Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

(Last upd 22:00)

Μικρές διακυμάνσεις παρουσιάζουν οι δείκτες στη Wall Street την Παρασκευή, με τους επενδυτές να αποτιμούν από τη μία πλευρά τα νέα ενθαρρυντικά στοιχεία για την κατεύθυνση που έχει πάρει ο πληθωρισμός και από την άλλη να συγκρατούνται από τα απογοητευτικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου από αρκετές εταιρείες.

Όπως ανακοινώθηκε, η μέτρηση του δείκτη των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ, τον οποίο η Fed θεωρεί τον πιο κατατοπιστικό σε ό,τι αφορά τις τάσεις του πληθωρισμού, ήταν οριακά καλύτερη από τις προβλέψεις.

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο ο δείκτης PCE ενισχύθηκε 2,6% σε ετήσια βάση, όσο και τον Νοέμβριο, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί μετά τον Μάρτιο 2021. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,2%, όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο δομικός PCE, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες της ενέργειας και των τροφίμων, ενισχύθηκε 2,9% σε ετήσια βάση, από 3,2% τον προηγούμενο μήνα, με τους αναλυτές να έχουν προβλέψει αύξηση στο 3%. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης τιμών PCE κατέγραψε άνοδο 0,2%.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται ελαφρά κατά 0,19% στις 38.122 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί οριακά 0,01% φτάνοντας στις 4.894 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq περιορίζεται σε ποσοστό 0,26% στις 15.469 μονάδες.

Έτσι, συνολικά για την εβδομάδα οι δείκτες ετοιμάζονται να κλείσουν ξανά σε θετικό έδαφος, με τον Dow Jones να βρίσκεται στο +0,5%, τον δείκτη βαρόμετρο στο +1,1%, και τον Nasdaq να κερδίζει 1,3%. Οι δύο τελευταίοι έκλεισαν με κέρδη επί έξι διαδοχικές συνεδριάσεις, από τις οποίες τις τελευταίες πέντε ο S&P 500 σημείωσε νέο υψηλό, για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο 2021.

Η Wall Street ενισχύθηκε από τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες και τα οποία δείχνουν ότι η ανάπτυξη συνεχίζεται, αλλά και πως η αμερικανική οικονομία οδεύει προς «ομαλή προσγείωση», καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί. Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ το δ’ τρίμηνο 2023 αυξήθηκε 3,3%, έναντι προβλέψεων που έκαναν λόγο για ανάπτυξη στο 2%. Σε ό,τι αφορά το 2023, η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 2,5%.

Στα ομόλογα, ελαφρώς μειωμένες είναι σήμερα οι αποδόσεις μετά τα νέα οικονομικά στοιχεία. Το αμερικανικό 10ετές διαμορφώνεται στο 4,12%, ενώ στο 4,36% μειώνεται το 2ετές, και τα δύο κατά μία μονάδα βάσης χαμηλότερα.

Σε επίπεδο μετοχών βουτιά σχεδόν 11% σημειώνει η Intel μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου, ενώ κατά τουλάχιστον 4,8% διολισθαίνει η μετοχή της KLA Corp, η οποία ανακοίνωσε έσοδα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα. Πάνω από 1,3% χάνει η Visa.

Διαβάστε ακόμη

BofA: Γιατί η υπεραπόδοση της Ελλάδας θα διατηρηθεί και τα επόμενα έτη – Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν (γραφήματα)

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: «Η γεωοικονομική αστάθεια έχει γίνει η νέα κανονικότητα»

Μπολόνια: Μετά το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ. τώρα επίδομα και για ποδήλατα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ