(last update 22:00)

Νέα, αν και μετριοπαθή, κέρδη παρουσιάζουν οι δείκτες της Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, μετά το χθεσινό ράλι του Dow Jones στο υψηλότερο επίπεδο του για τη φετινή χρονιά, σαν αποτέλεσμα της θετικής αντίδρασης των επενδυτών στα νέα στοιχεία για την κατεύθυνση του πληθωρισμού.

Το ράλι ενισχύθηκε και από τις ενδείξεις που έχουν οι επενδυτές ότι η Fed έχει ολοκληρώσει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και ετοιμάζεται να βάλει τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο Τζερόμ Πάουελ σε ομιλία του νωρίτερα ξεκαθάρισε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς ώστε η Fed να κηρύξει τη νίκη της κατά του πληθωρισμού και πως η περιοριστική πολιτική θα συντηρηθεί επί μακρόν.

Στο ταμπλό, λοιπόν, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται 0,78% στις 36.232 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,55% και διαμορφώνεται στις 4.593 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq «γύρισε» επίσης σε θετικό έδαφος με άνοδο 0,48% φτάνοντας τις 14.295 μονάδες.

Οι Dow Jones και οι S&P 500 ετοιμάζονται να κλείσουν σε θετικό έδαφος για 5η διαδοχική εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq αυτήν την ώρα βρίσκεται στο -0,2%.

Παρά τα σημαντικά κέρδη της χθεσινής συνεδρίασης και το αισιόδοξο κλίμα της αγοράς που επικρατούσε τον Νοέμβριο, κάποιοι στη Wall Street προτρέπουν τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και το 2024. «Όλοι είναι πραγματικά χαρούμενοι και είναι καιρός είτε για διόρθωση, είτε για κάποιου είδους υποχώρηση, καθώς μπαίνουμε στο νέο έτος», δήλωσε ο Κρις Χάρβεϊ της Wells Fargo στην εκπομπή «Closing Bell» του CNBC.

Πρόσθεσε δε, ότι φαίνεται απίθανο να υπάρξει μείωση των επιτοκίων μέχρι το β’ εξάμηνο 2024 και πως οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κρατήσουν αμυντική στάση.

Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο μήνα, οι τρεις δείκτες έκλεισαν με σημαντική άνοδο, ολοκληρώνοντας το πτωτικό σερί που είχαν καταγράψει επί τρεις μήνες. Ειδικότερα, ο Dow Jones κέρδισε 8,7% στην καλύτερη μηνιαία επίδοση του από τον Οκτώβριο 2022, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν άνοδο 8,9% και σχεδόν 11% αντίστοιχα, στην καλύτερη επίδοσή τους από τον Ιούλιο 2022.

Στην αγορά ομολόγων η αποκλιμάκωση των αποδόσεων συνεχίζεται. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά περίπου εννέα μονάδες βάσης στο 4,253%, ήτοι δηλαδή και πάλι κάτω από το όριο του 4,3%, ενώ το 2ετές κινείται στο 4,59% με πτώση δώδεκα μονάδων.

Στο ταμπλό, κατά 31% εκτοξεύεται η μετοχή της Elastic N.V. μετά την αναβάθμιση σε «overweight» από τη Wells Fargo. Στον αντίποδα, πάνω από 1,2% χάνει η μετοχή της Alibaba, μετά από υποβάθμιση σε «equalweight» από τη Morgan Stanley. Άνοδο μεγαλύτερη του 6% σημειώνει η Paramount Global, μετά την είδηση ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για συνεργασία με την Apple.

Κατά 5% κατρακυλά η μετοχή της Pfizer μετά την είδηση ότι παρά τα σημαντικά του αποτελέσματα στην κλινική δοκιμή, το χάπι που αναπτύσσει για την παχυσαρκία προκάλεσε έντονες παρενέργειες σε πολλούς συμμετέχοντες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να το διακόψουν.

Διαβάστε ακόμη

Αντικειμενικές αξίες: Κάθε αγοραπωλησία ακινήτου θα επηρεάζει το σύστημα τιμών

Μπιλ Γκέιτς: Προειδοποιεί τον πλανήτη για «θερμική βόμβα» – «Θα υπερβούμε ένα κρίσιμο όριο»

Περιβαλλοντική κρίση: Η κλιματική μετανάστευση απειλεί και την Ευρώπη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ