«Νευρικότητα» προκάλεσαν στους δείκτες της Wall Street τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για την αγορά εργασίας, με τους επενδυτές να επιχειρούν, λίγο πριν την ολοκλήρωση των συναλλαγών, να δουν πέρα από αυτά, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι απώλειες.

Ο μεγαλύτερος φόβος των αναλυτών είναι τα νέα στοιχεία να μην αποτελέσουν εμπόδιο και καθυστερήσουν την απόφαση της κεντρικής τράπεζας για μείωση του ρυθμού αυξήσεων των επιτοκίων.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατάφερε να γυρίσει σε θετικό έδαφος στην «κόψη του νήματος» για να κλείσει με κέρδη 33 μονάδων ή 0,1% στις 34.429 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε 0,12% στις 4.071 μονάδες. Ο Nasdaq, από την πλευρά του, διολίσθησε 0,18% στις 11.461 μονάδες.

Oι δείκτες διατήρησαν το μεγαλύτερο μέρος από τα κέρδη της εβδομάδας, ιδίως λόγω του ράλι της Τετάρτης, με τον Dow να ολοκληρώνει το πενθήμερο οριακά ανοδικός κατά +0,2% ενώ ο S&P 500 κέρδισε 1,1% και ο Nasdaq 2,1%.

Σε ανοδική τροχιά επέστρεψαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μετά από δύο μέρες πτώσης καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 3,52% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 4,29%.

Οι σημερινές ρευστοποιήσεις, όπως προαναφέρθηκε, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας, καθώς οι προσλήψεις ανήλθαν σε 263.000 τον Νοέμβριο έναντι των εκτιμήσεων για μόλις 200.000. Όσον αφορά τον δείκτη ανεργίας, παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,7%.

Απογοήτευση προκάλεσαν και τα στοιχεία για τις αποδοχές, καθώς το μέσο ωρομίσθιο διευρύνθηκε κατά 0,6% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, παρότι οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο μόλις 0,3%. Σε σύγκριση με τον περσινό Νοέμβριο, δε, η αύξηση καθορίστηκε σε 5,1% (4,6% περίμεναν οι ειδικοί).

Το πρόβλημα είναι ότι τα παραπάνω δεδομένα επέρχονται κόντρα και παρά τις προσπάθειες της Federal Reserve, δηλαδή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, να «παγώσει» την οικονομία και την αγορά εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει το ιστορικό κύμα του πληθωρισμού. Και οπωσδήποτε, όπως εξηγούν οι οικονομολόγοι, δεν συμβάλουν στην επιθυμητή απόφαση για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από τον Δεκέμβριο και μετέπειτα.

H Fed έχει αναθεωρήσει τα επιτόκια έξι φορές κατά τη διάρκεια του έτους (σήμερα βρίσκονται στο 3,75% – 4%), η ανεργία παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969, ενώ οι κενές θέσεις εργασίας υπερτερούν κατά 2 προς 1 τον αριθμό των ανέργων.

H επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve είναι προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου. Οι αναλυτές ευελπιστούν ότι η κεντρική τράπεζα θα κατεβάσει ελαφρώς ρυθμούς, πραγματοποιώντας μια παρέμβαση των 50 μονάδων βάσης και όχι των 75, όπως είχε συμβεί τις προηγούμενες τέσσερις φορές.

Διαβάστε επίσης

Οι χρησμοί του… Ραφήνα και η επίσημη του «Πιερ», ο ελληνοϊταλικός έρωτας και ο πορτογαλικός γάμος

Landis+Gyr: Η πολυεθνική που εξάγει το 98% των έξυπνων μετρητών που παράγει στην Κόρινθο

Οι 6 κορυφαίοι υποδηματοποιοί στον κόσμο και η αξεπέραστη τέχνη τους