Η Wall Street έκλεισε χαμηλότερα την Παρασκευή, καθώς ένα μπαράζ μικτών οικονομικών στοιχείων φάνηκε να επιβεβαιώνει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, μειώνοντας τον ενθουσιασμό των επενδυτών μετά από μια σειρά μεγάλων κερδών των αμερικανικών τραπεζών που ξεκίνησαν την περίοδο υποβολής εκθέσεων πρώτου τριμήνου.

Συγκεκριμένα, ο S&P 500έχασε 8,75 μονάδες ή 0,21%, για να κλείσει στις 4.137,47 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite  έχασε 42,59 μονάδες ή 0,35%, στις 12.123,68 μονάδες. Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχώρησε κατά 150,54 μονάδες ή 0,44%, στις 33.879,15 μονάδες.

Και οι τρεις βασικοί αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν στο κόκκινο, αλλά μετά το ισχυρό ράλι της Πέμπτης, και οι τρεις βασικοί αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν εβδομαδιαία κέρδη.

“Σήμερα παίρνουμε μια μικρή ανάσα”, δήλωσε ο Sal Bruno, επικεφαλής επενδύσεων στην IndexIQ στη Νέα Υόρκη. “Μετά τη χθεσινή απότομη ανοδική κίνηση, η αγορά μπορεί να προηγήθηκε λίγο του εαυτού της”.

Οι Citigroup, JPMorgan και Wells Fargo & Co ξεπέρασαν τις προσδοκίες για τα κέρδη τους, επωφελούμενες από την άνοδο των επιτοκίων και την υποχώρηση των φόβων για άγχος στο τραπεζικό σύστημα.

“Όπως αναμενόταν, οι μεγαλύτερες τράπεζες μάλλον δεν ζημιώθηκαν τόσο πολύ από την αναταραχή στις περιφερειακές τράπεζες και ενδεχομένως να επωφελήθηκαν ακόμη και από αυτήν”, δήλωσε ο Ross Mayfield, αναλυτής επενδυτικής στρατηγικής της Baird στο Louisville του Kentucky. “Είδαμε ως επί το πλείστον ισχυρούς και υγιείς ισολογισμούς και είναι αρκετά σαφές ότι (η περιφερειακή τραπεζική) κρίση δεν είναι συστημική”.

Ο τραπεζικός τομέας του S&P 500 σημείωσε άλμα και η JPMorgan Chase εκτινάχθηκε στη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο μιας ημέρας από τις 9 Νοεμβρίου 2020.

Η Citigroup σημείωσε επίσης άνοδο, ενώ η μετοχή της Wells Fargo ήταν πιο συγκρατημένη.

Αλλά μια σειρά από μικτά οικονομικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των λιανικών πωλήσεων, της βιομηχανικής παραγωγής και του καταναλωτικού κλίματος, εδραίωσαν τις προσδοκίες ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση πολιτικής του επόμενου μήνα.

Τις προσδοκίες αυτές υπογράμμισε ο πρόεδρος της Atlanta Fed Raphael Bostic, ο οποίος δήλωσε ότι μια ακόμη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης θα μπορούσε να επιτρέψει στη Fed να τερματίσει τον κύκλο σύσφιξης, ακόμη και όταν ο πρόεδρος της Chicago Fed Austan Goolsbee κάλεσε την κεντρική τράπεζα να είναι συνετή.

Με την τελευταία ματιά, οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν τιμολογήσει μια πιθανότητα 80% περίπου να συμβεί αυτό, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

Η περίοδος κερδών πρώτου τριμήνου χτυπάει κόκκινο την επόμενη εβδομάδα, με τα αποτελέσματα να αναμένονται από αρκετές εταιρείες υψηλού προφίλ, όπως η Goldman Sachs Group Inc (GS.N), η Morgan Stanley (MS.N), η Bank of America Corp (BAC.N), η Netflix Inc (NFLX.O) και ένας μακρύς κατάλογος περιφερειακών τραπεζών και βιομηχανικών εταιρειών.

Η BlackRock Inc (BLK.N) προχώρησε αφού ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα τριμηνιαία κέρδη.

Η Boeing Co (BA.N) Με πτώση 150 μονάδων έκλεισε ο Dow Jonesποιότητας προμηθευτή που αποδίδεται στην Spirit AeroSystems (SPR.N).

Οι μετοχές της Spirit AeroSystems σημείωσαν πτώση.

Οι μετοχές της Lucid Group Inc (LCID.O) υποχώρησαν μετά τους απογοητευτικούς αριθμούς παραγωγής και παραδόσεων του πρώτου τριμήνου για την πολυτελή ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία.

Διαβάστε ακόμη:

Κωστής Χατζηδάκης: «Τρέξτε άμεσα τη δεκαετή παραγραφή οφειλών»

Ανδρέας Βρεττός: Ποιος είναι ο Mr. Ravenna που «νίκησε» τον Σκλαβενίτη (pics)

Οι τέσσερις Eλληνίδες πλοιοκτήτριες που πρωταγωνιστούν το 2023