(Last upd 21.45)

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η σημερινή συνεδρίαση – πρώτη της εβδομάδας – για τους βασικούς δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με το επενδυτικό κοινό να προσπαθεί να βρει τα πατήματά του, προερχόμενο από μια δύσκολη εβδομάδα με ένα ισχυρό sell off, στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό. Eιναι χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις βασικοί δείκτες διέκοψαν ένα κερδοφόρο σερί πέντε εβδομάδων.

Απόρροια αυτών, είναι οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στο αμέσως επόμενο διάστημα από τη Federal Reserve να «ψαλιδίζονται» και τους αξιωματούχους σε δηλώσεις τους την προηγούμενη εβδομάδα να επιβεβαιώνουν εκ νέου την επιφυλακτική διάθεση τους απέναντι στην προοπτική έναρξης του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Σε αυτό το κλίμα λοιπόν, στη συνεδρίαση της Τρίτης, (υπενθυμίζουμε ότι η Wall Street ήταν κλειστή χθες Δευτέρα  για την αργία της Ημέρας των Προέδρων) ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 0,17% και τις 38.561 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 0,64% στις 4.973 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διευρύνει τις απώλειες του κατά 1,16% στις 15.593 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη 21/2 το φως της δημοσιότητας θα δουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, από τα οποία οι traders θα συλλέξουν τα νέα στοιχεία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της μείωσης των επιτοκίων.

Σε γενικές γραμμές, οι σημερινές κινήσεις της αγοράς έρχονται σε συνέχεια επιχειρηματικών εξελίξεων αλλά και μιας εβδομάδας  που χαρακτηρίστηκε από βαριές απώλειες στο αμερικανικό ταμπλό, αφού τα απογοητευτικά στοιχεία αναζωπύρωσαν κι άλλο τις ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να μην αρχίσει άμεσα τον καθοδικό κύκλο των επιτοκίων.

Μάλιστα στο όλο κακό κλίμα ήρθαν να προστεθούν και τα  στοιχεία για τις τιμές παραγωγού της περασμένης Παρασκευής, καθώς οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο, ως ένα ακόμη ένα σημάδι ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές επιμένουν και η Federal Reserve θα πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που δημιουργούνται στην προσπάθειά της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

Υπενθυμίζουμε ότι, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας κατά πολύ την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση 0,1% σε δημοσκόπηση του Reuters. Η άνοδος του Ιανουαρίου ήταν η μεγαλύτερη τους τελευταίους πέντε μήνες. «Διάχυτη είναι η ανησυχία στους αξιωματούχουτς της Fed έπειτα από τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI) και των Δείκτη Τιμών Παραγωγού (PPI)» δήλωσε ο Μπιλ Άνταμς, επικεφαλής οικονομολόγος της Comerica Bank.

Στα εταιρικά νέα, ξεχωρίζει το deal εξαγοράς της Discover Financial Services από τη Capital One Financial ύψους 35 δισ. δολαρίων, η οποία θα περιλαμβάνει το σύνολο των μετοχών και αναμένεται να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία πιστωτικών καρτών με βάση τον όγκο των δανείων, δίνοντας στη νέα οντότητα ισχυρότερα ερείσματα για να ανταγωνιστεί τα «μεγαθήρια» της Wall Street.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική Capital One θα πληρώσει 1,0192 δικές της μετοχές για κάθε μετοχή της Discover, δίνοντας ουσιαστικά ένα premium 26,6% έναντι της τιμής κλεισίματος της 16ης Φεβρουαρίου. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025, εν αναμονή των απαραίτητων εγκρίσεων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγχώνευση παγκοσμίως φέτος, καθώς το ύψος της συμφωνίας ξεπερνά τα περίπου 34 δισ. δολάρια της εξαγοράς της εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού Ansys από τη Synopsy, που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο.

Σε επίπεδο μετοχών, η Νvidia σημειώνει πτώση 4% ενόψει της ανακοίνωσης των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, η Capital One σημειωνει πτώση 3,5% , η Caterpillar -1,89%, ενώ η Home Depot -1,48%.

Άλμα 16,3% για τη Discover, σχεδόν 16% για τη Vizio, στο + 5,74% η Walmart.

Όσον αφορά τη Walmart ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς για τριμηνιαία κέρδη και έσοδα,  με κέρδη 1,8 δολαρίων ανά μετοχή, ενώ εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 1,65 δολ. ανά μετοχή.

Ταυτόχρονα έκλεισε και το deal εξαγοράς της εταιρείας κατασκευής τηλεοράσεων Vizio στο πλαίσιο ενίσχυσης της κερδοφορίας και δραστηριότητας της Walmart. Σύμφωνα με το CNBC το deal έκλεισε στα 2,3 δισ. δολάρια περίπου ή 11,50 δολαρίων ανά μετοχή.

Διαβάστε ακόμη:

Έσπασε τα κοντέρ ο τουρισμός: Και επίσημα στα €20,5 δισ. οι εισπράξεις το 2023

Πατέλης στο Bloomberg: Εντός του 2024 η απόφαση για αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Κίνα: Γιατί «πάγωσε» τους λογαριασμούς του hedge fund Lingjun

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ