Ένα μέρος των ισχυρών κερδών της Τρίτης (+1,6%) χάνει σήμερα το ευρώ, καθώς η πρόσφατη διάθεση για την ανάληψη επιπλέον ρίσκου φαίνεται ότι σταδιακά «ξεθωριάζει», με τους επενδυτές να επιστρέφουν στην ασφαλή «αγκαλιά» του δολαρίου. 

Πιο συγκεκριμένα, το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης υποχωρεί την Τετάρτη κατά 0,60% και διαμορφώνεται στο 0,9923 δολάριο ανά ευρώ, παρότι χθες βρέθηκε μία ανάσα από την απόλυτη ισοτιμία του 1 ευρώ / 1 δολαρίου ($0,9999).  

Κι αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην πεποίθηση των traders ότι η Federal Reserve, δηλαδή η αμερικανική κεντρική τράπεζα, θα προχωρήσει σε μικρότερη αύξηση επιτοκίων (>75 μονάδων βάσης) στην προσεχή συνεδρίαση του Νοεμβρίου, σε μια ένδειξη αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. 

Αυτή η εκτίμηση, εύλογα, συνέδραμε στη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας, με αποτέλεσμα το ευρώ να ωφεληθεί σημαντικά και να προσεγγίσει το όριο του 1 δολαρίου, το οποίο αγνοείται από τις 19 Σεπτεμβρίου. 

Σήμερα, ωστόσο, το εν λόγω ράλι δεν έχει… συνέχεια, με το ευρώ να υποχωρεί και το δολάριο να ανακτά ένα μέρος των πρόσφατων απωλειών, οι οποίες το απομάκρυναν μερικώς από το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας (0,95 ανά ευρώ).  

Ας σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους, το ευρώ χάνει τουλάχιστον 15% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, καθώς οι πολλαπλές προκλήσεις (ενεργειακή κρίση, υψηλός πληθωρισμός, αύξηση των επιτοκίων, πιθανότητα ύφεσης) ωθούν τους επενδυτές στα ασφαλή «καταφύγια», ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και το δολάριο.

 

Διαβάστε επίσης

Deutsche Bank: Ανεβάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες – Ποια είναι η κορυφαία επιλογή (γραφήματα)

Πλειστηριασμοί: «Κληρώνει» για το Bella Vita και την οικογένεια Αγούδημου (pics)

Η 800άρα και… τα φάσκελα, οι φήμες για την Τράπεζα Πειραιώς, ο συλλέκτης ακινήτων Χόλτερμαν και η μάχη της Prada