Η ανοδική τάση των τιμών του πετρελαίου από την αρχή του έτους έχασε δυναμική την περασμένη εβδομάδα λόγω της είδησης για μια πιθανή εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί. Οι τιμές του αργού πετρελαίου τύπου Brent υποχώρησαν κατά 7,4% σε επίπεδο εβδομάδας, με την πτωτική κίνηση των τιμών να οφείλεται εν μέρει και στη λήξη του συμβολαίου του Μαρτίου στα τέλη Ιανουαρίου.

Τη Δευτέρα, ωστόσο, το Brent διαπραγματευόταν υψηλότερα μετά την είδηση των αμερικανικών απεργιών στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε αντίποινα για μια φονική επίθεση εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στην Ιορδανία, με την αμερικανική κυβέρνηση να δείχνει ότι δεν επιθυμεί πόλεμο με την Ιράν. Τα πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τα αποθέματα και την παραγωγή του ΟΠΕΚ είναι επίσης σύμφωνα με την άποψη της UBS  για μια ελαφρώς ελλειμματική αγορά και την πρόβλεψή της για υψηλότερες τιμές στο μέλλον, όπως αναφέρει σε ropert της η ελβετική τράπεζα.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για τoν εφοδιασμό, σχολιάζει η UBS. Μετά από δύο ημέρες επιθέσεων στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα υπάρξουν και άλλα πλήγματα στην περιοχή. Αν και οι ΗΠΑ δεν βλέπουν τη δράση τους ως «κάποια στρατιωτική εκστρατεία ανοικτού τύπου», ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι θα «απαντήσουν δυναμικά» και «με διάρκεια». Όπως αναφέρει η UBS, ότι οι διαταραχές στην παραγωγή πετρελαίου λόγω τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ήταν μέχρι στιγμής περιορισμένες, αλλά η αναζωπύρωση της έντασης με τις επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις στη Συρία τη Δευτέρα υποδεικνύουν συνεχιζόμενους κινδύνους για μια κλιμάκωση, που πιθανότατα θα προκαλέσει μεταβλητότητα στις τιμές του πετρελαίου στο μέλλον.

Ο ΟΠΕΚ+ επαναλαμβάνει ότι είναι έτοιμος να αναλάβει δράση

Η Επιτροπή Παρακολούθησης την 1η Φεβρουαρίου σημείωσε υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης με τις συνεχιζόμενες περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+, διατηρώντας σε ισχύ την εθελοντική περικοπή των 2,2 εκατ. βαρελιών μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, δήλωσε ότι «θα συνεχίσει να αξιολογεί τις συνθήκες της αγοράς» και είναι έτοιμη «να λάβει πρόσθετα μέτρα ανά πάσα στιγμή».

Αν και η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής δεν έχει προγραμματιστεί πριν τις 3 Απριλίου, οι χώρες που συμμετέχουν στις περικοπές πιθανότατα θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν στις αρχές Μαρτίου.

Επί του παρόντος η UBS αναμένει παράταση στο 2ο τρίμηνο του 2024 και οποιαδήποτε αναστροφή αυτών των περικοπών θα είναι σταδιακή, όπως είχε προηγουμένως ανακοινωθεί από τον καρτέλ παραγωγής πετρελαίου.

Μείωση της παραγωγής τον Ιανουάριο

Η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε τον Ιανουάριο. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι η παραγωγή αργού του ΟΠΕΚ  μειώθηκε κατά 410.000 βαρέλια ανά ημέρα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα τον Ιανουάριο, η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιούλιο.

Η πτώση αποδόθηκε στην εθελοντική μείωση της παραγωγής, καθώς και στις ταραχές στη Λιβύη, οι οποίες προκάλεσαν τη διακοπή της λειτουργίας του ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας, το El Sharara.

Εν τω μεταξύ, η UBS θεωρεί ότι η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ πιθανότατα μειώθηκε κατά περίπου 300.000 bpd τον περασμένο μήνα ως αποτέλεσμα του χειμερινού σκηνικού του καιρού.

Επομένως, η UBS συνεχίζει να συμβουλεύει τους επενδυτές με υψηλή ανοχή κινδύνου να τοποθετηθούν με βάση τους καθοδικούς κινδύνους τιμής του Brent ή να αυξήσουν την έκθεση σε μακροχρόνια συμβόλαια πετρελαίου Brent.

Στο σημερινό αβέβαιο σκηνικό, οι μετοχές πετρελαίου και ενέργειας μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν για την απομόνωση των χαρτοφυλακίων από τους κινδύνους της αγοράς.

Διαβάστε ακόμη

Υπερκάλυψη ρεκόρ για τα ομόλογα των τραπεζών – Τι σηματοδοτούν οι επιτυχείς εκδόσεις

Το αγροτικό μασάζ Βορίδη, η Κεντροαριστερά (ανησυχεί), το ΚΚΕ αναθεωρεί, το κρητικό σφυρί του κ. Παντελή και τα ξενοδοχεία που κονταίνουν

Ακίνητα: «Φέσια» ενοικιαστών στην ΕΥΔΑΠ βαραίνουν τους ιδιοκτήτες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ