Με την τρίτη προσπάθεια μπόρεσε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών να υπερκεράσει τις 900 μονάδες, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με κέρδη 0,85%, στις 903,33 μονάδες με τον τραπεζικό κλάδο να παίζει καταλυτικό ρόλο στη διάσπαση των 900 μονάδων μετά και τα χτεσινά πολύ καλά αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε η Πειραιώς και με τη συναλλακτική δραστηριότητα να είναι σήμερα εμφανώς πιο αυξημένη από τις προηγούμενες συνεδριάσεις, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι έχουν επαναδραστηριοποιηθεί τα πιο μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια.

Αν και στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις η προσπάθεια για υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων του Γενικού Δείκτη δεν στέφθηκε από επιτυχία, ενδεχομένως λόγω του αρνητικού αντίκτυπου της αναγγελίας για καραντίνα όσων επισκέπτονται την Ελλάδα από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, η σημερινή συνεδρίαση από την έναρξη της έστειλε τον Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται άνω των 900 μονάδων και τους επενδυτές να προχωρούν σε τοποθετήσεις εκμεταλλευόμενοι κιόλας την απουσία των πωλητών.

Το βλέμμα των επενδυτών είναι σαφώς στραμμένο στα αποτελέσματα του τραπεζικού κλάδου κατά κύριο λόγο, ο οποίος είναι ο πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης κλείνοντας με κέρδη κατά 1,96%, στις 559,71 μονάδες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν όλες οι προσυμφωνημένες συναλλαγές αφορούσαν τραπεζικές μετοχές.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι κυρίως αυτός που αναμένεται να δώσει τον ρυθμό στο Χρηματιστήριο Αθηνών τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και στο επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας συγκεντρώνεται σε αυτόν ενώ αποτελεί συνεπώς έναν από τους βασικούς καταλύτες για το ισχυρό ανοδικό μομέντουμ της αγοράς με τα θετικά μηνύματα από τους διεθνείς αναλυτές να δίνουν ένα πολύ σημαντικό σήμα για τη συνέχεια.

Πέραν των μακροοικονομικών θεμάτων, ισχυρό όπλο εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τα αποτελέσματα εξάμηνου των ελληνικών εισηγμένων και η συνέχιση της υποστηρικτικής πολιτικής της ΕΚΤ η οποία έχει δώσει σημαντική ανάσα στην οικονομία και τα ελληνικά assets εν μέσω της πανδημίας. Βέβαια η μεταβλητότητα εν μέσω χαμηλών όγκων συναλλαγών θα είναι το μοτίβο διαπραγμάτευσης για όλο το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί πλέον σε συγκεκριμένες επιλογές τίτλων ανάλογα με τους επιμέρους θετικούς καταλύτες κάθε εισηγμένης και φυσικά την πορεία και ποιότητα των αποτελεσμάτων της κάθε εισηγμένης.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Πειραιώς με 4,15% σημείωσε τα περισσότερα κέρδη με τον ΟΛΠ, στις δημοπρασίες, να ακολουθεί με 2,55%, η Εθνική με 2,26%, ο ΟΤΕ με 2,21% και η Λάμδα με 2,08% ενώ Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank και Τιτάνας έκλεισαν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες ο ΟΠΑΠ και τα ΕΧΑΕ με 1,39% και 1,15% αντίστοιχα με την Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΧΑ και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν ήπια πτωτικά και την Coca Cola και την Βιοχάλκο να κλείνουν αμετάβλητες.

Ο τζίρος ανήλθε στα 56,4 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 26,5 εκατομμύρια τεμάχια ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,18 εκατομμύρια τεμάχια συνολικής αξίας 4,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας τα οποία ανακοινώθηκαν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες σε επίπεδο Ομίλου ανήλθαν σε €622 εκατ. το Α’ εξάμηνο 2021, σημειώνοντας αύξηση κατά 34% σε ετήσια βάση.

Διαβάστε ακόμη:

Ρεύμα: Kύμα ανατιμήσεων στα τιμολόγια μετά τον πρωτοφανή καύσωνα (Vid)

«Ακτή Σαλάντι»: Πώς μπήκε οριστικό λουκέτο στο διάσημο ξενοδοχείο για γυμνιστές της δεκαετίας του ‘80 (pics)

Αύξηση κόστους κατά 500% για ένα εμπορευματοκιβώτιο