαινόταν γύρω στα 25.000 δολάρια, χάρη σε ένα ράλι που ξεκίνησε την Κυριακή. Η άνοδος της τιμής φέτος έρχεται μετά την πτώση του bitcoin κατά 65% το 2022, έπειτα από μια σειρά κλυδωνισμών στην αγορά crypto όπως η κατάρρευση του FTX, ενός από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.

Η πρόσφατη άνοδος αποτέλεσε έκπληξη στους επενδυτές, δεδομένου του λουκέτου στη Silvergate Capital και στη Signature Bank, δύο από τους μεγαλύτερους πιστωτές της βιομηχανίας crypto. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η κατάρρευση της τράπεζας των startups, SVB.

«Η άνοδος του Bitcoin κατά 50% το 2023 αντικατοπτρίζει το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε από την κατάρρευση της FTX, την αλλαγή των προοπτικών για τα επιτόκια αλλά και την αποτυχία (& ανάσταση) της SVB», δήλωσε στο CNBC ο Άντονι Τρέντσεβ, συνιδρυτής της πλατφόρμας συναλλαγών crypto Nexo.

Από το ρεκόρ των σχεδόν 69.000 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021, το bitcoin έχει υποχωρήσει πάνω από 60%. Το αμερικανικό δίκτυο καταγράφει μερικούς από τους βασικούς λόγους για τους οποίους το bitcoin βρίσκεται σε άνοδο.

Τραπεζική κρίση

Ενώ η κατάρρευση της Silvergate, της Signature Bank και της SVB προκάλεσε κλυδωνισμούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η ανάκαμψη του bitcoin θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτήν ακριβώς τη συνθήκη, σύμφωνα με τον Βιτζάι Αγιάρ, αντιπρόεδρο εταιρικής ανάπτυξης στο ανταλλακτήριο Luno.

«Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας γύρω από την κατάρρευση της SVB και άλλων τραπεζών έριξαν επίσης τα φώτα της δημοσιότητας στη δύναμη των αποκεντρωμένων νομισμάτων, στα οποία οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πλήρη ιδιοκτησία», δήλωσε ο Αγιάρ. «Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση έχει αρχίσει πλέον «να κάνει γκελ» ως έννοια σε πολύ περισσότερους ανθρώπους τώρα».

Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έπρεπε να παρέμβουν προκειμένου να εγγυηθούν τις καταθέσεις των πελατών στις τράπεζες αυτές, σημειώνει το CNBC

Ο Τρέντσεβ της Nexo δήλωσε ότι η παρέμβαση «υπενθύμισε στους επενδυτές τις διαρθρωτικές ελλείψεις του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ και του δολαρίου που το στηρίζει, λόγοι για τους οποίους είδαμε μια στροφή προς το Bitcoin αυτή την εβδομάδα».

Οι θιασώτες του Bitcoin έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει ότι το ψηφιακό νόμισμα είναι ένας τρόπος για τους επενδυτές να προστατευτούν από τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, ιδίως την ποσοτική χαλάρωση και τη επεκτατική νομισματική πολιτική, οι οποίες, όπως λένε, διαβρώνουν την αξία του παραστατικού χρήματος.

Οι προοπτικές για τα επιτόκια

Οι καταρρεύσεις των τραπεζών ήρθαν μετά από ένα έτος διαδοχικών αυξήσεων στα επιτόκια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Το πρόβλημα της SVB ήταν ότι έπρεπε να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία, κυρίως κρατικά ομόλογα, για να στηρίξει τον ισολογισμό της, την ώρα που οι καταθέτες απέσυραν τα κεφάλαιά τους. Αλλά πούλησε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία με μεγάλη ζημιά, επειδή οι αυξήσεις των επιτοκίων είχαν ωθήσει την τιμή των ομολόγων χαμηλότερα.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ι ότι η πίεση στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, όπως οι μετοχές και το bitcoin.

Bitcoin VS μετοχές

Το Bitcoin έχει σημειώσει ράλι 50% φέτος. Αντίθετα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq,, με τον οποίο το bitcoin έχει συνδεθεί στενά στο παρελθόν, έχει αυξηθεί κατά 12% το τρέχον έτος. Ο S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 2,5%.

Χρυσός

Το πολύτιμο μέταλλο το οποίο θεωρείται ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους κρίσης έχει ενισχυθεί λίγο πάνω από 3% φέτος. Δεν υπάρχουν πολλά εμπορεύματα ή χρηματιστηριακοί δείκτες που έχουν «νικήσει» το bitcoin. Όσον αφορά τις μεμονωμένες μετοχές, η Meta έχει ενισχυθεί κατά περίπου 60% μέχρι στιγμής. Μεταξύ των σημαντικότερων ψηφιακών νομισμάτων, το ether έχει σημειώσει άνοδο 42% φέτος, ενώ το solana έχει ανέβει πάνω από 100%.

Διαβάστε ακόμη

«Ματώνουν» ξανά οι αγορές – Αναστολή διαπραγμάτευσης για Credit Suisse, Societe Generale και ιταλικές τράπεζες

Η τράπεζα που κέρδισε τουλάχιστον $15 δισ. από την κατάρρευση της SVB

«Πασχαλινό καλάθι» – «Καλάθι του νονού»: Ποια προϊόντα θα περιλαμβάνουν