Με μικρά κέρδη έκλεισε η Wall Street τη Δευτέρα, μετά το θετικό σερί τεσσάρων εβδομάδων που έφερε η πτώση της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κάτω από το 5%, στο οποίο είχε φτάσει τον Οκτώβριο.

Οι επιδόσεις του αμερικανικού χρηματιστηρίου ενισχύθηκαν παρά τις προειδοποιήσεις από μεγάλες αλυσίδες λιανικής των ΗΠΑ ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αποδυναμώνονται -αν και οι ηλεκτρονικές πωλήσεις λόγω Black Friday αυξήθηκαν κατά 7,5% σε σχέση με πέρυσι.

Παράλληλα, ανακοινωθήκαν τα στοιχεία για τις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν πτώση 5,6% τον Οκτώβριο σε σχέση με έναν μήνα πριν, στο επίπεδο των 679.000, έναντι πρόβλεψης για 723.000 πωλήσεις.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε πτώση 0,16% στις 35.333 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε 0,2% κλείνοντας στις 4.550 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 0,07% πέφτοντας στις 14.241 μονάδες.

Παρόλα αυτά, σε επίπεδο μήνα, ο Dow Jones έχει ανέβει σχεδόν κατά 9%, ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 8,6% και ο Nasdaq κάνει άλμα 12,8%.

Ωστόσο, τα αδύναμα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες ίσως τελικά αποτελέσουν θετική ένδειξη ότι οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed αρχίζουν πλέον να έχουν κάποιον αντίκτυπο στην ευρύτερη οικονομία. «Η επιβράδυνση της κατανάλωσης θα είναι μάλλον καταλύτης για την αγορά, διότι μπορεί να βοηθήσει να τεκμηριωθεί η βάση για το ράλι», είπε στο CNBC ο Κουίνσι Κρόσμπι της LPL Financial.

Στο ταμπλό, άνοδο 1,2% σημείωσε η μετοχή της Amazon, σχεδόν στο +5% βρέθηκε η μετοχή της Shopify, ενώ άλμα 12% έκανε η μετοχή της Affirm λόγω της Cyber Monday. Στον αντίποδα, πτώση 0,3% κατέγραψε η Best Buy.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά περίπου δέκα μονάδες βάσης στο 4,387%, ενώ το 2ετές έπεσε σχεδόν επτά μονάδες βάσης, στο 4,88%.

Στα εμπορεύματα, πτώση 0,77% σημείωσε το πετρέλαιο εν αναμονή της συνόδου του OPEC+, με το αργό WTI Ιανουαρίου να χάνει 0,9% στα 74,8 δολάρια ανά βαρέλι και το brent Ιανουαρίου να υποχωρεί 0,7% σχεδόν στα 80 δολάρια ανά βαρέλι. Άνοδο κατέγραψε ο χρυσός, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 2.104 δολάρια ανά ουγγιά, έχοντας φτάσει ενδοσυνεδριακά σε υψηλό έξι μηνών, στην καλύτερη επίδοσή του μετά τις 16 Μαΐου.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός 2024: Επιπλέον €200 – 840 για μισθωτούς και συνταξιούχους

Ρωγμές στο παγκόσμιο ναυτιλιακό προφίλ του ΙΜΟ με την προσπάθεια εξοβελισμού της Ρωσίας

Παπαθανάσης: Σχέδιο για νέες επενδύσεις και διάχυση των πόρων στην πραγματική οικονομία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ